TIM LIPS RIJDT PRIMA DRESSUURPROEF IN EERSTE WEDSTRIJD MET LADY CHIN 

Tweede plaats als verjaardagscadeau

Tim Lips wordt enthousiast begroet door onder anderen zijn vader Martin na zijn proef. De Duitse Sophie Leube (onder) leidt na de eerste dag. Foto's © Ashley Claus/Claus Close Up.

BOEKELO – Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur tijdens Military Boekelo-Enschede keurig tweede in zijn eerste wedstrijd met de elfjarige bruine merrie Lady Chin van ’t Moerven (v. Lord Chin).

Lips werd door de jury gewaardeerd met 24,5 minuspunt en heeft, nadat alle leden van de negen deelnemende teams in actie zijn gekomen. Hij stelde zich daarmee meteen kandidaat voor de Nederlandse titel.

“Lady Chin is een heel fijn paard”, meldt Tim Lips na afloop. “Ze is heel werkwillig. Het paard kan nog wel eens wat wedstrijdspanning hebben en zichzelf dan voorbij lopen. We hebben de proef gereden waarop ik hoopte, maar die ik nog niet mocht verwachten omdat het onze eerste wedstrijd was.”

Punten vallen tegen
Sanne de Jong is 21ste na haar optreden met de door haar ouders gefokte twaalfjarige schimmelmerrie Enjoy (v. Cartano). Haar reactie: “Eigenlijk ben ik over mijn proef wel tevreden. Alleen vielen de punten me eerlijk gezegd wat tegen. Dat ik aftrek kreeg voor een fout in een wissel was verdiend. Maar er waren ook een paar dingen die ik niet kon verklaren. Waar een jurylid bij de anderen achterbleef en waarbij ik niet weet waarom. Mijn paard deed het goed. Op naar de cross. Dan wordt het pas leuk.”

Jordy Wilken, 22ste met de veertienjarige bruine ruin Curacao (v. Ramro B), volgt Sanne de Jong op de voet. Wilken kon prima leven met zijn klassering. “Mijn score is denk ik heel realistisch. Het ging op zich goed. Alleen hield Curacao een keer halt waar het geen onderdeel van de proef was. Normaal gesproken is hij wat zenuwachtig en wil hij nog wel eens gaan dribbelen, nu was hij wat te rustig. We maakten een paar kleine fouten en één heel grote. Ik denk daarom dat mijn score heel realistisch is.”

Niet onder indruk
Merel Blom bezet na het eerste onderdeel de 24ste positie met de pas achtjarige bruine ruin Crossborder Radar Love NOP (v. Diarado). “Het goede nieuws is dat Radar Love in de ring niet erg onder de indruk was van de entourage. Hij is voor het eerst op zo’n groot evenement en heeft hiervoor nog nooit changementen hoeven doen. Dat heeft hij geleerd, maar hij was daarin een beetje overenthousiast en deed het nu ook een paar keer waar dat niet werd gevraagd. Dat kostte punten, in plaats van dat het wat opleverde. Maar dat is de jeugd, ik ben absoluut tevreden over hoe het verder ging.”
 
Martin Lips heeft een minimale achterstand op de leidende Duitse amazone Sophie Leube met Jadore Moi.De Amerikaanse Tamra Smith staat voorlopig derde met Danito en wordt gevolgd door tweevoudig winnaar William Fox-Pitt met Grafennacht en Europees kampioene Nicola Wilson met Coolpares Sarco.
Het landenklassement wordt aangevoerd door Engeland en de Verenigde Staten, de favorieten voor de eindzege in de strijd om de Longines FEI Nations Cup die zondag in Boekelo de ontknoping beleeft. Duitsland is derde, Nederland staat vijfde.

Individueel klassement na eerste dag dressuur
1)   Sophie Leube (Dui) - Jadore Moi 24,4 minuspunt
2)   Tim Lips (Ned) - Lady Chin van ’t Moerven 24,5
3)   Tamra Smith (USA() - Danito 24,7
4)   William Fox-Pitt (Gbr) - Grafennacht 24,9
5)   Nicola Wilson (Gbr) - Coolpares Sarco 25,6
21) Sanne de Jong (Ned) - Enjoy 33,1
22) Jordy Wilken (Ned) - Curacao 33,2
24) Merel Blom (Ned) - Crossborder Radar Love NOP 25,6

Landenklassement 
1) Groot-Brittannië 81,10
2) Verenigde Staten 83,50
3) Duitsland 85,30
4) Frankrijk 90,30
5) Nederland 90,80

Startlijsten en uitslagen 
 

Meer Eventing

BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
BOEKELO - In de vijftig jaar van Military Boekelo-Enschede namen slechts twaalf Twentse ruiters deel. De laatste van hen was Madeleiner Brugman in... (08-10-2021)
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend... (08-10-2021)
BOEKELO – Alle paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire inspectie werden fit genoeg bevonden voor de 49ste editie van Military... (06-10-2021)
Foto's Caresse Kolkman © Ashley Claus
OUDKARSPEL - Voor Caresse Kolkman stond afgelopen weekend voor het eerst sinds lange tijd weer eens een samengestelde wedstrijd op het programma. De... (19-04-2021)
BOEKELO - Military Boekelo-Enschede is van donderdag tot 7 en met zondag 10 oktober geen gastheer van de strijd om het Europees kampioenschap... (17-03-2021)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede is een van de drie kandidaten voor de organisatie van het EK eventing van dit jaar. Concurrenten voor ‘Boekelo’... (20-01-2021)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
MADE – De onder Tim Lips zeer succesvolle schimmel is overleden. De 14-jarige ruin overleed aan de gevolgen van koliek. De combinatie Lips en Bayro... (29-03-2020)
MARKELO - Erna en Rikus Bronsvoort, eigenaren van manege en groepsaccommodatie Snorrewind in Markelo, gaan van start met een nieuw Leader-project:... (25-02-2020)
AMBT DELDEN – Manege De Hoffmeijer in Ambt-Delden staat dit weekeinde in het teken van Eventing Indoor Twente. Zaterdag was het de beurt aan de... (19-01-2020)
DELDENERBROEK – Op de leeftijd van honderd jaar is zondag Hans Brugman sr. overleden. Brugman was in 1976 de eerste voorzitter van de Stichting... (16-12-2019)
ERMELO - Andrew Heffernan (foto) is de nieuwe bondscoach van de eventingruiters van TeamNL.  De in Engeland gevestigde Heffernan volgt hiermee de... (13-12-2019)
BOEKELO – Met de komst van onder anderen regerend Olympisch kampioen Michael Jung, zijn voorgangster Sandra Auffarth en Europees titelhouder Ingrid... (02-10-2019)
TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)