ONTWERPER ANDREW DITCHAM: ‘DOOR WEGVALLEN BOS TEMPO DEELNEMERS TEMPEREN’

Crosscountry fraai en selectief

Een voorbeeld van een sprong met extra materiaal ervoor, hindernis 9, de houtwagen.

BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en selectieve crosscountry op het programma staat.

Parcoursontwerper Andrew Ditcham schotelt de ruiters een interessant menu voor met dertig hindernissen, waarop veertig sprongen moeten worden afgewerkt. Voor het 5750 meter lange traject is een optimale tijd van tien minuten en zes seconde vastgesteld.De Engelsman is voor de vierde keer verantwoordelijk voor de hindernissen in Boekelo. Hij nam die taak vier jaar geleden over van zijn landgenote Sue Benson, die hij in 2012 assisteerde bij de bouw van het parcours tijdens de Olympische Spelen van London. Vanwege ‘corona’ ging het evenement in 2020 niet door.

Tempo temperen
Ditcham liet een groot deel van het parcours van vorig jaar in tact, maar plaatste wel een handjevol nieuwe obstakels, paste er enkele aan en bracht ook wijzigingen aan in de route, die voorzien werd van twee extra lussen. Dat laatste had vooral te maken met het schrappen van het gedeelte in het Teesinkbos. De Engelsman: “Daardoor moest ik elders in de route zien tijd te winnen en hebben we onder meer vlak voor sommige hindernissen wat extra materiaal geplaatst om het tempo van de deelnemers wat te temperen.”

Tijd terugpakken
Andrew Ditcham (hiernaast), die al vele complimenten in ontvangst mocht nemen voor het parcours van de terreinrit, vervolgt: “Omdat het bos er uit is, moeten we tijd terugpakken en daar plekken voor zoeken. Het is niet de bedoeling dat er te veel binnen de tijd binnen komen. Dat is gezien de prima gesteldheid van de bodem als gevolg van het goede weer sowieso al lastig genoeg. Elke keer dat ze aan de teugel moeten trekken, scheelt dat een seconde.”

Als de ruiters op het hoofdterrein de hindernissen 27 en 28 goed hebben overwonnen, sluiten ze af met twee nieuwe obstakels (Chicken House en Roll Trap), waarmee Andrew Ditcham probeert de deelnemers vooral bij de les te houden. “Naarmate je dit werk langer doet, leer je dat je de rijders nooit genoeg kunt helpen.”

Behalve van de altijd druk bezochte tweede waterpartij verwacht de Brit vooral veel van de Sunken Road (10) en Om de Hoek (24), beter bekend als de Langezaal-hindernis. “Eerlijk gezegd vermoed ik dat die laatste het meest invloed zal hebben op de uitslag.”

Geen grote verschuivingen
De tweede dag van de dressuurproef tijdens Military Boekelo-Enschede heeft vrijdag geen grote verschuivingen in de top van het klassement teweeg gebracht. Wel reed de Amerikaanse Hallie Coon met 25 minuspunten naar de tweede plaats met haar negenjarige schimmelmerrie Cute Girl (v. Coventry). 

Stephan Hazeleger mengde zich als individuele starter in de strijd om het door Sanne de Jong aangevoerde NK met zijn elfjarige ruin James Bond (v. Amy’s Boy). Hij staat daarin derde met 34,6 strafpunt, waarmee hij in de internationale rangschikking op de gedeelde 61ste plek is beland. Sanne de Jong bezet positie 34, Merel Blom-Hulsman is terug te vinden op de 55ste stek in het 112  combinaties tellende veld.

Onderste foto
Stephan Hazeleger meldde zich met James Bond op de derde plek in de strijd om de nationale titel © Ashley Claus.

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)