NATIONALE TITEL TIM LIPS, ZILVER IN  BOEKELO VOOR MEREL BLOM, BRONS VOOR THIERRY VAN REINE

Sophie Leube heerst van start tot finish

Foto's Sophie Leube tijdens haar ereronde en het podium van het NK © Ashley Claus/Claus Close Up.

BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de dressuur de leiding had, winnares van de jubileumeditie van Military Boekelo-Enschede. 

De 34-jarige amazone uit Hamm kon haar geluk niet op. “Dit is enorm opwindend”,  vond Leube. “Boekelo is pas onze tweede lange vier ster. Ik weet dat mijn paard alles kan, ze is de beste van de wereld. Ik ben overweldigd door dit succes. We zijn een geweldig team sinds haar vijfde. We zijn  beloond voor onze vlijt en doorzettingsvermogen.”

Bewust had de amazone, die een jaar of dertien geleden in Boekelo als groom optrad voor haar landgenoot Peter Thomsen, vooraf het knopje uitgeschakeld dat aangaf dat met vijf concurrenten binnen een springfout een uiterst spannende finale wachtte. “Ook al omdat ik gisteren al heel gelukkig was na onze heerlijke cross. Dat we ook nog winnen, maakt het helemaal tot een wonder. Dit is met afstand mijn grootste succes tot nu toe. Ik ben super blij.”

William Fox-Pitt werd tweede met Grafennacht. De Engelsman werd daardoor net niet de eerste ruiter die ‘Boekelo’ voor de derde keer op zijn naam schreef. De Fransman Sidney Dufresne was met Tresor Mail goed voor de derde plaats.

Wat minder uitbundig
Tim Lips (foto rechts) is voor de vijfde keer in zijn loopbaan nationaal kampioen eventing. De Brabander stelde ondanks een springfout in het afsluitende springen van Military Boekelo-Enschede de titel veilig met Lady Chin van ’t Moerven Z. De Brabander relativeerde zijn titel en achttiende plek in het eindklassement echter wel. “Ik heb vandaag niets anders gedaan dan de andere dagen. Ik wilde zo goed mogelijk rijden en dat zou ik wel zien wat het resultaat zou zijn. Ik heb nu bewust wat minder uitbundig gedaan dan bij mijn vorige titels. Het is toch wat anders of je in Boekelo de titel pakt met een tweede of derde plaats, of zoals nu met een achttiende.”

“Ik had echt mijn zinnen op Tokio gezet", vervolgt Lips. "Dat liep helaas anders. Vandaag heb ik niets anders gedaan dan de andere dagen. Ik wilde zo goed mogelijk rijden en dat zou ik wel zien wat het resultaat zou zijn. Ik heb nu bewust wat minder uitbundig gedaan dan bij mijn vorige titels. Het is toch wat anders of je in Boekelo de titel pakt met een tweede of derde plaats, of zoals nu met een achttiende. Maar het is wel leuk dat ik de titels heb gehaald met vijf vier verschillende paarden.”
In 2007 won hij voor het eerst met Oncarlos, drie jaar later was hij succesvol met Owaola. Met Bayro was hij de sterkste in 2017 en 2018.

Lips moest in de ochtenduren zelfs nog even vrezen voor zijn deelname aan de afsluitende springproef. Hoofdveterinair Jan Kraai liet hem na een verblijf in de holding box nog twee keer opdraven met zijn elf jaar bruine merrie, die zaterdag in de cross een hoefijzer was kwijtgeraakt en daaraan een wat gevoelig rechter voorbeen overhield. “Daar heb ik geen moeite mee”, vond Tim Lips. “Als een dierenarts iets ziet, is het belangrijk dat even te controleren.”

Een moeilijk jaar
Merel Blom (rechts), die over vier weken verhuist naar Heerde, had ondanks de tweede plaats in de nationale titelstrijd moeite haar emoties na afloop te bedwingen. Ze bracht haar pas achtjarige Crossborder goed aan de finish, maar daar stond de vroegtijdige uitschakeling van Ceda NOP tegenover na een val in de tweede watercombinatie. “Het is heel lastig mijn gevoel te omschrijven. Het is een moeilijk jaar voor mij, omdat ook de Spelen in Tokio en het EK in Zwitserland niet liepen zoals ik me had voorgesteld. Je leert ervan te incasseren en nederig te zijn.”

Haar prestatie met Radar Love geeft haar echter moed voor de dag van morgen. "Ik ben onwijs trots op dit paard. Hij heeft het waanzinnig goed gedaan op een lange en dikke wedstrijd, waarin het kaf van het koren wordt gescheiden. Het is altijd de vraag of ze het opgeven of doorgaan. Kijk ik naar de analyses van mijn optreden met Ceda, dan gaan we nog steeds vooruit. Ingrid Klimke en William Fox-Pitt vonden dat ikmgewoon echt domme pech had gehad op het water. De hele weg was vrij, Ceda loopt dit niveau op zich gemakkelijk en kwam verder nergens in de problemen. Dit jaar merk ik helaas als geen ander dat met dieren niet alles lukt. Gelukkig staat Ceda fit en gezond op stal. Ik ben de eerste om conclusies te trekken, zoek de fout harder en harder bij mezelf. Als je wilt winnen, moet je niet naar excuses zoeken. In Tokio was het een bewuste fout van mezelf, maar op het EK niet en zaterdag hier al helemaal niet. Langzaam word ik een beetje teflon. Iedereen die er iets zinnigs van kan zeggen, mag dat van mij."

De 21-jarige Thierry van Reine debuteerde tijdens de Military Boekelo-Enschede met ACSI Harry Belafonte en eindigde in het klassement als veertigste en als nummer drie in de strijd om het nationaal kampioenschap. “Het was een fantastische ervaring om in deze wedstrijd voor zoveel publiek in de cross van start te mogen gaan. Mijn paard heeft deze wedstrijd in het verleden tweemaal gelopen onder Alice Naber, dus hij wist wat van hem verwacht werd. Hij heeft ongelooflijk zijn best gedaan. Even leek het er op dat we in de cross tegen een weigering waren aangelopen maar het door onze bondscoach Andrew Heffernan ingediende protest werd terecht toegewezen.”

Gebrek aan ervaring
Van Reine (rechts) vervolgt: “Het was wel jammer dat we in het afsluitende springparcours drie balken uit de lepels wierpen. Dat verwijt ik me zelf,  maar het kwam misschien ook voort uit een gebrek aan ervaring. Ik hoop komend jaar mijn prestatie aanzienlijk te verbeteren en kan iedereen verzekeren daar hard aan te gaan werken”, aldus van Reine die in zijn vader Ramon een uitstekende stimulator heeft. Ramon van Reine reed meerdere malen Boekelo met toppaarden als Rock of Massada en Golan Heights.
Sanne de Jong liep in de afsluitende springproef 10,8 strafpunt op en eindigde als 42ste in het eindklasement.

De door ACSI uitgeloofde Rooky of the Year Prijs ging naar de Zweedse Lina Forsberg met Kaizen die als debutante op een voortreffelijke twaalfde plek in het eindklassement beslag legde.

De Longines FEI Nations Cup ging naar Zweden. Groot-Brittannië won de laatste wedstrijd in Boekelo, voor de Verenigde Staten en Duitsland. Nederland eindigde als zesde.

Startlijsten en uitslagen

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)