HENGELOSE EVENTINGTALENT BESTE TEAMLID NEDERLAND BIJ YOUNG RIDERS 

Caresse Kolkman knap tiende bij EK

Foto Caresse Kolkman met Royal Flush R © Pieter Sorber.

MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende plaats. Een prima prestatie van de pas zeventienjarige amazone, zeker na haar stroeve start in de dressuur op donderdag.

In de cross en het afsluitende springen toonde Caresse Kolkman, met haar leeftijd officieel nog junior, aan een grote belofte voor de toekomst te kunnen zijn. Zowel in de terreinrit als in de springpiste bleef ze foutloos met haar imposante tienjarige bruine ruin Royal Flush R (v. Zirocco Blue VDL). Dat lukte bij het springen verder slechts drie andere combinaties. Door dat puike resultaat passeerde Caresse Kolkman op de slotdag nog liefst achttien tegenstanders op de ranglijst en eindigde ze als beste Nederlandse.

“Ik ben hier heel tevreden mee”, reageerde de Hengelose na afloop. “Jammer dat de dressuur niet zo goed liep als ik had gehoopt. De dagen ervoor en zelfs donderdagmorgen ging het heel lekker. Maar in de proef zelf merkte ik dat Royal Flush last had van spanning. Voor de eenvoudige wissels kreeg ik zes keer een twee. Dan kun je er wel allemaal zevens en achten tegenover zetten, maar dat help dan niet meer zoveel.”

Inhaalrace
Caresse Kolkman werd daardoor veroordeeld tot een inhaalrace. Op de tweede dag steeg ze al vijftien plekken in het klassement, van de 43ste naar de 28ste positie. De cross ging super goed, alles lukte heel fijn. Het was alleen wel erg benauwd weer. Misschien dat ik toen al in de top tien had kunnen staan als ik tien seconden sneller had gereden. Maar ik wilde niet het risico nemen dat ik met dat weer Royal Flush leeg zou rijden en ben daarom op safe gegaan.”

Zondag sloot ze het EK op meer dan geslaagde wijze af met haar foutloze optreden bij het springen, waar veel deelnemers de balken bij bosjes uit de lepels sprongen. Trots: “Royal Flush was echt nog topfit en sprong ruig zat. Hij wilde gewoon niks aanraken. Je zag totaal niet aan hem dat hij die zware cross in de benen had. Tja, als dan anderen zoveel fouten maken gaat het hard.”

Geen medaille
Voor het Nederlandse team zat een medaille er niet in. Na twee onderdelen stond het kwartet van bondscoach Marcelle de Kam nog vierde. Het paard van Kristy Snepvangers, na twee onderdelen achtste in de rangschikking, was niet fit genoeg om van start te gaan voor het springen. Sterre van Houte kwam aan het eind van de cross ten val en moest daardoor zaterdag de strijd al staken. Resteerde Puck Buijnsters, die met Image of Roses op de 31ste plaats uitkwam.

Caresse Kolkman kan hoopvol richting toekomst kijken. Met haar leeftijd is ze indien ze goed blijft presteren eventueel nog drie jaar welkom bij het EK voor young riders, alvorens ze naar de senioren moet overstappen.

UITSLAGEN EK EVENTING JEUGD

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)