FOUNDERS BIEDEN JUBILEREND BESTUUR LUDIEKE 'GOUDEN VLEERMUIS' AAN

Enschede Penning voor Military

Burgemeester Bovens overhandigt de penning aan Robert Zandstra. Onder: Albert Post biedt de 'gouden vleermuis' aan. Foto's Caroline Abbink/Kiek4Fun

BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend burgemeester Theo Bovens overhandigde de onderscheiding woensdagavond tijdens de receptie ter gelegenheid aan het vijftigjarig bestaan van het evenement aan voorzitter Robert Zandstra.

De military op de Twentse akkers wordt sinds 1971 verreden. De eerste edities vonden plaats op landgoed Het Lankheet, daarna dienden het Teesinkbos, de Broekmaatweg en sinds enkele jaren opnieuw Het Teesinkbos als uitvalsbasis voor de belangrijkste wedstrijd in de discipline eventing van Nederland.

De Enschede Penning wordt uitgereikt aan mensen, bedrijven en instellingen vanwege bijzondere en meerjarige verrichtingen die een speciale uitstraling geven aan de stad Enschede en die bijdragen aan de promotie en het imago van de stad.

Namens de foundersclub van Military Boekelo-Enschede kreeg Robert Zandstra uit handen van voorzitter Albert Post een ingelijste ‘gouden vleermuis’ aangeboden . Het was een ludieke knipoog naar de actie van de Natuur- en Milieuraad Enschede, die de feestavonden bij de editie van 2021 van het evenement wilde voorkomen om zo vleermuizen tegen geluidsoverlast te beschermen.

In der minne geschikt
Het kwam zelfs tot een bezoek aan de rechter, maar de zaak werd uiteindelijk in der minne geschikt, omdat het verbieden van de festiviteiten vanwege het wegvallen van een flink stuk van de begroting dan mogelijk een streep door de hele military zon halen. Dat wilde de actiegroep niet op haar geweten hebben.

Geluidsonderzoek
Terwijl donderdagavond de Military Classic Night-Fair ruim 2.500 bezoekers naar het hoofdterrein van de military trok, waren aan de boorden van het Teesinkbos geluidsjagers op onderzoek. Zij waren bezig met het meten van het geluid waarvan de in dit gebied verblijvende vleermuizen volgens de actiegroep mogelijk last zouden kunnen ondervinden. Dit onderzoek was het resultaat van het overleg in de gangen van het gerechtsgebouw in Zwolle tussen de organisatie van de military en de groep.

Volgens Arjen de Weerd, die binnen de organisatie belast is met dit onderzoek, duurt het nog geruime tijd voor de resultaten van dit onderzoek bekend zijn. “Deskundigen die alles weten over de vleermuis en wij wachten de uitkomsten af. Duidelijk is wel dat het bereik van het gehoor van een vleermuis van een geheel andere orde is dan het menselijk oor. Daardoor kan geluid dat door een mens als hinderlijk wordt ervaren door een vleermuis geheel anders worden waargenomen”, aldus De Weerd.

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)