Bruggink rijdt met hoofdprijs weg

DONAUESCHINGEN - Gert-Jan Bruggink heeft maar weer eens een zege in een Grote Prijs aan zijn conduitestaat toegevoegd. De ruiter uit De Lutte was in de barrage van de hoofdrubriek bij het CSI4 in Donaueschingen (1,60 meter) met MCB Ulke vijf concurrenten de baas in de barrage. In de S.D. Fürst Joachim zu Fürstenberg Gedächtnispreis eindigde Wout-Jan van der Schans met Capetown als derde en werd Jeroen Dubbeldam op Utascha SFN vierde. Bruggink verdiende met zijn knappe prestatie een Mercedes Benz ter waarde van 35.000 euro.

Gert-Jan Bruggink had in de barrage de Belgische ruiter Nicola Philippaerts met Quenzo de la Roque en Jeroen Dubbeldam met Utascha SFN voor hem zien rijden. "Philippaerts reed een rit waarin hij foutloos wilde blijven, wat hem lukte. Ik zag dat Jeroen een fout kreeg op de uitsprong van de dubbel en besloot daarom in die combinatie iets meer met het been te komen. Dat lukte en ik ben zeer met deze zege ingenomen. Ook al omdat dit de laatste wedstrijd is die ik met dit paard rijd. Ulke is van mijn partner Pia en ik heb haar te rijden gekregen omdat zij zwanger was. Nu, een paar maanden na de geboorte van onze dochter, wil zij Ulke weer gaan rijden, dus is deze zege een mooi afscheid van dit paard", aldus Bruggink.

Wout-Jan van der Schans, die met Capetown aan de start verscheen, noteerde op de laatste barragehindernis een springfout en eindigde als derde, net voor Dubbeldam, die vierde werd. Wout-Jan heeft Capetown nog niet zo lang in zijn stal. "Vorige maand vroeg Ger Visser jr. mij of ik dit paard wilde gaan rijden. Eerst werd Capetown gereden door Annelies Vorsselmans, maar het klikte op een bepaald moment net niet waarop Capetown naar Ben Schröder ging. Die heeft hem een jaar rustig doorgereden en nu heb ik hem in mijn stal. Voor mij en dit paard was dit de eerste zware wedstrijd. We kennen elkaar nu nog niet erg goed, anders had ik tussen de hindernissen één en twee een galopsprong minder kunnen maken. Omdat net voor mij op de laatste hindernis de Franse combinatie Reynald Angot met Opera des Loges zwaar ten val was gekomen nam ik Capetown voor die hindernis net te veel terug, waardoor we daar een fout kregen."

Jeroen Dubbeldam: "In de barrage kwam ik richting dubbel iets binnendoor. Daardoor kwam ik net te dicht bij de insprong van die dubbel en landde Utascha net niet ver genoeg achter de steilsprong, waardoor we het foutje kregen op de uitsprong."

Angot probeerde de tijd van Bruggink te verbeteren. Om dat te realiseren moest hij full speed naar de laatste hindernis rijden. Opera des Loges sprong te vroeg weg, met als resultaat dat de combinatie op het oog zwaar ten val kwam. De ruin stond gelukkig direct op en maakte zich - bevrijd van zijn ruiter - in uitgestrekte galop uit de voeten over de mooie piste, waar in 2003 het EK voor springruiters werd verreden. 

De winnaar van vorig jaar, Frank Schuttert (Ommen), noteerde met Winchester HS in het basisparcours twee springfouten. Op zondagochtend ging de zege in de finale van de Mittlere Tour naar Jur Vrieling (Holwierde) met Sissi van Schuttershof. (Bron KNHS) 

Gert-Jan Bruggink eindigde eerder op de dag met de achtjarige bruine ruin Vita II (v. Carinjo x Contender) al als vijfde in het progressief springen (1,45 meter). William Whitaker pakte met Bow House Rubis en Upperclass zowel de eerste als de tweede plek.

Meer Springen

»
VRAGENDER - Gerben Morsink en Gerco Schröder kregen het publiek zondag op de banken met hun tweede en derde plaats in de strijd om de Grote Prijs van... (16-06-2024)
»
VRAGENDER – Het beste resultaat voor een regioruiter tijdens Outdoor Gelderland in de toprubrieken van de twee voorlaatste dagen van het concours in... (16-06-2024)
»
HAGEN – Evi Wiefferink maakte vrijdag tijdens haar tweede optreden in het nationale team bij de junioren een prima indruk. Ze had met alleen één... (16-06-2024)
»
RIJSSEN – De net vijftien jaar geworden Rens Grootelaar maakt mooie tijden door. Tijdens Outdoor Rijssen boekte het talent uit Manderveen alweer zijn... (15-06-2024)
»
SOPOT – De springruiters van TeamNL, met in de gelederen nationaal kampioen Willem Greve, wonnen vrijdag in het Poolse Sopot de viersterren... (14-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
VRAGENDER – Lucas Porter gaf donderdag weer eens zijn visitekaartje af op Nederlandse bodem. Tijdens Outdoor Gelderland zegevierde de Amerikaan met... (13-06-2024)
»
DENEKAMP  - Lars Schröder was afgelopen weekeinde niet te kloppen in de strijd om de titel van Kring Twente over 1,,35 meter. De jonge Tubbergenaar... (10-06-2024)
»
RIJSSEN – De rubriek over 1,30 meter leverde woensdag de meeste spanning op tijdens de TCN Jumping Tour in Rijssen. Eric ten Cate won met Métrix J... (07-06-2024)
»
Gerben Morsink en zijn vijftienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve) verkeren in goede vorm. In het Duitse Riesenbeck eiste de ruiter... (02-06-2024)
»
HAAKSBERGEN - Met drie zeges speelde Remco Been de absolute hoofdrol tijdens Jumping Haaksbergen. De Wierdenaar won zaterdag de twee belangrijkste... (02-06-2024)
»
KESSEL - Amke Bekhuis legde zaterdag tijdens het concours hippique in Kessel met haar negenjarige donkerbruine hengst Kordon VDL (v. Glenfiddich VDL... (01-06-2024)
»
VEENINGEN - Het lijkt voor de toekomst wel snor te zitten met de Nederlandse springsport, tenminste wanneer je afgaat op de Nations Cups die vrijdag... (31-05-2024)
»
SAMORIN – Ashley Spiele-te Wierik verkeert in bloedvorm. Donderdag voegde de amazone in het Slowaakse Samorin twee fraaie zeges toe aan haar erelijst... (30-05-2024)
»
KESSEL -  Amke Bekhuis reed woensdag tijdens het concours in het Limburgse Kessel met haar achtjarige schimmelmerrie Ligeunerin VDL (v. Corporal VDL... (30-05-2024)
»
HAAKSBERGEN - Jumping Haaksbergen biedt van 30 mei tot en met 2 juni een aantrekkelijk programma voor elk niveau, van 80 cm tot  met de Grote Prijs... (23-05-2024)
»
DENEKAMP – Jeroen Denekamp verzorgde Tweede Pinksterdag een fraaie springles tijdens Euregio Outdoor Denekamp. De Olympisch kampioen van 2000 won op... (21-05-2024)
»
BONHEIDEN – Brayen Brata-Coolen was zondag prima op dreef tijdens het CSI in het Berlgische Bonheiden. De Indonesische ruiter van Stal ’t Hofstee... (19-05-2024)
»
LUMMEN - Steven Veldhuis bezette zaterdag met de achtjarige bruine ruin Blom’s Larado O (v. Grandorado TN NOP) de derde plaats in de rubriek over 1,... (18-05-2024)
»
MARTOFTE - Gerben Morsink had een mooi aandeel in de vijfde plaats die het Nederlandse springteam vrijdag bezette in de wedstrijd voor de EEF... (17-05-2024)