Nederland lijkt op brons af te gaan

LONDEN - Na twee dagen dressuur Grand Prix kan worden geconcludeerd dat het Nederlandse dressuurteam hard op weg is naar het erepodium. De Olympische landenwedstrijd wordt voor het eerst over twee verschillende wedstrijden verreden: de Grand Prix, die donderdag en zaterdag op het programma stond, en de Grand Prix Special, die dinsdag wordt verreden.

Onder toeziend oog van bondscoach Sjef Janssen (Erp) reed Edward Gal (Harskamp) een zeer goede wedstrijd met Glock's Undercover en was Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival beter dan ooit te voren. Nederland staat op brons, achter de leidende de Britten en de Duitsers.

Adelinde Cornelissen reed een ijzersterke proef, al moest ze even op gang komen. "Bij het binnenrijden van de wedstrijdring was Parzival toch even verbaasd dat er zoveel publiek op de tribunes zat. Daardoor was hij het eerste stuk iets afgeleid en had iets last van spanning, maar na het achterwaarts gaan was dat over. Ik kon vanaf dat moment gas geven in de uitgestrekte draf en toen liep het verder goed. Van die spanning heb ik in het verleden vaker last gehad, maar dat leidt bij mij niet meer tot stress. Ik heb Parzival tenslotte al een aantal jaren. Parzival was vanaf het achterwaarts gaan helemaal op mij geconcentreerd en het was goed. In de piaffe en passagereprises die hij zelf ook erg leuk vindt, ging het niet alleen als vanzelf, maar voelde het ook als vanzelfsprekend. Anky en Edward hebben ieder voor zich goede proeven neergezet en ook wij hebben ook ons best gedaan", aldus Cornelissen, die vertelde dat zij vanaf het ogenblik dat de aandacht van Parzival helemaal op haar was gericht er voluit tegenaan was gegaan. "Ik denk nooit na over de risico's die we dan lopen", aldus de amazone, die er nog eens met nadruk op wees dat Parzival niet alleen beter in vorm is dan ooit te voren, maar ook superfit.

Ook Edward Gal was zeer tevreden over zijn prestatie met Undercover. "Ik heb hem pas een half jaar en wat we vandaag hebben laten zien is toch onvoorstelbaar goed. In de piaffereprises scoorden we enorm hoog en dat was volgens mij ook volkomen terecht. Piaffe en passage zijn heel sterke punten van dit paard en toch kan hij nog zo veel beter", aldus Gal. Ook in het front heeft Undercover in het beeld aan kwaliteit gewonnen. "Ik kan hem nu gedurende de gehele proef heel mooi voor mij houden en ook mooi in het front. Dat komt ook tot uiting in de overgangen van passage naar piaffe en dan weer naar passage. Hij doet dat werk met speels gemak en dat geeft je als ruiter ook een heel fijn gevoel!"

Wim Ernes, deel uitmakend van de jury, vond dat Edward Gal een zeer verstandige rit had gereden, waarin niets werd geriskeerd, terwijl het toch expressief oogde. "Voor  mijn gevoel is de rit van Gal het maximale wat op dit moment mogelijk is", aldus Ernes. Ook over de rit van Adelinde Cornelissen was het jurylid lovend. "Gewoon een geweldige rit en een genoegen om niet alleen naar te kijken, maar ook om te jureren. Gelukkig kon Adelinde de spanning die hen in het begin iets parten speelde heel natuurlijk weg laten vloeien, waardoor er een fantastische rit werd getoond."

Aan de leiding gaat de Britse Charlotte Dujardin met Valegro, die het publiek een fantastische rit voorschotelde en daarmee terecht won. Sprankelend van begin tot het einde zonder fouten in de proef en dat gekoppeld aan een enorme uitstraling. Voor het muisstille thuispubliek een absolute topprestatie van deze amazone.

Adelinde staat tweede, voor de Duitse Helen Langehanenberg met de indrukwekkende Damon Hill. Ook zij reed een sterke proef, maar kon helaas voor haar het hele mooie beeld in de laatste lijn niet vast houden. Edward Gal staat op een voorlopige elfde plaats, terwijl Anky van Grunsven als zestiende is geëindigd. Patrick van der Meer (Naaldwijk) en Uzzo staan op de 25ste plaats. De in Haarlem wonende en voor Marokko uitkomende Yessin Rahmouni met Floresco staat als 49ste op de laatste plaats.

In de strijd om de landenmedailles - en daar gaat het in deze Grand Prix en de Grand Prix Special om - staat Groot-Brittannië op de eerste plek met een score van 79.407 procent, gevolgd door Duitsland met 78.845 en Nederland met 76.809 procent.

"In de paardensport is niets zeker. Dinsdag in de tweede wedstrijd die meetelt voor het eindklassement en met maar drie paarden in ieder team en met dus geen weg te strepen resultaten meer, kan er nog van alles gebeuren"", aldus een realistische bondscoach Sjef Janssen. 

Uitslag Grand Prix dressuur
1) Charlotte Dujardin (Eng) - Valegro (Negro x Variant) - 83.663
2) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Parzival (Jazz x Ulft) - 81.687
3) Helen Langehanenberg (Dui) - Damon Hill (Donnerhall x Rubinstein I) - 81.140
11) Edward Gal (Harskamp) - Glock's Undercover (Ferro x Donnerhall) - 75.395
16) Anky van Grunsven (Erp) - Salinero (Salieri x Lungau) - 73.343
23) Anne van Olst (Den) - Clearwater (Carpaccio x Limebrand) - 71.322
25) Patrick van der Meer (Naaldwijk) - Uzzo (Lancet x Indoctro) - 70.912
49) Yessin Rahmouni (Marokko / Haarlem) - Floresco (v. Florestan I) - 64.453

Tussenstand teams na Grand Prix
1) Groot-Brittannië - 79.407
2) Duitsland - 78.845
3) Nederland - 76.809
4) Denemarken - 73.845
5) USA - 72.801

Meer info zie: www.london2012.com  

Meer Dressuur

»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)
»
ERMELO – Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Loes Cevaal maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Europees kampioenschap paradressuur voor... (04-08-2023)