ERMELO – De afsluitende proef voor de nationale titel Paradressuur op het KNHS Hippisch Centrum in Ermelo bracht geen wijziging in de tussenstand. Frank Hosmar uit het Overijsselse Haarle kon met Alphaville N.O.P. (Sandreo x Iglesias) zijn tweede positie niet verbeteren en bleef met een totaalscore van 149,981 goed voor zilver. Het goud ging naar Sanne Voets die Demantur N.O.P. (Vivaldi x Elcaro) met een score van 154,695 ruim afstand nam. Rixt van der Horst bleef met Findsley (Bellissimo x Bellissimo)(146,809) zeker van het brons.
Bondscoach Joyce Heuitink selecteerde de winnaars samen met Nicole den Dulk als afgevaardigden voor de Wereldruiterspelen in september in het Amerikaanse Tryon. Zij acht haar equipe kansrijk in de landenwedstrijd maar ook goed voor individuele medailles.
Adelinde Cornelissen meldt zich weer aan het front
Edward Gal (Oosterbeek) heeft met overmacht zijn negende dressuurtitel binnengehaald. Met GLOCK’s Zonik N.O.P. won Gal de beide onderdelen van het NK Dressuur Gelderland en hij reed naar een prachtige score van ruim 83 procent in de Kür op Muziek. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) reed zijn jonge hengst GLOCK’s Dream Boy naar het zilver. Het brons ging naar Adelinde Cornelissen (Nijkerk) die in de Kür op Muziek ook op een knappe derde plaats eindigde achter Gal en Minderhoud.
Bondscoach Rien van der Schaft selecteerde Gal en Minderhoud voor de Wereldruiterspelen evenals Madeleine Witte-Vrees en Emmelie Scholtens. Adelinde Cornelissen en Diederik van Silfhout zijn de reserves.
Gouden KNHS-speld
In de schaduw van de Nederlandse Kampioenschappen Dressuur werden de veterinairs Jan Greve (Haaksbergen) en Henk van Dijk gehuldigd wegens vele jaren van trouwe dienst als teamveterinair tijdens Wereldruiterspelen, Olympische Spelen, EK’s en WK’s en landenwedstrijden waar dan ook.
Greve begon eind jaren ’70 van de vorige eeuw zijn loopbaan als teamveterinair bij de eventing. Na de eerste Wereldruiterspelen in Stockholm in 1990 is hij gestopt bij de eventing en overgestapt naar de zorg voor de springpaarden. Hij was onder meer teamveterinair tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 toen het Nederlandse team goud wist te winnen. Vanaf 1996 is hij de pony’s en jeugd springteams gaan begeleiden waarin ook regelmatig zijn kinderen actief waren. Na de springjeugd werd Greve teamveterinair bij de dressuurpaarden. In aanloop naar de Olympische Spelen van Londen besloot Greve daar vanwege een verschil van inzicht met toenmalig bondscoach Janssen mee te stoppen. Na Londen is hij weer teruggekomen bij het dressuurteam. Op dit moment zet Greve zijn deskundigheid en ervaring in als voorzitter van de Technische Commissie Mennen.
Henk van Dijk was niet net als Jan Greve bijna 40 jaar in functie als teamveterinair, maar ook zijn 20 jaar toewijding is enorm. Van Dijk, praktiserend veterinair in de provincie Zeeland, begon in 1997 als teamveterinair van de dressuurjeugd. In 2017 nam hij afscheid als KNHS Teamveterinair van de dressuur Junioren & Young Riders. In de periode dat Henk fungeerde als teamdierenarts won de Nederlandse dressuurjeugd vele team- en individuele medailles in zowel goud, zilver als brons. Heel veel succesvolle jeugdruiters waar Van Dijk toen mee werkte, zijn uitgegroeid tot de toppers van nu. Een greep uit de winnaars van toen die naar het allerhoogste niveau zijn doorgegroeid: Marlies van Baalen, Imke Bartels, Joyce Heuitink, Laurens van Lieren, Thamar Zweistra, Diederik van Silfhout en Anne Meulendijks.
KNHS Bestuurslid Emile Hendrix overhandigde beide heren de gouden speld, bloemen en uiteraard lovende woorden. “Medailles winnen doet niemand alleen. Een goed team rond de ruiters en paarden is essentieel voor succes. Jan Greve en Henk van Dijk zijn paardenmensen waar we er nooit genoeg van hebben. De toewijding aan hun taak was steeds ongekend en heeft geleid tot prachtige successen. De KNHS is Jan en Henk dan ook enorm veel dank verschuldigd.”