AFSCHEIDSWEDSTRIJD VOOR TOPPAARD HARRY BELAFONTE VAN THIERRY VAN REINE 

Alle 75 paarden in Boekelo wedstrijdfit

Foto Thierry met ACSI Harry Belafonte © Ashley Claus

BOEKELO – Alle 75 paarden, die woensdag werden gepresenteerd tijdens de veterinaire inspectie voor de 51ste editie van Military Boekelo-Enschede werden goedgekeurd om donderdag of vrijdag van start te gaan voor de dressuur.

Voor vijf deelnemers was dit nog even onzeker, omdat ze zich nog eerst moesten melden in de holding box. De Zweedse Sofia Sjoborg met Targa D, de Engelse Virginia Howe met CHF Archie, de Nieuw-Zeelandse Amanda Pottinger met Good Timing, de Italiaanse Daniele Bizzarro met Stormhill Riot en de Belg Maarten Boon met Gravin van Cantos ontvingen na een twee optreden alsnog het fiat van de keuringscommissie onder leiding van veterinair Jan Kraai.

Thierry van Reine is donderdag om 10.00 uur de eerste ruiter in het sterke internationale veld, die voor de dressuur in actie komt. Voor zijn negentienjarige bruine ruin ACSI Harry Belafonte (v. Heraldik XX x Zamiro) wordt ‘Boekelo’ de laatste uit zijn carrière. 

Welverdiend pensioen
De ruin gaat in Boekelo voor de tweede maal van start onder het zadel bij Thierry van Reine na daarvoor al tweemaal onder Alice Naber Lozeman te hebben deelgenomen. Van Reine: “Harry is net als vorig jaar nog topfit. Toch hebben we besloten om hem na Boekelo, nadat hij in dertien jaar in totaal aan 69 wedstrijden heeft meegedaan, van zijn welverdiende pensioen te laten genieten.”

Onder Alice Naber nam ACSI Harry Belafonte deel aan het WK 2018 in Tryon en aan het EK 2017 in het Poolse Strzegom. Vorig jaar eindigde Thierry van Reine als derde in de strijd om het Nederlands kampioenschap in Boekelo. “Ik hoop dat ik dit fantastische eventingpaard afscheid van de sport kan laten nemen met een nog iets betere klassering in het NK”, aldus van Reine. “En daar heb ik alle vertrouwen in.”

Nederlandse equipe
Thierry van Reine maakt met zijn afscheid nemende topper deel uit van de Nederlandse equipe. De andere drie zijn om 11.25 uur Sanne de Jong met de achtjarige bruine merrie Jersey MBF NOP (v. Fibonacci x Wietvot), om 14.00 uur Janneke Boonzaaijer met de twaalfjarige schimmelruin Bouncer (v. Killinick Bouncer x Gothland XX) en om 15.25 uur regerend nationaal kampioen Tim Lips met de vijftienjarige ruin Wicro Quibus (v. Quasimodo Z x Rupie Star).

Finale Nations Cup
Behalve de individuele zege staan er in Boekelo nog drie overwinningen op het spel. Dat zijn die in het Nederlands individueel kampioenschap en de landenwedstrijd en de eindzege in de strijd om de door Zweden verdedigde FEI Eventing Nations Cup, waarvoor in Boekelo de laatste wedstrijd van dit jaar wordt verreden.

Voor deze competitie werd eerder dit jaar gereden in Pratoni del Vivaro, Houghton Hall, Strzegom, Avenches, Le Pin au Aras, Arville en Bromont.

Duitsland aan leiding
Na deze zeven wedstrijden gaat Duitsland aan de leiding met 380 punten, gevolgd door de Italianen met 360 punten. Zweden staat momenteel derde met 330 punten. Nederland neemt in het tussenklassement de twaalfde plek in met een totaal van 90 punten. Opvallend is dat Duitsland en Zweden aan vijf wedstrijden in de serie deelnam. Italië was als enige land bij alle zes ontmoetingen van de partij. Nederland startte slechts één keer. Het werd tweede in het Poolse Strzegom.

Duitsland, Italië en Zweden zijn met een team naar Boekelo afgereisd, waardoor de strijd om de eindzege in deze competitie nog geheel open is.

In Boekelo gaan donderdag de ruiters van tien nationale teams van start. De individueel deelnemende combinaties komen vrijdag vanaf 10.00 uur aan de beurt. Daarbij zijn ook de kersverse wereldkampioene Yasmin Ingham en Zara Tindall-Phillips, de kleindochter van de onlangs overleden Engelse vorstin Koningin Elizabeth.

Onderste foto: De Engelse amazone Laura Collett won Military Boekelo-Enschede in 2019 en is opnieuw van de partij.

Meer Dressuur

»
ENSCHEDE - Als volgende week de namen worden bekend gemaakt van de Nederlandse afvaardiging voor de paradressuur tijdens de Paralympische Spelen in... (15-07-2024)
»
DENEKAMP – Linda Verwaal in de klasse ZZ Licht en Joyce Vegter in de klasse Z1 veroverden afgelopen weekend in Denekamp een titel dressuur van de... (08-07-2024)
»
ERMELO – Frank Hosmar was afgelopen weekend niet te kloppen in Grade V tijdens de wedstrijden paradressuur in het Limburgse Kronenberg. De ruiter uit... (16-06-2024)
»
WAREGEM – Loes Cevaal eindigde afgelopen weekend bij wedstrijden paradressuur in het Belgische Waregem met haar paard Dolce Gabana (v. Sunny Boy)... (23-04-2024)
»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)