TOKIO – Willem Greve maakte vanmiddag tijdens zijn debuut bij de Olympische Spelen met Zypria S NOP een springfout, die hem een plaats in de individuele finale kost.
De Markeloër was lang prima op weg in Tokio, maar op de voorlaatste dubbelsprong vlak voor de finish ging het alsnog mis, toen Zypria met het achterbeen de achterste balk van de oxer in het Japanse zand tikte.
Marc Houtzager met Sterrehof's Dante en Maikel van der Vleuten met Beauville Z slaagden er wel in foutloos te blijven.
Voordat Willem Greve als eerste springruiter vanTeamNL de piste in reed, stonden er al negentien foutloze ritten op het scorebord. Een sterke indicatie dat alleen foutloos blijven wellicht niet genoeg zou zijn voor een finaleplaats. De Olympisch debutant reed daarom met zijn 14-jarige merrie Zypria S NOP. (v. Canturo) een vlotte rit en leek foutloos te blijven. Tot de ongelukkige fout op de insprong van de dubbel in de laatste lijn, Zelfs als snelle vierfouter was het net niet genoeg voor een plek bij de beste 30 combinaties.
'Fantastisch gesprongen'
“Ik verloor een ijzer op hindernis 5, dat kan gebeuren en is geen excuus. Ik had achteraf gezien iets meer rust moeten nemen naar de laatste lijn en iets meer aan de buitenkant. Het zijn details, maar die tellen wel. Ik wilde absoluut geen tijdfout rijden, omdat me dat wel vaker de kop gekost heeft. Normaal is de tweede paal op zo’n oxer geen probleem voor de merrie, die er zoveel in heeft zitten, maar nu ligt hij in het zand. Toch ben ik blij, want mijn merrie heeft fantastisch gesprongen.” Greve vond het een mooie proef: “Het was een vriendelijke proef en niet lomp hoog, en met mooie lijnen erin. Ik denk dat de parcoursbouwer minder nullers had verwacht, maar het niveau is zo hoog en de paarden zijn zo in vorm, dat foutloos rijden zeker mogelijk was.”
Bondscoach Rob Ehrens (foto onder) had geen reden tot klagen over de verrichtingen van zijn ruiters. "Voor vandaag ben ik heel tevreden over de wijze van springen van alle Nederlandse paarden. Jammer van de springfout van Willem, Zypria sprong heel goed. Ik ben niet hier om te zeggen wat hij fout deed, maar om wat hij goed deed en hij reed eigenlijk wel goed. Natuurlijk kun je bij een fout altijd je hand in eigen boezem steken, het is ook goed dat een ruiter dat doet. Marc maakte het even spannend met het naar hindernis 1 rijden. De merrie was scherp en geladen, ze sprong een magistrale ronde. Maikel was in het begin wat aan het zoeken naar ritme. Beauville heeft de minste ervaring op dit niveau van het Nederlandse team. Halverwege het parcours sprong hij zonder twijfel en weer loepzuiver zoals we dat van hem kennen.”
Wereld staat niet stil
Ehrens vervolgt: "We liepen met ons allen het parcours en met een reële inschatting dacht ik zelf aan circa vijftien foutloze combinaties en niet veel meer. Zo veel foutloze ruiters hadden wij niet verwacht vooraf. En ik denk parcoursbouwers Santiago Varela ook niet.” Liefst 25 ruiters volbrachten de kwalificatie zonder spring- en/of tijdfouten. Dit aantal wordt in de finale aangevuld met vier ruiters die een tijdfout maakten en één ruiter met twee tijdfouten. "De lijn naar de driesprong bleek een struikelblok na de eerste combinaties. Dat had ik zelf zo niet gelopen, ik had eerder de moeilijkheid aan het einde van het parcours verwacht. Uiteindelijk werd er gewoon heel goed gereden. Daaruit blijkt ook wel, dat wat ik in het voortraject ook gezegd heb, dat de wereld niet stil staat. Er zijn hier ruiters uit heel veel verschillenden landen zoals Israël en Japan die gewoon super goed aan het rijden zijn.”
Zijn prognoses voor de finale? "Dat wordt denk ik een heel andere proef. Want je wilt geen vijftien ruiters in de barrage, ik hoop een faire proef zodat het niet ten koste gaat van de paarden. Maar ook omdat we nog een landenwedstrijd voor de boeg hebben. Het format is wat het is, in de zin van het woord waarvoor ik moet staan is voor het land. En dan baal ik als bondscoach wel van dit format. Ik gun de ruiters morgen voor honderd een mooie strijd. Maar er is al heel veel kruit verschoten voordat de strijd voor het land nog moet beginnen. Het positieve is dat je de wedstrijd van dag tot dag kunt bekijken. Dat is voor het welzijn van paard erg goed.” Daarmee doelt Rob Ehrens op de mogelijkheid om de reserveruiter alsnog in te zetten. “Ik kijk uit naar morgen”, besluit Rob Ehrens.
Willem Greve eindigde in de kwalificatie op basis van zijn vier strafpunten en zijn tijd van 86,20 seconde als 34ste. Bij de uitgeschakelde deelnemers bevindt hij zich in een select gezelschap van onder anderen de Zwitser Steve Guerdat (Olympisch kampioen van 2012), de drie Amerikaanse ruiters Kent Farrington, Laura Kraut en Jessica Springsteen, de Française Penelope Leprevost en de Australische Edwina Tops-Alexander.
Drie Japanners
Bij Japan, waar bondscoach Wim Schröder zoals bekend noodgedwongen in Nederland achterbleef, mag het complete drietal zich opmaken voor de finale. Daisuke Fukushima en Koki Saito bleven foutloos, Eiken Sato hield de schade beperkt tot één strafpunt wegens het licht overschrijden van de toegestane tijd.
Israël, gecoacht door Jeroen Dubbeldam en Hans Horn, heeft één vertegenwoordiger bij de laatste dertig. Ashlee Bond reed een knappe nulronde. Teddy Vlock (zes strafpunten) en de gediskwalificeerde Alberto Michan redden het niet.