DIRECTEUR ROB MAATHUIS MAAKT BALANS OP VAN VIJFTIGSTE JAARGANG CSI TWENTE

‘Laten zien waartoe we in staat zijn’

Steve Guerdat met Dynamix de Belheme op weg naar de zege in Grote Prijs.

GEESTEREN – Na vier dagen hippische topsport en breedtesport op twee wedstrijdpistes maakt directeur Rob Maathuis de sportieve balans op van de jubileumeditie van het vijftigjarige CSI Twente. De afsluitende zondag op het traditierijke Erve Maathuis in Geesteren verliep zoals een organisator vooraf alleen maar kan dromen.

Met als prachtige apotheose de strijd om de Grote Prijs van Twente in een uitverkochte arena, waarin de Nederlandse amazone Marriët Smit-Hoekstra  zich tussen de absolute wereldtoppers Steve Guerdat (Zwitserland) en Denis Lynch (Ierland) als tweede mocht laten huldigen.

Faciliteiten op topniveau
Regerend Europees kampioen Guerdat won vrijdag ook al een van de kwalificaties voor de hoofdrubriek en zijn voorbeeld werd een dag later gevolgd door de Ier Darragh Kenny, ook al een vertegenwoordiger uit de mondiaal hoogste regionen. “Het was geweldige sport en dat de drie belangrijkste rubrieken werden gewonnen door de hoogst genoteerde ruiters op de wereldranglijst toont aan dat kwaliteit boven kwam drijven. Het was mooi om ook van de wereldtoppers te horen dat ze vonden dat de faciliteiten hier van topniveau zijn en de graspiste van unieke kwaliteit. We zijn blij dat we hebben kunnen laten zien waartoe we hier in Geesteren in staat zijn.”

Rob Maathuis (hiernaast) is echter realist genoeg om vast te stellen dat een succes van een concours niet op afroep kan worden besteld. Zeker in de paardensport tellen resultaten van gisteren niet voor de toekomst. “Het is niet arrogant om te zeggen dat we hier een van de drie mooiste concoursterreinen van Nederland hebben. En we zijn een van de weinige concoursen in ons land die het niveau van vijf sterren reeds meerdere malen heeft aangetikt.”

Pittige opgave
Hij vervolgt: “Eigenlijk is het best bijzonder dat de paardensport zijn basis heeft in landelijke omgevingen en dat de evenementen zich tegenwoordig vooral afspelen in grote steden. Dat komt vooral doordat grote bedrijven en merken zich het liefst daar concentreren. Geesteren is maar een kleine kern gelegen in een typische plattelandsgemeente. We staan hierdoor voor de pittige opgave voldoende tegenwicht te bieden, zodat de overheid en bedrijven uit binnen- en buitenland gaan overwegen ook meer aan concoursen zoals de onze te gaan denken.”

Dat zou volgens Rob Maathuis niet alleen goed zijn voor onder meer het CSI Twente, maar ook voor de ontwikkeling van ruitertalent en het versterken van de werkgelegenheid voor jonge ruiters.“Dat is enorm belangrijk voor de continuïteit van de paardensport in de regio. De economische impact van de springsport in het algemeen en CSI Twente in het bijzonder zijn niet te onderschatten factoren. We hebben in onze regio zo’n 600 paard gerelateerde bedrijven, die vrijwel allemaal gefixeerd zijn op deze tak van de paardensport. Op en rond het CSI is ook de afgelopen dagen weer volop handel gedreven.”

Prima aandeel regioruiters
En tot slot: “We willen graag aan de weg timmeren, maar kunnen het niet alleen. Als we alleen al kijken naar de Grote Prijs, dan hadden we daarin acht ruiters die uit de buurt komen. Dat is een prima aantal in zo’n deelnemersveld. Het was erg mooie sport en op de tribune heerste een goede vibe. Dat we in Twente nog steeds veel potentie hebben staat buiten kijf. Ik ben ervan overtuigd dat we met een goede samenwerking tussen verschillende partijen onze concurrentiepositie voor de toekomst kunnen veilig stellen en waar mogelijk zelfs uitbouwen.”
 

Meer Springen

»
OMMEN – Hessel Hoekstra slaagde er donderdag tijdens het CSI Ommen twee keer in bij de eerste tien te eindigen. Met de achtjarige vosruin VDL... (05-07-2024)
»
OMMEN – Lars Schröder reed woensdag tijdens CSI1* Ommen met zijn veertienjarige bruine hengst Colando 21 (v. Conthargos) naar een verdienstelijke... (04-07-2024)
»
ERMELO – Mart IJland bij de junioren en Thijmen Vos bij de junioren vertegenwoordigen Nederland bij de Europese kampioenschappen springen voor de... (03-07-2024)
»
OMMEN – Het CSI Twente is amper achter de rug of het volgende concours op drie sterren-niveau in eigen provincie dient zich alweer aan. Vanaf... (03-07-2024)
»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Het vijftigjarige CSI Twente kreeg zondag met Steve Guerdat de gedroomde winnaar. De Zwitser, die vrijdag met Looping Luna ook al de... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)
»
PRAAG – De springruiters van TeamNL wonnen vrijdag overtuigend de landenwedstrijd van het CSIO3* Praag. Dankzij foutloze ritten van Henk Frederiks... (29-06-2024)
»
GEESTEREN – Regerend Europees kampioen Steve Guerdat bevestigde vrijdagavond op het Equestrian Park Erve Maathuis zijn reputatie. De Zwitser zette... (28-06-2024)
»
GEESTEREN – Op de eerste dag van het CSI Twente van het vijftigjarige CSI Twente gaf nationaal kampioen junioren in de toprubriek over 1,45 meter... (27-06-2024)
»
GEESTEREN - Het CSI Twente werd donderdagavond op de eerste dag van het concours overschaduwd door een tragisch ongeval, waarbij een paard overleed. (27-06-2024)
»
Al sinds de eerste editie van het CSI Twente in 1975 is Jan Leus in zijn eigen dorp een van de vaste vrijwilligers. En elk jaar weer geniet hij volop... (26-06-2024)
»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
ERMELO – Nationaal kampioen Willem Greve maakt zoals verwacht deel uit van TeamNLdat Nederland vertegenwoordigt bij het springen tijdens de... (25-06-2024)
»
Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de... (24-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)