VAN 9 TOT EN MET 13 AUGUSTUS IN HET FRANSE LE PIN AU HARAS

Jordy Wilken start individueel op EK

Foto Jordy Wilken met Wilbert Bo © Ashley Claus

ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le Pin au Haras. De ruiter uit Lemelerveld, die Wierden als uitvalsbasis heeft, komt in actie met de veertienjarige bruien ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex).

Het EK biedt Nederland één van de laatste kansen op teamkwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs. In de strijd om het Olympische ticket op het Europees kampioenschap zijn de op dit moment best presterende Nederlandse combinaties opgesteld, waaronder ook bondscoach Andrew Heffernan met de schimmel Gideon. Ook Merel Blom-Hulsman met Vesuve d’Aveyron, Janneke Boonzaaijer met ACSI Champ de Tailleur en Sanne de Jong met Enjoy maken deel uit van de ploeg. Boonzaaijer levert met ook het reservepaard voor het kwartet. Net als Jordy Wilken verschijnt Elaine Pen met Divali individueel aan de start.

Gezamenlijk doel
Het besluit om de bondscoach als ruiter in het team op te nemen is niet lichtvaardig genomen. Iris Boelhouwer, directeur Topsport van de KNHS, licht de keuze van het team toe: “We doen er alles aan om volgend jaar een team op de Olympische Spelen in Parijs te krijgen. De afgelopen twee jaar hebben wij met een uitgelijnd plan de complete focus gehad op het behalen van een teamticket. We hebben met alle ruiters een gezamenlijk doel en het EK is daar onderdeel van. Hoewel het nooit de intentie was, zijn we het er over eens dat we in de huidige situatie Andrew als ruiter goed kunnen gebruiken. We hebben gekozen voor de op dit moment vier beste combinaties die we hebben.”
Teammanager Ad Wagemakers zal in Frankrijk de rol van chef d’équipe op zich nemen.

Liever coach
Andrew Heffernan (rechts) is duidelijk over zijn ambitie: “Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat als ik kan kiezen ik liever coach ben dan ruiter. Daar ligt mijn ambitie, maar we hebben nu een belangrijke missie en dat is Parijs halen. De federatie en ruiters vinden dit voor nu de beste optie om ons doel te halen. Ik heb geen enkele intentie om zelf als ruiter naar Parijs te gaan, maar wil er alles aan doen om het teamticket binnen te halen. In overleg met alle ruiters die er direct bij betrokken zijn, hebben we dit besloten. Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om een goede prestatie neer te zetten en de ruiters te helpen.” 

In de aanloop naar het EK is er nog een trainingskamp met onder anderen vaste dressuurtrainer Ian Woodhead. Woodhead is, net als Grant Wilson voor het springen, regelmatig betrokken bij de training van de eventingruiters. (Bron KNHS)

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)