ORANJE BELEEFT OOK IN BOEKELO EEN FLINKE DECEPTIE

Veel lof na prachtige crossdag

Foto's Tim Lips met Lady Chin van 't Moerven (boven) en Merel Blom met Crossborder Radar Love NOP op de watercombinatie © Anja Veurink

BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere snelheid gehanteerd dan doorgaans gebruikelijk. Dat was conform de voorspelling van parcoursbouwer Adrian Ditcham.

De Engelsman kreeg na afloop veel lof toegezwaaid voor de wijze waarop hij de 29 hindernissen had geformeerd. Niet alleen van de toppers in de rangschikking na twee onderdelen, ook van bijvoorbeeld coach Andrew Heffernan van Nederland, dat helaas tot de verliezers van de dag moest worden gerekend.

Een slecht jaar
Van de in totaal acht paarden die met zeven landgenoten aan de start kwamen, haalden er slechts vier de eindstreep van de crosscountry. Dat was een forse deceptie voor bondscoach Andrew Heffernan, eerder dit jaar in Tokio bij de Olympische Spelen en later in het Zwitserse Avanches ook al niet verwend met mooie resultaten. Heffernan: “Het was heerlijk om te zien hoe Tim Lips het deed met een paard dat nog niet eerder een wedstrijd op dit niveau reed. Het is heel belangrijk om een ruiter als hij in het team te hebben. Merel Blom bewees met haar jonge paard Crossborder Radar Love dat in die combinatie toekomst zit. Voor de rest verliep het teleurstellend. We hebben een slecht jaar 2021 achter de rug, hopelijk kunnen we voor 2022 veel mooiere dingen melden.”

Heel wat vrolijker
Het gezicht van Tim Lips stond heel wat vrolijker na afloop. “Onze tijd was inderdaad niet heel snel, maar dat kwam ook omdat dit paard (Lady Chin van ’t Moerven Z, red.) al een pittig jaar achter de rug heeft. Met zijn Chinese ruiter moest de merrie zich kwalificeren voor Tokio en daar een goed resultaat neerzetten. Boekelo was voor Lady Chin een enorme ervaring met al dat publiek. Misschien kon ik zelf daardoor wat meer dan anders genieten van de cross. Op het eind viel het me op dat Lady Chin behoorlijk fris was, dat biedt in elk geval perspectief.”

De Duitse Sophie Leube, ook na twee onderdelen lijstaanvoerder, had onderweg volop genoten van haar rit met Jadore Moi. “Ik ben erg dankbaar dat ik dit geweldige paard mag rijden, ben very, very happy.”

Nummer twee William Fox-Pitt kan de eerste ruiter uit de historie worden die ‘Boekelo’ drie keer achter zijn naam krijgt. De Engelsman: “Het zou een droom zijn, omdat niemand het nog ooit is gelukt. Al is het erg onwaarschijnlijk dat me dat gaat lukken met deze concurrentie. Maar het is al prachtig om hier mee te mogen doen. Elke ruiter zou het al geweldig vinden om hier een keer te winnen.”

Enorm dankjewel
Fox-Pitt greep vervolgens spontaan nogmaals naar de microfoon om de organisatie en zijn  landgenoot Adrian Ditcham als parcoursbouwer te prijzen. “Boekelo verdient een enorm dankjewel. Het is ongelooflijk wat ze hier voor elkaar krijgen. Als ruiters kunnen we allen maar enorm dankbaar zijn voor dit supermooie evenement. Ook Adrian draagt daar op zijn manier een steentje aan bij. Het was een schitterend parcours op topniveau om te rijden.”

Andrew Heffernan sloot zich er graag bij aan. “Het was inderdaad perfect gebouwd voor een wedstrijd op vier sterren-niveau. Maar dat was voor de insiders al geen verrassing meer.”

Van de 59 combinaties die op de startlijst stonden voor de crosscountry van zaterdag haalden er vijftien de afsluitende springproef niet. Nog 44 combinaties komen daarom zondag in aanmerking voor een plekje in het eindklassement van Military Boekelo-Enschede 2021. De veterinaire inspectie van de paarden begint om 9.30 uur op het hoofdterrein.  

Meer Eventing

BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
BOEKELO - In de vijftig jaar van Military Boekelo-Enschede namen slechts twaalf Twentse ruiters deel. De laatste van hen was Madeleiner Brugman in... (08-10-2021)
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend... (08-10-2021)
BOEKELO – Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur... (07-10-2021)
BOEKELO – Alle paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire inspectie werden fit genoeg bevonden voor de 49ste editie van Military... (06-10-2021)
Foto's Caresse Kolkman © Ashley Claus
OUDKARSPEL - Voor Caresse Kolkman stond afgelopen weekend voor het eerst sinds lange tijd weer eens een samengestelde wedstrijd op het programma. De... (19-04-2021)
BOEKELO - Military Boekelo-Enschede is van donderdag tot 7 en met zondag 10 oktober geen gastheer van de strijd om het Europees kampioenschap... (17-03-2021)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede is een van de drie kandidaten voor de organisatie van het EK eventing van dit jaar. Concurrenten voor ‘Boekelo’... (20-01-2021)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
MADE – De onder Tim Lips zeer succesvolle schimmel is overleden. De 14-jarige ruin overleed aan de gevolgen van koliek. De combinatie Lips en Bayro... (29-03-2020)
MARKELO - Erna en Rikus Bronsvoort, eigenaren van manege en groepsaccommodatie Snorrewind in Markelo, gaan van start met een nieuw Leader-project:... (25-02-2020)
AMBT DELDEN – Manege De Hoffmeijer in Ambt-Delden staat dit weekeinde in het teken van Eventing Indoor Twente. Zaterdag was het de beurt aan de... (19-01-2020)
DELDENERBROEK – Op de leeftijd van honderd jaar is zondag Hans Brugman sr. overleden. Brugman was in 1976 de eerste voorzitter van de Stichting... (16-12-2019)
ERMELO - Andrew Heffernan (foto) is de nieuwe bondscoach van de eventingruiters van TeamNL.  De in Engeland gevestigde Heffernan volgt hiermee de... (13-12-2019)
BOEKELO – Met de komst van onder anderen regerend Olympisch kampioen Michael Jung, zijn voorgangster Sandra Auffarth en Europees titelhouder Ingrid... (02-10-2019)
TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)