NIEUWE BONDSCOACH JOS LANSINK: ‘JE KUNT NIET OP ELKE BRUILOFT DANSEN’

WK het belangrijkste doel voor 2022

Foto Jos Lansink met Frank Schuttert © Kiek4Fun

MEEUWEN – De zojuist benoemde Jos Lansink heeft voor zijn eerste jaar als bondscoach van de Nederlandse springruiters zijn  belangrijkste doel helder voor ogen. “Ons aan het eind van het jaar bij het WK plaatsen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.”

Lansink kijkt met gepast optimisme uit naar zijn nieuwe functie, die hem voorlopig de komende drie jaren aan de KNHS bindt. “Een van de voor mij belangrijke ruggensteuntjes is, dat ruiters me hebben gepusht de taak op me te nemen. Ik heb gemerkt dat de meeste kaderleden het wel zien zitten met me te gaan werken. Feit is echter ook dat ik niet zelf over de hindernissen kan springen.”

Jos Lansink is duidelijk over de koers die hij wenst te volgen. “Prijzen winnen, maar ik weet hoe moeilijk dat kan zijn. Je bent afhankelijk van mensen en dieren. We zijn  mondiaal een klein landje met veel goede ruiters, waarin echter ook vaak de beste paarden al jong worden verkocht. Bovendien zijn er bijvoorbeeld met de Global Tour veel lucratieve wedstrijden. En de finale van de Nations Cup in Barcelona halen is mooi, maar komend jaar is het WK het belangrijkst omdat daar de kwalificatie voor Parijs kan worden gehaald. Dat proces zullen we op een goede manier moeten managen. Al zullen er misschien bij zijn die geld belangrijker vinden dan een medaille, ruiters en eigenaren moeten er voor open staan dat je niet op elke bruiloft kunt dansen.”

Samen een klus klaren
Anders gezegd: ruiters, eigenaren en bondscoach zullen samen een klus moeten klaren. “Zo heb ik ook zelf als ruiter en als coach altijd gewerkt. Dat is uitdagend. De keerzijde van de medaille is dat iedereen meekijkt en er wat van vindt, zeker als dingen niet goed gaan. Maar iedereen zal aan hetzelfde touw moeten trekken, anders lukt het niet.”

Jos Lansink gaat zich specifiek concentreren met de absolute toppers. “Voor landenwedstrijden op het niveau van drie sterren wordt een andere bondscoach verantwoordelijk. Wie dat wordt is nog niet duidelijk. Maar hij moet in nauw contact met mij ook zorgen voor aanwas vanuit de jongere garde. Als talenten goed presteren, moeten ze ook kansen krijgen. Daar hebben we echt over gesproken. Ze moeten ergens naar toe kunnen werken.”

De Twentse topruiters Willem Greve en Jeroen Dubbeldam zijn uitermate content met de aanstelling van Jos Lansink als opvolger van de na zestien jaar bedankte Rob Ehrens. Greve, lid van het nationale A-kader: “We hebben met alle ruiters van het kader een evaluatie gehad en daarbij kwamen een paar namen naar voren van kandidaten voor de post van bondscoach. Jos stond bij iedereen hoog op het lijstje. Hij is een van de groten in onze sport, heeft een enorme staat van dienst en is een man met een duidelijke visie, een man van de kampioenschappen.”

Donders mooi
Greve vindt dat de KNHS een compliment verdient omdat het erin is geslaagd Jos Lansink te enthousiasmeren voor de functie. “De manier waarop afscheid is genomen van Rob Ehrens verdiende niet de schoonheidsprijs, maar hiermee toont de bond daadkracht. Natuurlijk is het niet direct ook een garantie voor succes, maar ik ben heel erg blij dat Jos het wordt. Dat is donders, prachtig mooi.”

Ook Jeroen Dubbeldam kan zich helemaal vinden in de keuze voor de al jaren in het Belgische Meeuwen woonachtige Jos Lansink. “Hij is dan wel Belg, maar voelt zich nog altijd volop Nederlander. En het is handig dat het iemand is geworden uit eigen land. Jos is een absolute vakman, heeft veel ervaring met kampioenschappen en de knowhow. Dat blijft al moeilijk genoeg hoor, want de tegenstand neemt mede door de opkomst van kapitaalkrachtige landen steeds meer toe. En uiteindelijk moet de bodnscoach roeien met de riemen die hij heeft en het goede vlees in de kuip hebben. Je moet er in elk geval voor zorgen dat je de juiste mensen aan het roer hebt, die neuzen in dezelfde richting kunnen sturen. Dat is Jos prima toevertrouwd, lijkt mij.”

Ook zelf kandidaat
Ook zelf was Jeroen Dubbeldam overigens kandidaat om de post van bondscoach op zich te nemen. Hij bevestigt: “Het is me inderdaad gevraagd of ik eventueel zelf belangstelling had, maar dat gesprek hoefde niet lang te duren. Als er morgen weer een goed paard op mijn pad komt, heb ik absoluut nog de ambitie om zelf weer in de top mee te rijden. En met die instelling moet je niet de rol van bondscoach willen hebben, omdat je dan ruiter af bent. En daarvoor voel ik me met mijn 48 jaar nog te jong.”

Lees ook: Jos Lansink nieuwe bondscoach

 

Meer Springen

KRONENBERG – Pia-Luise Aufrecht eindigde donderdag als tiende in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het CSI2 in Kronenberg. In de springhal van... (21-01-2022)
ERMELO - Vincent Voorn komt het technische kader van de springruiters van TeamNl versterken. Voorn is aangesteld als opvolger van bondscoach Luc... (14-01-2022)
EXLOO – Op de slotdag van het CSI Exloo greep Remco Been de overwinning in de wedstrijd over 1,35 meter met twee fasen voor de Small Tour van het... (09-01-2022)
EXLOO – Hessel Hoekstra schreef zaterdag de rubriek over 1,40 meter met barrage in de Medium Tour tijdens het CSI2 in Exloo op zijn naam. (09-01-2022)
EXLOO – Conor Drain reed vrijdag naar alweer zijn derde overwinning tijdens het CSI Exloo. Ook Bas van der Aa smaakte het zoet van een zege. (08-01-2022)
EXLOO – Conor Drain beleefde donderdag een topdag tijdens het CSI Exloo. De Twentse Ier won twee keer en legde ook nog eenmaal beslag op een vierde... (07-01-2022)
SAASVELD – Steven Veldhuis is het nieuwe jaar goed begonnen. Tijdens de eerste editie van Springen Ankerhal Saasveld (SAS) zegevierde de... (06-01-2022)
MARKELO - Willem Greve, vorig jaar met Zypria S NOP actief bij de Olympische Spelen in Tokio als lid van de Nederlandse equipe en met Carambole deel... (03-01-2022)
MARIËNHEEM – Gerben Morsink stond woensdag tijdens de Sallandse Ruiterdagen op eenzame hoogte in de klasse Z. Met zijn merrie Carina Z (v. Carthino Z... (30-12-2021)
MARIĒNHEEM – Elike Morsink eindigde dinsdag op de eerste dag van de Sallandse Ruiterdagen in manege Bartels te Mariënheem zowel in de klasse Z als de... (29-12-2021)
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink vond woensdag de snelste weg over de hindernissen in de klasse Z tijdens de laatste editie van Springen Ankerhal... (22-12-2021)
ERMELO – Jos Lansink is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe bondscoach van de springruiters van TeamNL. De in Rossum geboren Lansink wordt daarmee de... (22-12-2021)
BOEKELO – De samenwerking tussen Rob Schipper en Stal De Weaver in Boekelo is anderhalve week geleden na acht jaar met onmiddellijke ingang beëindigd... (22-12-2021)
BATHMEN – Vincent Geerink bleef zaterdag niet ver van de zege tijdens de Grote Prijs van Jumping Bathmen over 1,40 meter. Met Fifty Fifty eindigde de... (20-12-2021)
POZNAN – Annelies Vorsselmans legde zondag fraai beslag op de tweede plaats in de Grote Prijs van de Cavaliada in Poznan. (19-12-2021)
Willem Greve boekte vrijdag zijn tweede zege in een toprubriek tijdens het CSI2 De Peelbergen. Lucas Porter zegevierde op fraaie wijze in de finale... (19-12-2021)
POZNAN – Gerben Morsink was vrijdag niet te kloppen in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het evenement Cavaliada in het Poolde Poznan.... (17-12-2021)
KRONENBERG – Remco Been was vrijdag prima op dreef op de tweede dag van het CSI De Peelbergen. In het Limburgse Kronenberg reed de Wierdenaar twee... (17-12-2021)
KRONENBERG – Willem Greve was donderdag succesvol op de eerste dag van het CSI2 in Kronenberg. In hippisch centrum De Peelbergen zegevierde de ruiter... (16-12-2021)
EXLOO – Remco Been ging zondag met de premie van 5000 euro aan de haal in de Super Grand Prix van de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics in het... (13-12-2021)