DRIEJARIGE SCHIMMEL IN ANKERHAL BELOOND MET 60 PUNTEN

Rosa Grey TN beste bij vrij springen

Winnaar Rosa Grey TN met daarnaast vanaf links Marjolein Braamhaar, Bart Blaauwgeers, Jan Hulshof en Bart Bles.

SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein Braamhaar en fokker Gerard Braamhaar uit Bornerbroek werd maandagavond in een uitstekend gevulde Ankerhal in Saasveld gehuldigd als winnaar van de finale vrij springen.

Rosa Grey VDL werd door de juryleden Bart Blaauwgeers en Bart Bles beloond met zestig punten. Ze kreeg een 9 voor techniek en afdruk, een 8,5 voor reflexen, vermogen, instelling en algemene indruk en een 8 voor galop.
Fokker Gerard Braamhaar was na afloop de koning te rijk met de winst van zijn fokproduct Rosa Grey VDP. “Fantastisch”, aldus de Bornerbroeker, die twee jaar geleden met de toen driejarige schimmelmerrie Eletske (v. Dominator Z x Celestus) al eens gedeeld tweede werd bij de driejarige paarden.

Hij vervolgt: “Rosa voldeed helemaal aan de verwachtingen. Ze keek na haar geboorte direct de wereld in en had iets van: ‘Hier ben ik’. Ik vond haar meteen al bijzonder. Ze was toen al heel zelfbewust, niet bang en op de goede manier arrogant. En ze maakte daarna een mooie ontwikkeling door, zoals je dat graag hebt.”

Vorig jaar maakte Rosa Grey haar eerste sprongen. “En we zagen dat ze er idee van had. Een paard kan met behulp van een ruiter of begeleider verbeteren of verslechteren, maar ze kunnen springen of niet. We oefenen ook niet zoveel met haar. Ze moeten het lijntje kennen en dat deed ze vanaf het begin heel bewust en lekker los. Dit is een mooie start en geeft veel informatie over het paard. Ze is in heel korte tijd volwassen geworden.”

Gek van Dorian Grey
Ook de vader staat er goed op bij Gerard Braamhaar. “Ik ben gek van Dorian Grey. Die gaat het maken en springt nu al onder Lars Bonhof over 1,40 meter. Hopelijk gaat het met Rosa dezelfde kant op.” Een bieder hoeft zich voorlopig nog niet te melden bij Braamhaar. “Het is een merrie hè. En ik ben fokker, vooral uit liefhebberij, geen handelaar.”

De reservetitel was met 59 punten eveneens voor een driejarige, de bruine merrie Bernice MB Z (v. Balou de Rouet x Diamant de Semilly) van eigenaar Gerben Steggink en fokker Marcel Bokdam uit Rossum (foto rechts). Ze werd gewaardeerd met een 9 voor galop, een 8,5 voor reflexen, instelling en algemene indruk , een 8 voor techniek en vermogen en een 7,5 voor haar afdruk.

De derde plaats in de algemene rangschikking was voor de bruine merrie Mbappee (v. United Touch S x Calando I) van Anne-Lotte Tijhuis en fokker en mede-eigenaar Jan Hulshof uit Zenderen, de voorzitter van de organiserende Rijpaarden Fokvereniging Twente. Mbappee was met 57 punten tevens de beste vierjarige, die werd aangeboden. Het leverde een 8.5 op voor galop en vermogen en een 8 voor alle overige onderdelen. Hulshof eindigde met zijn tweede troef Ascalord JH (v. Asca Z x Con Air) ook nog als derde bij de driejarige paarden met een totaal van 58,5 punt.

Echt een finale
Jurylid Bart Blaauwgeers was onder de indruk van de aangeboden paarden. “Het was echt een finale. Al moet je altijd afwachten hoe ze zich houden in zo’n ambiance, want de meeste zijn zo jong nog niet zoveel van huis geweest. Rosa Grey sprong er bovenuit, vooral door haar intelligentie. Ze springt ook mooi terug van de hindernissen, schakelt prima en vooral het gemak waarmee ze over de hindernissen gaat is heel goed.”

Zelf is Bart Blaauwgeers al weer een jaar of twintig actief voor Team Nijhof in het Gelderse Geesteren. “Ik doe daar merriebegeleiding en maak combinaties van hengsten met merries. In de wintermaanden train ik vooral en zorg ik voor selecties.”

In Saasveld werden maandag slechts acht vierjarige paarden voorgesteld tijdens de finale. Relatief weinig, maar verklaarbaar vindt Blaauwgeers. “Vierjarigen lopen vaak al onder het zadel en hebben het vrij springen dan al achter de rug. Driejarigen moeten nog veel leren en dan is dit een mooie gelegenheid om daarmee te beginnen.”

Drukst bezochte avond
Ook voorzitter Jan Hulshof van de Rijpaarden Fokvereniging Twente kijkt met een fijn gevoel terug op de zeer geslaagde avond in de Ankerhal, die vakkundig aan elkaar werd gepraat door Dirk Willem Rosie. En niet alleen, omdat hij zelf met Mbappee (hiernaast met  mede-eigenaar Anne-Lotte Tijhuis) de winnaar bij de vierjarigen aanleverde. “Dat is mooi meegenomen, maar een beetje bijzaak. We hebben de drukst bezochte avond beleefd, sinds we in de jaren negentig met het vrij springen zijn begonnen. We zijn heel tevreden over de nieuwe opzet, met het publiek aan maar één kant van de ring.”

Weinig stress en druk
“Ons hoofddoel was om de paarden optimaal de gelegenheid te geven om te laten zien wie ze zijn en ze zo weinig mogelijk stress en druk te bezorgen. Dat is gelukt. Voor de kantine konden we een deel van het publiek mooi comfort bieden in de vorm van  een soort terras. En het showblok met vijf hengsten aan de hand viel goed bij kijkers en hengstenhouders. De loterij, waarbij liefst vijf gratis dekkingen konden worden gewonnen, was uniek en een groot succes.”

Het vijftal veelbelovende hengsten werd in de ring gepresenteerd aangeboden door bekende fokkerijen: De Watermolen, De Wiemselbach, Enterbrook, Nijenkamp en Team Nijhof. 
 

Meer Fokkerij

»
ERMELO – Jan Greve werd vrijdag in Ermelo tot zijn grote verrassing in het zonnetje gezet als Fokker van het Jaar in de springrichting. Zijn hele... (12-08-2023)
»
SAASVELD – De drie jaar jonge merrie Pumatella (v. Kensington ES x Lupicor x Indoctro) werd maandagavond in een prima gevulde Ankerhal in Saasveld de... (29-03-2023)
»
WOUBRUGGE – Na drie veilingen stellen de organisatoren van Grand Prix met genoegen vast dat hun activiteiten staan als een huis. “We zijn in één klap... (15-09-2020)
»
WOUBRUGGE - Het succes van de eerste twee online veilingen smaakt naar meer. Sannah Angenent en Marjolein Ras van Grand Prix Sales breiden daarom hun... (02-09-2020)
»
GEESTEREN – Ook de tweede editie van Grand Prix Sales Online, partner van CSI Twente, is meer dan geslaagd verlopen. Voor een derde van de veulens... (05-08-2020)
»
GEESTEREN – Precies een maand na de succesvolle première op 3 en 4 juli krijgt Grand Prix Sales een versie 2.0. Organisatoren Sannah Angenent en... (31-07-2020)
»
GEESTEREN – De online veiling van veulens tijdens de eerste editie van Grand Prix Sales is vrijdag en zaterdag een schot in de roos gebleken. (05-07-2020)
»
GEESTEREN – De online veiling van springveulens tijdens de eerste editie van Grand Prix Sales was vrijdag een succes.    (04-07-2020)
»
GEESTEREN – Het enige onderdeel van het CSI Twente 2020 dat wel doorgang vindt, is de Grand Prix Sales van zeer veelbelovende spring- en... (01-07-2020)
»
TUBBERGEN - De internationaal gerenommeerde Flanders Foal Auction komt naar Nederland. Behalve tijdens diverse succesvolle veulenveilingen in België... (14-02-2020)
»
MARKELO – In zijn woning te Markelo is zondag Arnold Kootstra (57) na een acute hartstilstand plotseling overleden. (12-01-2020)
»
VEENINGEN – Tijdens het CSI De Wolden te Veeningen is de ‘Summer  Sale’ van top gefokte springveulens en van  5-, 6-, en 7-jarige springpaarden... (26-07-2018)
»
AGELO – Jadesso H2 (v. Action Breaker x Quality Time), maandag nog de onbetwiste topper van de finale van het vrij springen in Saasveld, wordt op 27... (07-04-2017)
»
DE WOLDEN - De zevende editie van de Summer Sale tijdens het CSI De Wolden leverde een omzet op van 622.500 euro. Topper van de dag was de zesjarige... (22-07-2013)
»
SAASVELD – Het vrijspringen in de Ankerhal voor talentvolle springpaarden heeft 23 finalisten opgeleverd die op 19 maart a.s. om 19.30 uur zullen... (25-02-2012)