WIERDEN SINDS DECEMBER UITVALSBASIS VAN EVENTINGRUITER UIT OLST

Jordy Wilken voelt zich thuis in Twente

Jordy Wilken met Curacao tijdens zijn dressuurproef. Foto's © Hippisch Twente

BOEKELO - In de vijftig jaar van Military Boekelo-Enschede namen slechts twaalf Twentse ruiters deel. De laatste van hen was Madeleiner Brugman in 2011 met Sundancer. In de jubileumeditie van 2021 is Jordy Wilken min of meer haar opvolger.

Tekst en foto's: Willem Pfeiffer

Wilken woont weliswaar in Olst, maar werkt vanuit Twente. Na een aantal jaren bij de handelsstal van Benny de Ruiter in Markelo vond hij in december 2020 samen met vriendin Inge de Wit, ook actief als eventingruiter, onderdak bij dierenarts Arthur Asveld in Wierden. “Bij Arthur kwamen stallen vrij en we hebben besloten daarheen te gaan om de volgende stap te kunnen zetten. Dat is een beetje het verhaal erachter. Bovendien voelen we ons gewoon thuis in Twente. Het zijn hier gemoedelijke mensen, waar de deur altijd open staat. Iedereen denkt ook met elkaar mee.”

Behoorlijke progressie
Jordy Wilken, op de foto hiernaast bezig met een schoeiselwissel voor de veterinaire keuring, hoopt zaterdag foutloos te crossen. “Een paar tijdfouten zouden dan niet erg zijn. Het EK is misschien wat teleurstellend verlopen. Maar daar was mijn paard Curacao niet topfit. We hebben in Strzegom in Polen wel onze eerste vier ster wedstrijd gewonnen en de laatste twee jaar diverse klasseringen binnen de top tien gehaald. Op stal ben ik van één paard op het niveau van vier sterren naar vier gegaan. Dus ik denk dat we met onze hele stal behoorlijk progressie hebben gemaakt. Dat bouwen we steeds verder uit.”

Aan zijn debuut in Boekelo in 2016 wordt Jordy Wilken liever niet herinnerd. Na een val van zijn paard bleef hij tien minuten roerloos liggen en kwam hij er met een hersenschudding nog genadig af. “Die oude koeien haal ik bij voorkeur niet meer van stal. Op een gegeven moment stap je erover heen, zeker als je daarna mooie resultaten haalt. ”

Joyce Heuitink
Niet voor niets werkt hij geregeld onder leiding van Joyce Heuitink, ook bondscoach paradressuur,  aan het verbeteren van zijn dressuur. “Ik ben onderaan begonnen, maar heb met Joyce grote stappen gezet. Bondscoach Andrew Heffernan helpt me beter te worden in de cross. En thuis doet mijn vriendin Inge alles achter de schermen.”

De 27-jarige Wilken kijkt verlangend uit naar zaterdag. “Er ligt een mooie, eerlijke, maar serieuze cross met aardig technische lijntjes. Ik hoop vooral dat Tim Lips heel hoge ogen gooit met al zijn ervaring. Zelf ben ik tevreden als ik goed en foutloos rond kom. Ik heb dit jaar bewust gekozen voor grotere wedstrijden. Dan kom je al gauw te kort tegen de echte toppers.”

Het doel deel uit te mogen maken van een Nederlands team bij de Olympische Spelen werd voor Tokio niet gehaald, maar blijft overeind. “Dat moet nu dan maar in Parijs over drie jaar”, vindt Jordy Wilken, die zaterdag vanaf de veertigste plek in het veld van 59 overgebleven starters de weg omhoog wil inslaan. “Het blijft toch wel mijn ambitie om een keer de Olympische Spelen mee te maken. Dat doel komt steeds dichterbij.”

Voor Jordy Wilken kan ‘Boekelo 2021’ daarvoor een mooi begin zijn…

Meer Eventing

BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)
BOEKELO - De 51ste editie van Military Boekelo-Enschede, die van 6 tot en met 9 oktober wordt gehouden, heeft een deelnemersveld om van te... (28-09-2022)
BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend... (08-10-2021)
BOEKELO – Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur... (07-10-2021)
BOEKELO – Alle paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire inspectie werden fit genoeg bevonden voor de 49ste editie van Military... (06-10-2021)
Foto's Caresse Kolkman © Ashley Claus
OUDKARSPEL - Voor Caresse Kolkman stond afgelopen weekend voor het eerst sinds lange tijd weer eens een samengestelde wedstrijd op het programma. De... (19-04-2021)
BOEKELO - Military Boekelo-Enschede is van donderdag tot 7 en met zondag 10 oktober geen gastheer van de strijd om het Europees kampioenschap... (17-03-2021)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede is een van de drie kandidaten voor de organisatie van het EK eventing van dit jaar. Concurrenten voor ‘Boekelo’... (20-01-2021)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
MADE – De onder Tim Lips zeer succesvolle schimmel is overleden. De 14-jarige ruin overleed aan de gevolgen van koliek. De combinatie Lips en Bayro... (29-03-2020)