MILITARY BOEKELO-ENSCHEDE LIGT NIET WAKKER VAN TOEWIJZING WK EVENTING 2026 AAN AKEN

‘Jammer, maar gewoon weer verder’

De Fransman Nicolas Touzaint won dit jaar in Boekelo. Onder Robert Zandstra. Foto's © Ashley Claus.

BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het Duitse Aken. Ook ‘Boekelo’ was kandidaat voor de titelstrijd, maar haalde het dit weekend niet tijdens de besluitvorming van de internationale hippische federatie in Mexico.

Voorzitter Robert Zandstra vat de gemoedstoestand van ‘Boekelo’ in één zin samen: “Jammer, maar we gaan gewoon door op de manier waarop we al jaren bezig zijn.” De preses heeft er het volste begrip voor dat met Aken een locatie is gekozen, waar de WK’s in liefst zes van de zeven hippische disciplines worden afgewerkt. De Duitse stad, in 2006 gastheer van de Wereldruiterspelen, herbergt dressuur, eventing, mennen, springen, paradressuur en voltige. Alleen het WK endurance wordt in Al Ula (Saoedi-Arabië) afgewerkt.

Wel een keer verdiend
Robert Zandstra: "Dat reduceert je kansen, zeker omdat je het hebt over het Mekka van de paardensport in Europa. De enige vraag die je erbij kunt stellen is wat er hierna gebeurt. De Wereldruiterspelen zijn immers afgeschaft omdat de FEI de kampioenschappen van alle disciplines niet meer tegelijk wilde houden en er hooguit nog twee in dezelfde plaats wilde laten organiseren.”

Voor het evenement in Boekelo maakt de beslissing van de FEI echter niet veel verschil, stelt Zandstra. “We hebben ons in augustus kandidaat gesteld, omdat we allang bezig zijn met allerlei initiatieven om de eventingsport op een positieve manier naar buiten te brengen. En het past bij ons als grootste evenement in deze tak van de paardensport in ons land om ambities te hebben. We vinden ook dat we dit wel een keer zouden verdienen. Waarbij we ons goed realiseren dat het organiseren van een toernooi als een WK een forse aanslag op ons budget zou zijn.”

Geen ramp
Samen met technisch directeur Iris Boelhouwer van de KNHS bood Robert Zandstra het bidbook aan op het hoofdkantoor van de FEI in het Zwitserse Lausanne. “Daar was men echt onder de indruk van onze presentatie. Dat we het uiteindelijk niet geworden zijn, is echter voor ons geen ramp. Al vele jaren komen alle wereldtoppers naar Boekelo om toppaarden voor te bereiden op een internationaal kampioenschap van het jaar erop. We trekken daarbij tienduizenden toeschouwers in een ambiance die de vergelijking met een WK kan doorstaan. Wat kunnen we ons dan eigenlijk nog meer wensen? Zo’n WK was heel leuk geweest, maar we gaan gewoon verder.”

Meer Eventing

»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)