HILVERSUM - In de uitzending van NOS Studio Sport zijn zondag de nominaties bekendgemaakt van de sporters die in aanmerking komen voor één van de titels van Sporter van het Jaar 2015. Net als vorig jaar is Europees kampioen Jeroen Dubbeldam (Weerselo) genomineerd in de categorie Sportman en is het gouden springteam met Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten, Gerco Schröder en bondscoach Rob Ehrens kandidaat voor de titel van Sportploeg.
De titels worden vergeven tijdens het NOS|NOC*NSF Sportgala, dat plaatsheeft op dinsdag 15 december in de RAI Amsterdam.
Maarten van der Heijden, directeur Topsport van de KNHS, is bijzonder trots op de beide nominaties. “De Nederlandse paardensporters zijn de afgelopen seizoenen ontzettend succesvol geweest. In de jaren 2014 en 2015 werden in de breedte de beste prestaties in de geschiedenis van de paardensport geleverd. Jeroen Dubbeldam en zijn paard SFN Zenith NOP brachten binnen een jaar tijd zelfs vier gouden medailles mee naar huis.”
Een vakjury bepaalde de uiteindelijke nominaties op basis van de voordrachten van de sportbonden. De KNHS had behalve Jeroen Dubbeldam en de springploeg ook Rob Ehrens (coach van het jaar), de gouden dressuurploeg (sportploeg van het jaar) en Rixt van der Horst (paralympische sporter van het jaar) voorgedragen. Die voordrachten werden niet gehoreerd.
Legendarisch
Jeroen Dubbeldam maakte zichzelf op zondag 23 augustus 2015 legendarisch door als eerste sinds 1957, een tijd waarin de springsport veel minder mondiaal was, alle individuele internationale gouden medailles te winnen die er bestaan binnen de springsport. Na de Duitse Hans Günter Winkler is Dubbeldam pas de tweede springruiter ter wereld die én Olympisch kampioen én wereldkampioen én Europees kampioen is geworden: Olympisch kampioen in Sydney (2000) met zijn schimmel De Sjiem, wereldkampioen op het WK in het Franse Caen (2014) met SFN Zenith NOP en nu Europees kampioen in Aken met hetzelfde paard.
Tijdens het EK 2015 in Aken was Dubbeldam de enige ruiter die geen enkele springfout maakte. De Europese titel was de enige die nog ontbrak op zijn palmares. Zowel in 2014 als in 2015 leidde Dubbeldam de nationale équipe ook nog eens naar teamgoud.
Dubbeldam is ook de enige Nederlander ooit die Olympisch kampioen werd bij de springruiters én de enige Nederlander die de wereldtitel veroverde. Op Europees niveau heeft Johan Heins eindelijk een opvolger gekregen, want die was tot nu toe de enige Nederlander die Europees kampioen werd (in 1977).
Dreamteam
De springploeg is echt het dreamteam van de Nederlandse sport. Ook internationaal staat de ploeg in hoog aanzien bij de collega ruiters. Vorig jaar won de ploeg teamgoud op het WK, dit jaar de Europese titel. Nederland werd drie keer eerder Europees kampioen, voor het laatst in 2007 (Mannheim) en daarvoor in 1977 (Wenen) en 1991 (La Baule).
De finale van het EK in Aken was bloedstollend spannend. Zouden de springruiters op elfhonderdste van een seconde verliezen of zou Duitsland een foutje maken? In het laatste geval zou de winst voor Nederland zijn. Na twee fantastische foutloze ritten van Maikel van der Vleuten en Jeroen Dubbeldam, leek het na Jur Vrieling al even een seconde feest. Vrieling bleek echter nèt te langzaam hebben gereden, dus hij maakte het extra spannend. Toen de Duitser Daniel Deusser vervolgens een fout maakte, was het goud voor Nederland, onafhankelijk van wat Gerco Schröder de laatste rit zou doen. De springploeg werd dit jaar ook nog eens knap derde in de prestigieuze en zeer mondiale FEI Nations Cup finale in Barcelona.
Verkiezingstraject
Een vakjury bepaalt deze nominaties, waarbij de sportbonden hun input geven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. De daadwerkelijke stemming vindt op 15 december plaats, vlak voor de live tv-uitzending van het NOSNC*NSF Sportgala. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige vijftig procent.