AFSCHEIDSWEDSTRIJD VOOR TOPPAARD HARRY BELAFONTE VAN THIERRY VAN REINE 

Alle 75 paarden in Boekelo wedstrijdfit

Foto Thierry met ACSI Harry Belafonte © Ashley Claus

BOEKELO – Alle 75 paarden, die woensdag werden gepresenteerd tijdens de veterinaire inspectie voor de 51ste editie van Military Boekelo-Enschede werden goedgekeurd om donderdag of vrijdag van start te gaan voor de dressuur.

Voor vijf deelnemers was dit nog even onzeker, omdat ze zich nog eerst moesten melden in de holding box. De Zweedse Sofia Sjoborg met Targa D, de Engelse Virginia Howe met CHF Archie, de Nieuw-Zeelandse Amanda Pottinger met Good Timing, de Italiaanse Daniele Bizzarro met Stormhill Riot en de Belg Maarten Boon met Gravin van Cantos ontvingen na een twee optreden alsnog het fiat van de keuringscommissie onder leiding van veterinair Jan Kraai.

Thierry van Reine is donderdag om 10.00 uur de eerste ruiter in het sterke internationale veld, die voor de dressuur in actie komt. Voor zijn negentienjarige bruine ruin ACSI Harry Belafonte (v. Heraldik XX x Zamiro) wordt ‘Boekelo’ de laatste uit zijn carrière. 

Welverdiend pensioen
De ruin gaat in Boekelo voor de tweede maal van start onder het zadel bij Thierry van Reine na daarvoor al tweemaal onder Alice Naber Lozeman te hebben deelgenomen. Van Reine: “Harry is net als vorig jaar nog topfit. Toch hebben we besloten om hem na Boekelo, nadat hij in dertien jaar in totaal aan 69 wedstrijden heeft meegedaan, van zijn welverdiende pensioen te laten genieten.”

Onder Alice Naber nam ACSI Harry Belafonte deel aan het WK 2018 in Tryon en aan het EK 2017 in het Poolse Strzegom. Vorig jaar eindigde Thierry van Reine als derde in de strijd om het Nederlands kampioenschap in Boekelo. “Ik hoop dat ik dit fantastische eventingpaard afscheid van de sport kan laten nemen met een nog iets betere klassering in het NK”, aldus van Reine. “En daar heb ik alle vertrouwen in.”

Nederlandse equipe
Thierry van Reine maakt met zijn afscheid nemende topper deel uit van de Nederlandse equipe. De andere drie zijn om 11.25 uur Sanne de Jong met de achtjarige bruine merrie Jersey MBF NOP (v. Fibonacci x Wietvot), om 14.00 uur Janneke Boonzaaijer met de twaalfjarige schimmelruin Bouncer (v. Killinick Bouncer x Gothland XX) en om 15.25 uur regerend nationaal kampioen Tim Lips met de vijftienjarige ruin Wicro Quibus (v. Quasimodo Z x Rupie Star).

Finale Nations Cup
Behalve de individuele zege staan er in Boekelo nog drie overwinningen op het spel. Dat zijn die in het Nederlands individueel kampioenschap en de landenwedstrijd en de eindzege in de strijd om de door Zweden verdedigde FEI Eventing Nations Cup, waarvoor in Boekelo de laatste wedstrijd van dit jaar wordt verreden.

Voor deze competitie werd eerder dit jaar gereden in Pratoni del Vivaro, Houghton Hall, Strzegom, Avenches, Le Pin au Aras, Arville en Bromont.

Duitsland aan leiding
Na deze zeven wedstrijden gaat Duitsland aan de leiding met 380 punten, gevolgd door de Italianen met 360 punten. Zweden staat momenteel derde met 330 punten. Nederland neemt in het tussenklassement de twaalfde plek in met een totaal van 90 punten. Opvallend is dat Duitsland en Zweden aan vijf wedstrijden in de serie deelnam. Italië was als enige land bij alle zes ontmoetingen van de partij. Nederland startte slechts één keer. Het werd tweede in het Poolse Strzegom.

Duitsland, Italië en Zweden zijn met een team naar Boekelo afgereisd, waardoor de strijd om de eindzege in deze competitie nog geheel open is.

In Boekelo gaan donderdag de ruiters van tien nationale teams van start. De individueel deelnemende combinaties komen vrijdag vanaf 10.00 uur aan de beurt. Daarbij zijn ook de kersverse wereldkampioene Yasmin Ingham en Zara Tindall-Phillips, de kleindochter van de onlangs overleden Engelse vorstin Koningin Elizabeth.

Onderste foto: De Engelse amazone Laura Collett won Military Boekelo-Enschede in 2019 en is opnieuw van de partij.

Meer Dressuur

»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)
»
ERMELO – Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Loes Cevaal maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Europees kampioenschap paradressuur voor... (04-08-2023)
»
DEURNE – Frank Hosmar liet er afgelopen weekend tijdens de laatste observatiewedstrijd voor het EK paradressuur, dat van 4 tot en met 10 september in... (01-08-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
ERMELO - Frank Hosmar won donderdag met Alphaville NOP (v. Sandreo) het eerste onderdeel van het Nederlands kampioenschap paradressuur. In de kür... (26-05-2023)
»
TOLBERT - Met een prachtige kür op muziek won Frank Hosmar met Alphaville NOP (v. Sandreo) de finale om de KNHS Para Dressuur Trophy. In de... (16-04-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
SAASVELD – Met een score van 66,691 procent sloot Joyce Vegter afgelopen weekend in Saasveld de wedstrijden dressuur voor de subtop in de Lichte Tour... (14-03-2023)
»
DEN BOSCH – Frank Hosmar moest vrijdag met zijn achttienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo) genoegen nemen met de vierde plaats in... (11-03-2023)
»
DOHA – Lotte Krijnsen won afgelopen weekend bij de wedstrijden paradressuur in Doha in Grade III met Rosenstolz (v. Rotspon) alle drie onderdelen.... (27-02-2023)
»
LUTTENBERG – In de strijd om de dressuurtitel in de klasse Z2 was er afgelopen weekend geen kruid  gewassen tegen twee Spaanse leden van de... (02-02-2023)
»
AMBT DELDEN – Linda Verwaal tekende zondag voor een eerste en een tweede plaats in de wedstrijden voor de subtop tijdens de dressuurcompetitie van... (31-01-2023)
»
AMSTERDAM - Frank Hosmar en zijn achttienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo) dansten zaterdagmorgen met 78,325 procent naar de... (28-01-2023)
»
MARIËNHEEM – Angela Wiegmans-Snippe speelde afgelopen weekend de hoofdrol tijdens de dressuurwedstrijden in Mariënheem. Met Jylana W won ze beide... (23-01-2023)