WIERDEN SINDS DECEMBER UITVALSBASIS VAN EVENTINGRUITER UIT OLST

Jordy Wilken voelt zich thuis in Twente

Jordy Wilken met Curacao tijdens zijn dressuurproef. Foto's © Hippisch Twente

BOEKELO - In de vijftig jaar van Military Boekelo-Enschede namen slechts twaalf Twentse ruiters deel. De laatste van hen was Madeleiner Brugman in 2011 met Sundancer. In de jubileumeditie van 2021 is Jordy Wilken min of meer haar opvolger.

Tekst en foto's: Willem Pfeiffer

Wilken woont weliswaar in Olst, maar werkt vanuit Twente. Na een aantal jaren bij de handelsstal van Benny de Ruiter in Markelo vond hij in december 2020 samen met vriendin Inge de Wit, ook actief als eventingruiter, onderdak bij dierenarts Arthur Asveld in Wierden. “Bij Arthur kwamen stallen vrij en we hebben besloten daarheen te gaan om de volgende stap te kunnen zetten. Dat is een beetje het verhaal erachter. Bovendien voelen we ons gewoon thuis in Twente. Het zijn hier gemoedelijke mensen, waar de deur altijd open staat. Iedereen denkt ook met elkaar mee.”

Behoorlijke progressie
Jordy Wilken, op de foto hiernaast bezig met een schoeiselwissel voor de veterinaire keuring, hoopt zaterdag foutloos te crossen. “Een paar tijdfouten zouden dan niet erg zijn. Het EK is misschien wat teleurstellend verlopen. Maar daar was mijn paard Curacao niet topfit. We hebben in Strzegom in Polen wel onze eerste vier ster wedstrijd gewonnen en de laatste twee jaar diverse klasseringen binnen de top tien gehaald. Op stal ben ik van één paard op het niveau van vier sterren naar vier gegaan. Dus ik denk dat we met onze hele stal behoorlijk progressie hebben gemaakt. Dat bouwen we steeds verder uit.”

Aan zijn debuut in Boekelo in 2016 wordt Jordy Wilken liever niet herinnerd. Na een val van zijn paard bleef hij tien minuten roerloos liggen en kwam hij er met een hersenschudding nog genadig af. “Die oude koeien haal ik bij voorkeur niet meer van stal. Op een gegeven moment stap je erover heen, zeker als je daarna mooie resultaten haalt. ”

Joyce Heuitink
Niet voor niets werkt hij geregeld onder leiding van Joyce Heuitink, ook bondscoach paradressuur,  aan het verbeteren van zijn dressuur. “Ik ben onderaan begonnen, maar heb met Joyce grote stappen gezet. Bondscoach Andrew Heffernan helpt me beter te worden in de cross. En thuis doet mijn vriendin Inge alles achter de schermen.”

De 27-jarige Wilken kijkt verlangend uit naar zaterdag. “Er ligt een mooie, eerlijke, maar serieuze cross met aardig technische lijntjes. Ik hoop vooral dat Tim Lips heel hoge ogen gooit met al zijn ervaring. Zelf ben ik tevreden als ik goed en foutloos rond kom. Ik heb dit jaar bewust gekozen voor grotere wedstrijden. Dan kom je al gauw te kort tegen de echte toppers.”

Het doel deel uit te mogen maken van een Nederlands team bij de Olympische Spelen werd voor Tokio niet gehaald, maar blijft overeind. “Dat moet nu dan maar in Parijs over drie jaar”, vindt Jordy Wilken, die zaterdag vanaf de veertigste plek in het veld van 59 overgebleven starters de weg omhoog wil inslaan. “Het blijft toch wel mijn ambitie om een keer de Olympische Spelen mee te maken. Dat doel komt steeds dichterbij.”

Voor Jordy Wilken kan ‘Boekelo 2021’ daarvoor een mooi begin zijn…

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)