JANNEKE BOONZAAIJER LEIDT IN NK VOOR BEAU POSTHUMUS

Tweede zege lonkt voor Laura Collett 

Foto Laura Collett met Dacapo © Rick Pfeiffer

BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military Boekelo-Enschede op haar naam.

Met haar paard Dacapo reed ze de crosscountry zaterdag op een honderdste seconde na naar de optimale tijd van tien minuten en tien seconden. Laura Collett: “Het was echt een mooie en interessante crosscountry. De doorgangen leken soms wel wat nauw door de vele toeschouwers, waardoor alles heel snel achter elkaar leek te gebeuren. Maar de hindernissen zelf waren fair en ook voor de paarden prima te begrijpen. Ja, ook de laatste. Die heb ik ook absoluut niet anders dan als een normale laatste gezien. Maar het was goed de beslissing te nemen die er uit te halen nadat sommigen daar problemen hadden. Uiteindelijk gaat de gezondheid van paarden voor alles.”

Nog niet klaar
Zondag kan ze voor de tweede keer in drie jaar de beste worden in Boekelo. “We zijn mooi op weg, maar nog niet klaar. Ook bij het springen kan nog van alles gebeuren. Maar eerlijk is eerlijk, het zou natuurlijk fantastisch zijn als mijn naam voor de tweede keer op de lijst van winnaars zou staan.”

De nummer één van de wereldranglijst en winnaar in Boekelo in 2017, Nieuw-Zeelander Tim Price, steeg van de vierde naar de tweede plek en is zondag de belangrijkste uitdager van de Britse. De Engelsman Tom McEwen heeft met JL Dublin evenveel strafpunten, maar benaderde in de terreinrit een honderdste seconde minder nauwkeurig de optimale tijd en is derde. Ook de nummers vier en vijf komen uit Groot-Brittannië. Dat zijn Sarah Bullimore met Evita AP en wereldkampioene Yasmin Ingham met Rehy DJ. Liefst negentien combinaties haalden, mede geholpen door de perfecte bodem, zonder strafpunten de eindstreep na 5798 meter. 

Geen rol van betekenis
Nadat de helft van het veld, met daarin alle ruiters die voor een nationaal team uitkomen in de ring waren geweest, was duidelijk dat de Nederlandse equipe in het eindklassement geen rol van betekenis meer speelt. Eerste starter Thierry van Reine met ACSI Harry Belafonte en Tim Lips met Wicro Quibus haalden namelijk de eindstreep niet. Dat lukte wel Janneke Boonzaaijer met Bouncer en Sanne de Jong met Jersey MBF NOP.

Boonzaaijer leidt als nummer 41 in de rangschikking na twee onderdelen in de strijd om de nationale titel, voor debutante Beau Posthumus met Smokie, die 5,6 punt moet goedmaken.
Janneke Boonzaaijer: “Ik ben hartstikke blij hoe het is gegaan. Heel veel emoties, het was echt waanzinnig mooi. Op sommige plekken ging het allemaal net, zoals op het tweede water. Het was niet simpel, ik heb echt moeten strijden, maar het resultaat is super.”

Verrassend derde is Adriaan Smeulders, die voor het eerst sinds 2001 weer deelneemt in Boekelo met Ekow. Stephan Hazeleger met James Bond en Sanne de Jong met Jersey MBF NOP sluiten de ranglijst af van de 59 combinaties die de finish van de crosscountry bereikten.

De 36-jarige amazone Roxana Gramam uit Schuinesloot kwam met haar paard Forever zwaar ten val op de laatste hindernis van de crosscountry. De amazone kwam tijdens de val onder de schimmel terecht. Het medisch team, dat snel ter plaatse was, onderzocht haar volgens het geldend protocol. Roxana Graman werd overgebracht naar het Medisch Spectrum Twente voor nader onderzoek. Voorzitter Robert Zandstra zei tijdens de persconferentie na afloop, dat bij de amazone gelukkig geen ernstige verwondingen waren geconstateerd. Ze verbleef in de nacht van zaterdag op zondag nog wel uit voorzorg in het ziekenhuis.

'Shitdag, maar ook genoten'
Andrew Heffernan: “Het was van de ene kant een shitdag voor ons. Maar ik heb ook kunnen genieten. Over de crosscountry op zich kan ik alleen maar zeggen dat die erg mooi was. Maar wel heel jammer dat Roxana die val overkwam. Dat was een donkere wolk boven een superdag. Maar Beau Posthumus heeft het in haar eerste ‘Boekelo’ geweldig gedaan, net als Janneke Boonzaaijer. En ook Roxana Graman, die tot de laatste hindernis enorm goed ging. En laat ik Adriaan Smeulders niet vergeten, die hier na twintig jaar weer meedoet en keurig de finish haalt. "

De coach kondigde een masterplan van zijn hand aan, dat moet bijdragen aan een betere sportieve toekomst van de eventing in ons land. ”

Dat lukte de overige vijftien niet. Voor de Belgische Manou Minner en Cool Dancer was Military Boekelo-Enschede al na de dressuur voorbij.

In het landenklassement gaat Groot-Brittannië ruim aan de leiding, voor Nieuw-Zeeland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Ierland. 

Zondag is de tweede veterinaire inspectie om 9.30 uur. Het springen begint anderhalf uur later.

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

Foto onder: Roxana onderweg in de crosscountry, die voor haar val voortvarend verliep. Foto © Ashley Claus.

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)