Alice Naber Nederlands lichtpuntje

BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen eventing. In de tussenstand neemt zij in het algemeen klassement na de dressuur de 26ste plaats in, maar de nummer tien in het klassement staat amper vier punten op haar voor en dat is slechts tien seconden in de cross. De rit van Alice Nabers was feitelijk het enige Nederlandse lichtpuntje in de dressuur.

De Nieuw Zeelandse Jonelle Price bleef aan de leiding met Cloud Dancer. Bettina Hoy-Overesch staat als tweevoudig winnares van Military Boekelo tweede met Seigneur Medicott, terwijl de Britse Pippa Funell met Billy The Biz derde staat.

In wiek geschoten
Alice Naber-Lozeman was terecht in haar wiek geschoten over de jurywaardering. Na 83 van de 85 starters waardeerde één jurylid haar rit met een twaalfde plek, terwijl een ander de vijftigste klassering de juiste vond. "Ik kreeg een score van 46 punten. Net zoveel als vorig jaar en toen gingen de twee changementen volledig de mist in".

Bondscoach dressuur Wim Ernes was eveneens duidelijk: "Dit was gewoon een goede rit waarmee ze in de top tien geplaatst had moeten worden". De opbeurende woorden van Ernes deden de Flevolandse amazone zichtbaar goed. "Ja dat is leuk om te horen maar wat koop je ervoor als je een waardering van 40 punten verwacht en op 46 punten eindigt? Aan de andere kant: ik heb heerlijk gereden en dit was één van mijn betere proeven en ik ga met hetzelfde gevoel morgen de cross in als vandaag de dressuurbaan." 

Net iets feller
Merel Blom was met Chiccolino de eerste Nederlandse combinatie die op de tweede dressuurdag van Boekelo de piste binnenreed. "Ik was verrast hoe goed mijn paard te rijden was. Daardoor had ik net iets feller kunnen rijden dan ik nu deed. De twee changementen die de mist ingingen moet ik daarom mijzelf geheel aanrekenen", vertelde Blom. Ook in de aanleuning had Chiccolino iets stiller mogen zijn.

"Een paar maanden geleden raakte Chiccolino geblesseerd door een trap van een ander paard. Dat betekende dat we het zes weken rustig aan moesten doen. Ik wilde dat we hier topfit aan de start verschenen en heb daardoor iets meer aandacht besteed aan de conditionele opbouw dan aan de dressuurmatige scholing. Daar betaal ik nu de rekening voor."

Beste score tot nu toe
Pal voor de lunchpauze van de juryleden reed Tim Lips met Concrex Vakarlos de ring binnen. "Dit is onze beste score tot nu toe, dus ik ben best tevreden", vertelde Lips direct na zijn rit. Dat werd bevestigd door Wim Ernes, die ook de eventingruiters in de dressuur begeleidt.

"Opvallend mooi waren van Vacarlos de verruimingen in de galop. Dat de changementen beter gesprongen hadden kunnen worden, kan ik niet ontkennen. Maar er waren ook punten waar ik best blij mee was. Ik geloof niet dat ik ergens punten heb laten liggen. Maar we hebben ook huiswerk want het kan allemaal nog net iets beter", aldus Lips.

Nek aan nek
In de landenwedstrijd gaan Australië en Nieuw-Zeeland nek aan nek en voor deze twee landen is een topklassering in deze competitie noodzakelijk, omdat voor beide deze landenwedstrijd het kwalificatiemoment is voor de Olympische Spelen van Rio. "Nederland heeft plaatsing al gerealiseerd op de WEG in 2014 door daar derde te worden. Wij hebben hier een jong team aan de start, dat ons duidelijk moet maken of deze paarden de potentie hebben om zich door te ontwikkelen richting het WK in 2018", aldus Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS.

De cross country start zaterdagochtend om 10.00 uur.

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

Meer Eventing

»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)
»
BOEKELO - De 51ste editie van Military Boekelo-Enschede, die van 6 tot en met 9 oktober wordt gehouden, heeft een deelnemersveld om van te... (28-09-2022)
»
BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
»
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
»
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
»
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
»
BOEKELO - In de vijftig jaar van Military Boekelo-Enschede namen slechts twaalf Twentse ruiters deel. De laatste van hen was Madeleiner Brugman in... (08-10-2021)