FOUNDERS BIEDEN JUBILEREND BESTUUR LUDIEKE 'GOUDEN VLEERMUIS' AAN

Enschede Penning voor Military

Burgemeester Bovens overhandigt de penning aan Robert Zandstra. Onder: Albert Post biedt de 'gouden vleermuis' aan. Foto's Caroline Abbink/Kiek4Fun

BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend burgemeester Theo Bovens overhandigde de onderscheiding woensdagavond tijdens de receptie ter gelegenheid aan het vijftigjarig bestaan van het evenement aan voorzitter Robert Zandstra.

De military op de Twentse akkers wordt sinds 1971 verreden. De eerste edities vonden plaats op landgoed Het Lankheet, daarna dienden het Teesinkbos, de Broekmaatweg en sinds enkele jaren opnieuw Het Teesinkbos als uitvalsbasis voor de belangrijkste wedstrijd in de discipline eventing van Nederland.

De Enschede Penning wordt uitgereikt aan mensen, bedrijven en instellingen vanwege bijzondere en meerjarige verrichtingen die een speciale uitstraling geven aan de stad Enschede en die bijdragen aan de promotie en het imago van de stad.

Namens de foundersclub van Military Boekelo-Enschede kreeg Robert Zandstra uit handen van voorzitter Albert Post een ingelijste ‘gouden vleermuis’ aangeboden . Het was een ludieke knipoog naar de actie van de Natuur- en Milieuraad Enschede, die de feestavonden bij de editie van 2021 van het evenement wilde voorkomen om zo vleermuizen tegen geluidsoverlast te beschermen.

In der minne geschikt
Het kwam zelfs tot een bezoek aan de rechter, maar de zaak werd uiteindelijk in der minne geschikt, omdat het verbieden van de festiviteiten vanwege het wegvallen van een flink stuk van de begroting dan mogelijk een streep door de hele military zon halen. Dat wilde de actiegroep niet op haar geweten hebben.

Geluidsonderzoek
Terwijl donderdagavond de Military Classic Night-Fair ruim 2.500 bezoekers naar het hoofdterrein van de military trok, waren aan de boorden van het Teesinkbos geluidsjagers op onderzoek. Zij waren bezig met het meten van het geluid waarvan de in dit gebied verblijvende vleermuizen volgens de actiegroep mogelijk last zouden kunnen ondervinden. Dit onderzoek was het resultaat van het overleg in de gangen van het gerechtsgebouw in Zwolle tussen de organisatie van de military en de groep.

Volgens Arjen de Weerd, die binnen de organisatie belast is met dit onderzoek, duurt het nog geruime tijd voor de resultaten van dit onderzoek bekend zijn. “Deskundigen die alles weten over de vleermuis en wij wachten de uitkomsten af. Duidelijk is wel dat het bereik van het gehoor van een vleermuis van een geheel andere orde is dan het menselijk oor. Daardoor kan geluid dat door een mens als hinderlijk wordt ervaren door een vleermuis geheel anders worden waargenomen”, aldus De Weerd.

Meer Eventing

BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
BOEKELO - In de vijftig jaar van Military Boekelo-Enschede namen slechts twaalf Twentse ruiters deel. De laatste van hen was Madeleiner Brugman in... (08-10-2021)
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
BOEKELO – Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur... (07-10-2021)
BOEKELO – Alle paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire inspectie werden fit genoeg bevonden voor de 49ste editie van Military... (06-10-2021)
Foto's Caresse Kolkman © Ashley Claus
OUDKARSPEL - Voor Caresse Kolkman stond afgelopen weekend voor het eerst sinds lange tijd weer eens een samengestelde wedstrijd op het programma. De... (19-04-2021)
BOEKELO - Military Boekelo-Enschede is van donderdag tot 7 en met zondag 10 oktober geen gastheer van de strijd om het Europees kampioenschap... (17-03-2021)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede is een van de drie kandidaten voor de organisatie van het EK eventing van dit jaar. Concurrenten voor ‘Boekelo’... (20-01-2021)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
MADE – De onder Tim Lips zeer succesvolle schimmel is overleden. De 14-jarige ruin overleed aan de gevolgen van koliek. De combinatie Lips en Bayro... (29-03-2020)
MARKELO - Erna en Rikus Bronsvoort, eigenaren van manege en groepsaccommodatie Snorrewind in Markelo, gaan van start met een nieuw Leader-project:... (25-02-2020)
AMBT DELDEN – Manege De Hoffmeijer in Ambt-Delden staat dit weekeinde in het teken van Eventing Indoor Twente. Zaterdag was het de beurt aan de... (19-01-2020)
DELDENERBROEK – Op de leeftijd van honderd jaar is zondag Hans Brugman sr. overleden. Brugman was in 1976 de eerste voorzitter van de Stichting... (16-12-2019)
ERMELO - Andrew Heffernan (foto) is de nieuwe bondscoach van de eventingruiters van TeamNL.  De in Engeland gevestigde Heffernan volgt hiermee de... (13-12-2019)
BOEKELO – Met de komst van onder anderen regerend Olympisch kampioen Michael Jung, zijn voorgangster Sandra Auffarth en Europees titelhouder Ingrid... (02-10-2019)
TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)