ERMELO - Frank Hosmar uit Haarle en Gert Bolmer uit Den Ham nemen deel aan de dressuur aangepaste sport tijdens de Paralympische Spelen in Londen. Bondscoach Jeannette Wolfs heeft ze na drie observatiemomenten opgenomen in haar team van vier ruiters. Gert Bolmer komt met Petra van de Sande uit in Grade II, Frank Hosmar in Grade IV. De vierde uitverkorene is Sanne Voets die aan de start verschijnt in Grade III.
Frank Hosmar is geselecteerd met Alphaville (foto, v.Sandreo). Dit zevenjarige paard krijgt goede scores van de juryleden. Het worden Frank’s eerste Paralympics, maar hij neemt wel internationale ervaring mee. Hij nam twee jaar geleden met succes deel aan de Wereldruiterspelen in Kentucky. Individueel won Frank met zijn paard Tiësto zilver en brons en werd hij vierde met het team.
"Het zou verrassend zijn geweest als ik niet zou gaan", kijkt Frank Hosmar niet vreemd op van zijn uitverkiezing. "Maar ik ben er natuurlijk wel erg blij mee. Zelf heb ik lange tijd gedacht met Tiësto te gaan, omdat die aanzienlijk meer ervaring heeft dan Alphaville met zijn zeven jaar. Met hem ben ik steeds voorzichtig omgegaan en daarom heb ik bijvoorbeeld in Mannheim en Hoofddorp ook met Tiesto de kür gereden. Maar in de andere proeven eindigde Alphaville steeds voor hem en ik snap ook wel dat de bondscoach voor die teammedaille wil gaan en dus het paard met de beste scores mee wil nemen. Met Alphaville heb ik weliswaar nog geen kür gereden, maar dat komt wel in orde. Maandag ga ik weer naar Adelinde Cornelissen. Ik heb er nog een kür liggen en ik denk dat die heel mooi past bij Alphaville. Zo niet, dan kan ik nog wel een andere in elkaar zetten."
Hosmar is er wel van overtuigend dat Alphaville zich het hoofd niet gek laat maken. "Het zijn twee volstrekt verschillende paarden. Tiësto was altijd heel onrustig, dat heeft Alphaville vanaf het begin nooit gehad. Die is veel stabieler en al tevreden als hij maar een water- en een voederbak heeft."
Frank Hosmar heeft wel met Jeanette Wolfs afgesproken Tiësto standby te houden. "Die wordt iedere week beter en het lijkt ons wel verstandig vlak voor vertrek naar Engeland te kijken welke van de twee er het beste voor staat. Maar Alphaville is op dit moment de meest waarschijnlijke optie."
Voor Frank Hosmar begon het avontuur drie jaar geleden met een aanvraag voor een dispensatiepas, nadat hij de jonge hengst Alphaville had aangeschaft, die nog wel eens wat onstuimig kon zijn. Frank had al verschillende malen om tijdelijke dispensatie verzocht om te mogen rijden met een lussenteugel. De regels daarvoor waren echter gewijzigd waardoor een permanente dispensatie mogelijk was voor een ruiter met een lichamelijke beperking die niet van voorbijgaande aard is. Tijdens deze keuring kwam naar voren dat de beperking Hosmar dusdanig was dat hij in aanmerking kwam om ook in de aangepaste sport uit te komen.
Na aanvankelijk wat twijfels hakte Frank Hosmar de knoop door en besloot hij het ultieme doel, een medaille halen op de Paralympische Spelen, na te jagen. Na een aantal prima internationale ervaringen op twee EK's en één WK, waar hij medailles veroverde met Tiësto (v. Jazz) komt dat nu met zijn teamplaats voor Londen dichter bij.
En kan het symbolischer dan dat uitgerekend het paard dat de reden is geweest dat Frank Hosmar bij de aangepaste sport ging rijden, nu mee mag om het hoogst haalbare na te streven?
Overigens won Hosmar vrijdag tijdens de Almelose Ruiterdagen met Alphaville nog in een van de drie groepen van de klasse Z1 met Alphaville. Met 222 punten bleef hij Lisa van mensvoort met Amaretto (220) en Renate Roling met Telico DL (219) voor. Zaterdagavond demonstreert hij in Almelo zijn Olympische kur met Tiësto.
Voor routinier Gert Bolmer worden het al zijn derde Paralympics. In Sydney (2000) en Athene (2004) won hij individueel brons en behaalde hij zilver en brons met het team. Bolmer heeft al veel internationale ervaring en was er twee jaar geleden in Kentucky tijdens de Wereldruiterspelen ook bij, waar hij met het team vierde werd en in de kür tweede. In Londen rijdt Gert Bolmer met Vorman (v.Jaromir).
Voor Petra van de Sande (Nootdorp) zijn het haar tweede Paralympics op rij. In Hong Kong 2008 was de amazone, die onlangs Nederlands kampioene werd in Grade II en de BMC Centaur Cup won, de beste Nederlandse met een vierde plaats in het individuele klassement. In China reed Petra het paard Toscane, waarmee ze twee jaar later in Kentucky wereldkampioen werd. Voor Londen is ze geplaatst met Valencia Z (v.Dream of Glory).
Sanne Voets (Berghem) is geselecteerd met de merrie Vedet PB (v.Florestan I). De amazone is bezig aan een sterk seizoen, werd Nederlands kampioen in Hoofddorp en behaalde vele goede klasseringen tijdens de observatiemomenten. In de BMC Centaur Cup eindigde ze als tweede achter Petra van de Sande. Londen is haar eerste grote internationale kampioenschap.
Het NOC*NSF heeft de voordracht van de KNHS overgenomen en daarmee kan het Nederlandse team, dat van 29 augustus tot 4 september deelneemt aan de Paralympics, zich in alle rust voorbereiden op het evenement in Londen. De dressuurwedstrijden voor het aangepast sporten zijn net als tijdens de Olympische Spelen in het Greenwich park.
Er zijn medailles te verdienen in de individuele proef, de kür en met het team. Gezien de prestaties van de laatste maanden hoort Nederland tot de medaille-kandidaten.
Bondscoach Jeannette Wolfs heeft met haar team op 10 en 11 augustus de laatste praktische training in Ermelo als voorbereiding op de Spelen. Als teamveterinair is Brenda Hoogelander aangesteld.