AMAZONE UIT ENSCHEDE SLAAT DUBBELSLAG MET FIGO EN GABANA

Joyce Vegter dé ster in Haaksbergen

HAAKSBERGEN – Joyce Vegter was afgelopen weekend onbetwist dé ster tijdens de dressuurklassieker van De Sterruiters in Haaksbergen. In de strijd om de Zilveren Ster zegevierde de 26-jarige amazone in de finale van de klassen Z tot en met ZZ Licht met de zevenjarige bruine ruin Figo (v. Armani x Houston) en was ze in de klasse M de sterkste met de zesjarige donkerbruine merrie Gabana (v. Breton Wood x Olivi).

Met Figo bleef ze met een fraaie score van 73,69 procent in de afsluitende kür op muziek de eveneens in de klasse Z1 uitkomende Ashley Langevoort op Zacharias (71,32) ruim  voor. Ook de  nummers drie en vier, Tim ten Velde met Faithfull Lady (70,67) en Romy van der Schaft met Diva dvb (70,57) kregen een waardering van boven de zeventig procent.
In de klasse M troefde ze met een puntentotaal van 430 met klein verschil Annabel Rootveld met Happy Feet (428) af. Liesbeth Hop volgde op Barok met 406 punten als derde.

Twee weken door
“Het ging wel heel lekker”, lacht Joyce Vegter na haar dubbelslag. “Ik denk dat ik niet mag klagen. De Zilveren Ster rijd ik altijd graag. Het evenement zat wel dicht achter het NK waar ik met beide paarden ben gestart, maar ik vond dat ik nog maar twee weken door moest gaan. En gelukkig ging dat prima.”

Met Figo, waarmee ze in 2016 nationaal kampioene werd in de klasse M2 en onlangs vierde bij het NK in de Z2, reed ze opnieuw de door Anne Boogman en Janna Rosie samengestelde kür die ze tijdens de door haar gewonnen regiokampioenschappen voor het eerst uitvoerde. “De muziek is niet zo heel bekend. Een beetje filmachtig, waarbij de spanning wordt opgebouwd. Figo kan dat hebben, dat past bij hem en de jury kon het gelukkig ook heel erg waarderen.”

Nooit achter hem gezocht
Ze omschrijft de zevenjarige ruin als “mijn vriendje, dat altijd z’n best doet. We hebben hem gekocht als veulen toen hij als tweeëneenhalf- jarige uit de opfok kwam. Hij doet nu echt dingen die ik nooit achter hem gezocht had. Hij heeft iedere dag goede zin en laat me nooit zitten. Vrijdag was ik zelf niet scherp, toen deed hij er nog een schepje bovenop. Het is echt ongekend hoe hij presteert. Ik ben nu vijf jaar achter elkaar regiokampioen met hem geworden, dat is volgens mij heel bijzonder. Zo constant is misschien wel geen enkel ander paard in Nederland.”

Geen wonder dat Joyce Vegter een plek in de nationale top ambieert. “Ik wil inderdaad zo ver mogelijk komen en zou vooral heel graag een keer een Grand Prix rijden. Ik weet dat het heel moeilijk is bij de top te komen, maar met Figo is het wel het proberen waard.”

Neefje en nichtje
Joyce Vegter, eigenaresse en instructrice van pensionstal Driener Broak in Enschede, heeft ook van Gabana hoge verwachtingen. “Ook dat is een heel groot talent. Figo en zij zijn neefje en nichtje van elkaar, ze hebben dezelfde oma en zijn allebei gefokt door de familie Tolner uit Hooghalen. Die is eigenaar van Gabana, Figo is van mezelf. Ook Gabana is bij de Almelose Ruiterdagen regiokampioen geworden. Ook Gabana heeft een enorme bereidheid om elke dag beter te worden.”

Rosalinde Heck ging met Hadirette met de winst aan de haal in de klasse L. Met 421,5 punt klopte ze Liesbeth Hop op Grandansa met een verschil van negen punten (412,5). Kiki Pols nam met Gitano Swing de derde prijs in ontvangst (408,5).

Foto Joyce Vegter en Figo © Marjon Hoen

Meer Dressuur

»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)
»
ERMELO – Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Loes Cevaal maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Europees kampioenschap paradressuur voor... (04-08-2023)
»
DEURNE – Frank Hosmar liet er afgelopen weekend tijdens de laatste observatiewedstrijd voor het EK paradressuur, dat van 4 tot en met 10 september in... (01-08-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
ERMELO - Frank Hosmar won donderdag met Alphaville NOP (v. Sandreo) het eerste onderdeel van het Nederlands kampioenschap paradressuur. In de kür... (26-05-2023)
»
TOLBERT - Met een prachtige kür op muziek won Frank Hosmar met Alphaville NOP (v. Sandreo) de finale om de KNHS Para Dressuur Trophy. In de... (16-04-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
SAASVELD – Met een score van 66,691 procent sloot Joyce Vegter afgelopen weekend in Saasveld de wedstrijden dressuur voor de subtop in de Lichte Tour... (14-03-2023)
»
DEN BOSCH – Frank Hosmar moest vrijdag met zijn achttienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo) genoegen nemen met de vierde plaats in... (11-03-2023)
»
DOHA – Lotte Krijnsen won afgelopen weekend bij de wedstrijden paradressuur in Doha in Grade III met Rosenstolz (v. Rotspon) alle drie onderdelen.... (27-02-2023)
»
LUTTENBERG – In de strijd om de dressuurtitel in de klasse Z2 was er afgelopen weekend geen kruid  gewassen tegen twee Spaanse leden van de... (02-02-2023)
»
AMBT DELDEN – Linda Verwaal tekende zondag voor een eerste en een tweede plaats in de wedstrijden voor de subtop tijdens de dressuurcompetitie van... (31-01-2023)