ALMELO – Dressuurruiter Cees Vellenga is door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hem werden vrijdag de versierselen opgespeld door burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld in het stadhuis van Almelo. De veteraan werd in 1968 Nederlands kampioen met Don Vasco, een paard dat hij ook vele jaren uitbracht in de Military.
In 1969 werd Vellenga gekozen tot dressuurruiter van het jaar. Een ander succespaard van Vellenga was Löwencron. Vellenga behoorde met Löwencron in 1972 tot de Olympische equipe van München, die daar Nederland voor het eerst sinds 1932 weer Olympisch vertegenwoordigde. De equipe eindigde als zevende en het was de aanvang voor de huidige internationale dressuursuccessen van Nederland. De Nederlandse Olympische ploeg keerde vroegtijdig terug wegens de aanslag op het Israëlische sportteam. Vellenga nam in 1974 met Löwencron ook nog deel aan de WK in Kopenhagen.
Behalve Löwencron leidde Vellenga meerdere paarden naar Grand Prix-niveau zoals Tartuffe, de hengst Don Perignon en het latere succespaard Wega dat naar Amerika werd verkocht en daar nog grote successen behaalde. Tijdens een vakantiereis bezocht hij samen met zijn vrouw Jolien zijn Wega nog eens toen deze op 18-jarige leeftijd van een welverdiende rust genoot.
Rond 1970 begon Vellenga ook te jureren bij de toenmalige KNF bij zowel de Military als de dressuur van L tot internationaal jurylid op Grand Prix-niveau. Dat doet hij nog steeds in binnen- en buitenland en ook bij het jaarlijkse Dressuurfestival Almelo geniet men de inbreng van Vellenga. In 2006 trad Vellenga terug als voorzitter van de KNHS-commissie Topsport Dressuur.
Hoewel Vellenga beroepshalve al van zijn pensioen geniet, was hij ook als radioloog ook een bezige bij. Sinds vele jaren was hij verbonden aan de Ziekenhuisgroep ZGT in Almelo en Hengelo. Daarnaast vervulde hij vele functies zoals binnen het bestuur van de Nederlandse vereniging voor Radiologie en was hij voorzitter van de Historische Commissie. In die hoedanigheid speelde Vellenga een grote rol voor het wetenschappelijk erfgoed door het verzamelen en analyseren van geschiedkundige gegevens die een beeld geven van de ontwikkelingen in de radiologie na de ontdekking van de Röntgenstralen in 1895 tot nu. Op radiologisch gebied was Vellinga betrokken bij vele boeken en andere publicaties zoals het boek 'De geschiedenis van de radiologie in Almelo', iets dat de burgemeester van Almelo bijzonder aansprak. Ook hield hij voordrachten tijdens symposia in binnen- en buitenland. Hij organiseerde reizen voor zijn vakbroeders zoals 'In de voetsporen van Röntgen'.
Een van de bijzondere hoogtepunten was het realiseren van een tegeltableau in Utrecht, ter nagedachtenis aan Röntgen. Het is bevestigd aan de muur van de woning waar Röntgen als scholier op kamers heeft gewoond. Vellinga was bovendien periodiek voorzitter van de Heerensociëteit in Almelo.
Cees Vellinga traint thuis nog dagelijks paarden naar hoge niveaus.
Tekst en foto: Marcel Hubers