AMAZONE UIT WIERDEN GRIJPT FOUTLOOS ZEGE MET ZEVENTIENJARIGE SCHIMMELRUIN ALPHA

Twente Cup voor Britt Wiefferink

Foto's Britt Wiefferink in actie met Alpha en tijdens de prijsuitreiking met Martin van der Sluis van hoofdsponsor PlasmaMade en voorzitter Marjolein Heuvelmans van De Bögelscamp © Herman Zandhuis.

SAASVELD – De 38ste editie van de strijd om de PlasmaMade Twente Cup is in de hoogste klasse gewonnen door Britt Wiefferink. Ook in de winning round van de finale in de Saasveldse Ankerhal ging de combinatie foutloos rond met de zeventienjarige schimmelruin Alpha (v. Corland).

De 23-jarige amazone uit Wierden is de opvolger van Bas van der Aa, die in 2019 de laatste winnaar was met Haraminka P. Op het selectieve parcours van Jos Brinkman zagen diverse favorieten voor de eindzege hun illusies al in het basisparcours grotendeels in rook opgaan.

Vijftien van de twintig gestarte deelnemers mochten terugkeren voor de tweede omloop, van wie er in de eerste rit vijf zonder mankeren de finish haalden. Ze kregen in de extra ronde gezelschap van tien combinaties die tot en met twaalf strafpunten verzamelden. Zij begonnen met een achterstand van twee, vier of zes seconden aan de beslissende omloop.

Elike Morsink
Daarin bleef de top vijf van het basisparcours opnieuw zonder averij, maar ontpopte Elike Morsink zich alsnog tot de belangrijkste concurrent van Britt Wiefferink. Met Dakina II was ze sneller dan de overige kandidaten voor de eindzege, maar kwam ze door haar springfout in de basisrit wel een kleine seconde te kort om zich tot de opvolgster van Bas van der Aa te mogen laten kronen. Stijn Roelink werd op slechts vijfhonderdste seconde van Morsink derde met de alweer foutloos springende Joyride, voor Pernilla Josse met Meyboom’s Pandorra Z en Kim Bekhuis met Genève van de Beekzijde.

Britt Wiefferink was verguld met haar zege in Saasveld. “Ik ben heel blij. Van tevoren had ik hier wel een beetje mijn zinnen op gezet, dan is het hartstikke leuk als het nog lukt ook. De eerste twee selecties had ik gemist, maar dinsdag liep het al lekker met een tweede plaats achter Stijn Roelink. Dat gaf wel een goed gevoel. Alpha deed precies wat hij moest doen. Het loopt al een tijdje fijn, mooi dat we nu ook een keer winnen.”

Nog steeds de topper
Ze rijdt de al ervaren schimmel nu zeven jaar. “Ik ben super blij dat hij het nog zo goed doet. Van mijn drie paarden is hij nog steeds de topper. De laatste jaren heb ik ontzettend veel van hem geleerd. Iedere keer dat hij mee kan is hij nog blij. Maar hij hoeft niet altijd meer mee. Ik zet hem in voor de leukere wedstrijden. En dan hoop ik nog wat lintjes met hem te verzamelen.”

Met de pas zesjarige Leomar (v. Cohinoor) had ze nog een tweede troef in de finale en werd ze zevende, achter oud-winnaar Rob Scherphof met Kalini. “Hij is nog jong en met hem heb ik niet te dol gereden. Maar ook hij was twee keer foutloos. Het was mooi dat ik met hem alvast kon kijken hoe het parcours liep. Leomar wordt als topper de opvolger van Alpha. En dan heb ik nog John John (v. Etoulon) van acht jaar.”

Tweede Twente Cup
Voor Britt Wiefferink was het de tweede keer dat ze een Twente Cup aangereikt mocht krijgen. In 2010 won ze de eindstrijd bij de C-pony’s met Super Pine. “Dat vergeet ik nooit meer. Bij Expo in Horse in Hengelo zaten de tribunes bomvol. Die tijd is niet meer, maar ik vind de Twente Cup nog steeds iets extra’s hebben in vergelijking met andere wedstrijden. Die winning round hoort daar een beetje bij, die maakt het extra spannend.”
De beker met de grote oren kreeg ze overigens nog niet mee naar huis.  Lachend: “De organisatie wil die eerst nog even voor me oppoetsen.”

In het dagelijks leven is Britt Wiefferink verbonden aan de Universiteit Twente, waar ze onderzoek doet naar het leren en ontwikkelen van mensen op de werkvloer. Ze heeft al een aantal jaren een relatie met Hessel Hoekstra, zaterdag weer goed voor een zege en een derde plaats bij Jumping De Achterhoek. “Het fulltime rijden laat ik met een gerust hart aan Hessel over.”
 

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)