Fraai zilver voor Oranje op EK

HERNING - De Nederlandse dressuurruiters hebben donderdag op het EK in Herning een uitstekende prestatie neergezet. Zij veroverden zilver in de spannendste strijd die deze discipline ooit heeft gekend. De verschillen waren minimaal en na de rit van Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival was het Nederlandse team zeker van zilver. Goud was binnen handbereik, maar de Duitse Helen Lagehanenberg verstoorde met Damon Hill met een score van 84.377 procent de gouden droom voor Nederland.

Eerlijk is eerlijk, Helen Langehanenberg reed met Damon Hill een foutloze rit. Ze reed gedurfd en met veel expressie en haar score was zonder meer verdiend. Tijdens haar rit schommelde de amazone steeds net boven of fractioneel onder de score die zij moest realiseren om voor Duitsland het goud binnen te slepen. Op de laatste briljant gereden lijn maakte zij het verschil, maar direct na haar rit was het toch even onduidelijk of Duitsland of Nederland goud had gewonnen.

Na voortreffelijke ritten op woensdag van debutante Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) met Kingsley Siro en Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Glock's Romanov zette Edward Gal (Harskamp) met Glock's Undercover donderdagmorgen een bijna perfecte rit neer, die met een score van 81.763 procent werd beloond. Daarna draaide Adelinde Cornelissen een voorstelling af die er mocht zijn en haar rit werd beloond met een waardering van 80.851 procent, waarmee het Nederlandse team eindigde op een totaalscore van 233.967 procent.

Het werd uiteindelijk één van de spannendste landenwedstrijden ooit, want na de ritten van de Britse Olympische individueel en teamkampioene Charlotte Dujardin met Valegro en Cornelissen was al duidelijk dat Nederland minimaal zilver had gewonnen. De beslissingen brengende rit om het goud en zilver van Helen Langehanenberg liet ruim twee uur op zich wachten.

"Ik ben ongelooflijk trots op Parzival. We zijn na zijn hartoperatie pas zes weken volop in training en dan zo'n resultaat neerzetten? Geweldig! Vergeet niet dat het wedstrijdritme volledig ontbreekt en dan toch zo presteren", aldus Adelinde Cornelissen, die het Nederlandse kamp peentjes liet zweten toen zij aan de pirouette naar links begon. "Dat was stom, maar ik deed het niet met opzet. Parzival was me even voor en liep me daardoor even door het binnenbeen heen. Dat kostte me heel veel punten, ook al omdat deze dubbel tellen. En misschien had de eerste passage en piaffetoer iets aanvallender gereden kunnen worden", aldus Cornelissen, die haar gehele proef misschien net iets meer voorwaarts had kunnen rijden. Toch overheersten het mooie gedragen open beeld en de constante rust in de aanleuning. "Parzival wordt nog steeds losser in zijn lijf en wint aan gedragenheid. Ik knijp mijn handen dicht in de wetenschap dat het nog beter kan", vertelde Adelinde.

Edward Gal reed zonder enige twijfel de beste Grand Prix ooit met Glock's Undercover. "Het gevoel dat we verder waren in de weg naar een topprestatie had ik thuis al. Dan moet je het in de ring waarmaken en vandaag had ik het gevoel dat wat ik thuis kon ook in de ring heb laten zien. Dat is mooi, want het zou toch echt vervelend zijn geweest als je in de wedstrijd niet het laatste van wat je in huis hebt kunt laten zien", aldus Gal.

In de piaffe en in de passage presenteerde Undercover zich geweldig. Ook de pirouettes werden perfect in tact gereden, waarbij ze - zoals het hoort maar wat je zelden ziet - op een dubbeltje werden gedraaid. "Echt, ik kan niet meer dan tevreden zijn. Bij de changementen om de pas moest ik even wachten om hem niet te overvallen, maar de tweeërs reed ik heel gemakkelijk in en ze werden mooi naar voren gesprongen. Daaruit blijkt dat ik nu ook de volledige controle heb. Toch zijn er nog verbeteringen mogelijk, maar als je kijkt naar de progressie die we geboekt hebben na Rotterdam en het NK in Hoofddorp moet ik na dit EK eerst weer gaan consolideren, om van daaruit weer een stap voorwaarts te gaan maken. In het maken van die stappen ligt een enorme uitdaging", aldus Gal.

Bij bondscoach Wim Ernes brak tijdens de rit van Adelinde het zweet spontaan los toen Parzival in de pirouette naar links even het initiatief nam. "Het gaat op dit EK om tienden van procenten en ik zag door de minder geslaagde pirouette van Adelinde de kans aan ons voorbij gaan om de Engelsen in de tussenstand te passeren. Dat is het vreemde van onze sport. Op het voorterrein ging de pirouette naar links werkelijk perfect en dan is dat in de wedstrijdring toch anders. Maar wat gingen Adelinde en Parzival met veel allure door de baan! Wat een front en welk een uitstraling, en met een sterk verbeterde aanleuning en dat na zes weken in training na de hartoperatie."

Ook over Edward Gal was Ernes uitermate tevreden gestemd. "Als je in staat bent om op het goede moment je beste prestatie ooit neer te zetten, dan vind ik dat top. Gal stelde Undercover perfect voor. Mooi op lengte en met heel veel expressie benaderden Gal en Undercover voor mij het ideaalbeeld heel erg dicht", aldus Ernes. "We hebben als team gestreden voor een zo hoog mogelijke klassering. We hebben zilver met het mes tussen de tanden veroverd, met in de toekomst zicht op goud." (Bron KNHS)

Uitslag EK dressuur landenwedstrijd
1) en goud - Duitsland - 234.651
2) en zilver - Nederland - 233.967
3) en brons - Groot-Brittannië -233.540

Uitslag FEI EK dressuur Grand Prix, individueel
1) Charlotte Dujardin (Eng) - Valegro (Negro x Gershwin) - 85.942 procent
2) Helen Langehanenberg (Dui) - Damon Hill NRW (Donnerhall x Rubinstein I) - 84.377
3) Edward Gal (Harskamp) - Glock's Undercover (Ferro x Donnerhall) - 81.763
4) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 80.851
18) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Glock's Romanov (Rohdiamant x Grundstein II) - 71.353
22) Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) - Kingsley Siro (Gribaldi x Hemmingway) - 70.228

Meer info zie: www.european-herning.dk

Meer Dressuur

»
WAREGEM – Loes Cevaal eindigde afgelopen weekend bij wedstrijden paradressuur in het Belgische Waregem met haar paard Dolce Gabana (v. Sunny Boy)... (23-04-2024)
»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)