Martin Lips niet in beste bui

BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe bezette de keuzeheer uit het Brabantse Made toen nog de derde plek in het landenklassement, zaterdag was zijn team vier plaatsen geduikeld naar de zevende positie. Dat had veel te maken met de 20,1 strafpunt – van de 34,60 die hij in totaal opliep – die zoon Tim met zijn pas achtjarige schimmelruin Bayro (v. Casantos) aan de rijbroek kreeg omdat op hindernis 25 de safetypin uit het obstakel schoot.

“Die pin is uitgevonden om een valpartij te voorkomen”, hekelde Lips senior het besluit van de jury, die ook na lang nadenken de straf van junior handhaafde. “Bayro kwam met het achterbeen op de achterste paal die normaal zou zijn blijven liggen”, vond de bondscoach. “Dan hoor je daar geen strafpunten voor te krijgen. Als de jury dat ook zo had beoordeeld, hadden we nu met het team vijfde gestaan en was de strijd om het nationaal kampioenschap een stuk spannender gebleven."

Een tegenvaller voor Martin Lips was ook dat Raf Kooremans op de voorlaatste hindernis ten val kwam met zijnpaard MC B Vulcano. "Dat had ik absoluut niet verwacht en is heel spijtig. Vulcano was het hele jaar bezig aan een heel goede serie."

Te veel draaien
De doorgaans goedgeluimde Martin Lips had zaterdag nog een reden om minder opgewekt te zijn dan gebruikelijk. Ook het parcours van Sue Benson kon bij hem niet op de hoogste rapportcijfers rekenen. “Eerlijk gezegd vond ik het design van de cross dit jaar niet geweldig en minder dan vorig jaar. Over de aankleding niets anders dan lof, het zag er prachtig uit. Maar de deelnemers moesten door al die bochten te veel draaien en te vaak in de remmen. De snelheid werd er te veel uitgehaald. Het was jammer genoeg veel gepriegel en enkele hindernissen waren gezocht. Een puntje en een smalletje horen er bij, maar daarvan moeten er geen vier in het parcours zitten. Er moet ook wat te springen zijn.”

Eugene Gabriëls
Martin Lips zegt desgevraagd wel eens met weemoed de denken aan de tijd dat hij zelf nog rondreed in Boekelo. Vooral van de in februari van dit jaar overleden parcoursbouwer Eugene Gabriëls heeft hij een hoge pet op. “Die man bouwde hindernissen, dat was echt top. Vooral de Penn- and Sheepwash die hij bedacht, was technisch ronduit briljant. En hij had ook nog eens verstand van afstanden. Jan Stokkentré was meer een man van de ideeën, die was heel creatief. En wel zo slim om er andere mensen bij te halen als hij bepaalde dingen zelf niet helemaal vertrouwde.”

Toch is Martin Lips het tegendeel van een man die in het verleden wil blijven hangen. In de tien jaar dat hij nu bondscoach is, heeft hij er mede voor gezorgd dat Oranje internationaal meetelt in de eventingsport. “Binnen twee jaar kan een Nederlander voor het eerst Boekelo winnen”, is zijn overtuiging. “Elaine Pen heeft in Vira een paard dat alle disciplines beheerst. En Tim kan met Bayro normaal gesproken in de dressuur een heel mooie basis leggen.”

Maar nog meer mikt Martin Lips op opnieuw een medaille in een landenkampioenschap, bij voorkeur tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. “Individueel kan niemand van ons dan voor een plak gaan. Maar met onze teamgeest kunnen we dat wel. In dat opzicht hebben we grote stappen gezet.” Noodgedwongen ook, weet Lips. “Andere landen stellen gewoon iemand anders op uit een aanbod van soms wel veertig kandidaten, die luxe hebben we niet. Wij moeten innovatief zijn en weten door te meten. In 2007 hebben we dat ingezet toen Sjef Janssen en Anky van Grunsven ons gingen helpen in de dressuur. Tegenwoordig doet Wim Ernes dat en krijgen we hulp van Rob Ehrens voor het springen. Dat is fantastisch. Maar we moeten tegelijk ook realistisch zijn. We zaten bij de Wereldruiterspelen in Caen veertig punten van het zilver en 55 punten van het goud af. Er valt dus nog wel wat te knutselen. Bovendien kunnen enkele sterke landen wel eens samen een misser maken, maar dat doen ze echt niet tegelijk meerdere keren achter elkaar.”

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)