PRACHTIGE AFSLUITING TEAMNL BIJ WK PARADRESSUUR

Zilver Lotte Krijnsen en Frank Hosmar

Foto Lotte Krijnsen met Rosenstolz © Melanie Brevink

HERNING - Wat een ongekend succesvol WK voor het TeamNL paradressuur in Herning. Met als prachtige afsluiting zilveren medailles in de kür op muziek voor debutante Lotte Krijnsen in Grade III en Frank Hosmar in Grade V.

Wat een ontknoping van het WK in Herning voor Lotte Krijnsen en haar Rosenstolz (v. Rotspon). De amazone is internationaal geen onbekende vanwege haar van haar palmares in de Grade IV, maar ze rijdt sinds dit jaar voor het eerst in Grade III en na slechts een paar proeven in die klasse verzekerde Krijnsen zich van haar eerste WK-ticket.
 
De combinatie groeide in Herning in de wedstrijd en kroop van de zevende positie op dag één naar de vijfde plaats in het teamonderdeel om zich zo te plaatsen voor de afsluitende kür op muziek. Op de laatste dag, in de prestigieuze kür, deed het duo er nog een schepje bovenop en sleepte verrassend maar verdiend de zilveren individuele medaille in de wacht.

Echt genoten
Lotte Krijnsen vertelde direct na haar proef: “Ik ben heel blij met mijn kür. Janna Rosie, de dochter van Anne Boogman, heeft deze kür gemaakt, want ik had een natuurlijk een nieuwe nodig omdat ik dit jaar voor het eerst in Grade III ben gestart. Mijn wens was dezelfde soort muziek en het resultaat past ons super goed en de accenten zijn zo leuk. Ja, ik heb vandaag echt genoten om deze kür te mogen rijden. Rosenstolz voelde elke dag fijn aan in de ring en vandaag heb ik echt superfijn kunnen rijden.”

Lotte Krijnsen heeft wel wat dingen veranderd in het losrijwerk na de eerste dag, zo vertelt ze: “Normaal traint Judith Ribbels mijn paard bij, maar die kon niet mee. En ik voelde op dag één wel dat Rosenstolz meer gespannen was. Normaal gesproken doe je dan meer galopwerk en rijd je daar wat makkelijker doorheen, maar dat houd ik zelf lichamelijk niet vol. Dus toen heb ik contact gehad met Arthur Verbroekken, coach van Demi Haerkens. Hij wilde dat stukje galop wel voor mij doen. In Grade I, II en III mag namelijk iemand anders maximaal een half uur losrijden. Ik heb toen ook samen met Joyce en Judith overlegd aan welke dingen Arthur zou kunnen werken met het losrijden. En ik merk wel veel verschil doordat Arthur haar daar iets losser in kon rijden. Hij kan een keer zeggen: ‘hup, erdoorheen en loslaten’. Daardoor is ze voor mij veel makkelijker na te rijden”, verklaart Lotte Krijsen.

Doel is Parijs
En het resultaat mocht er zondag zijn: een PR én het zilver. “Net voordat ik de ring in ging zei ik nog dat mijn doel was om boven de 76 procent te rijden. Dat is gelukt en het is zelfs een persoonlijk record voor mij. Met name de middendraf ging heel mooi. Vooral de laatste voelde zo ontzettend goed, precies op het moment dat de muziek zo aanzwelt. Het is sowieso mega bijzonder om dit allemaal mee te maken en het is heel gaaf om deel uit te mogen maken van dit team. Zeker toen we goud wonnen. Wat een megagroot, mooi en goed georganiseerd evenement hier in Denemarken, de mensen zijn bovendien heel aardig en behulpzaam. Het smaakt naar meer. Ons volgende doel? Parijs!”

In de wolken
“Ik ben helemaal in de wolken, weet even niet wat ik moet zeggen”, aldus Frank Hosmar (rechts).”Vandaag voelde het alsof ik niks hoefde te doen. Ik zat lekker ontspannen in het zadel en stuurde hem zo rond. Normaal moet je een paard wel even bij de les houden tussendoor, maar ik hoefde hem niet te stimuleren of wat dan ook. Dat gevoel heb ik bijna nog nooit gehad. Het was net of Alphaville het wist, dat hij de muziek hoorde en zoiets dacht van ‘Oké, dit vind ik leuk en dit is mijn ding!’. Deze kür hebben we al langer en de jury geeft altijd hoge cijfers voor de muziek en eerlijk gezegd vind ik het zelf ook heel mooi, dus veranderen is niet aan de orde. De routine is ook hetzelfde, maar we blijven perfectioneren. Het ziet er van de zijlijn misschien makkelijk uit, maar geloof me als ik zeg dat er een paar moeilijke lijnen in zitten.”

Sowieso medaille
Het is al het vierde wereldkampioenschap waar Frank Hosmar aan deelneemt. Dat is op zichzelf staand al een bijzondere presentatie, maar als je kijkt naar zijn persoonlijke medaillespiegel wordt het nog indrukwekkender. De ruiter vertelde na zijn individuele brons op donderdag al dat Alphaville NOP  (v. Sandreo) vorig jaar erg ziek is geweest en het was toen maar zeer de vraag of hij ooit weer terug kon keren op dit niveau. “De laatste internationale wedstrijden heeft Alphaville laten zien dat hij er weer is. En ik heb ook gezegd tegen Joyce dat ik hem alleen mee zou nemen naar Herning als hij helemaal goed zou zijn. Na al die jaren wil je eigenlijk alleen meerijden als je wat te vertellen hebt, dus we gingen sowieso voor een medaille hier. Maar goed, er zijn nooit garanties want je werkt met een levend dier en zelf kun je ook fouten maken. Dus dat het zo uitpakt, is natuurlijk heel mooi. Het is een prachtig kampioenschap geweest!”

Zeven medailles
De eindstand voor TeamNLparadressuur telt zeven medailles: teamgoud, dubbel individueel goud voor Sanne Voets, individueel brons en zilver voor Frank Hosmar, indvidueel zilver voor Demi Haerkens in de eerste proef en Lotte Krijnsen zondag individueel zilver in haar kür. Daarmee gaat het WK in Herning de geschiedenisboeken in als één van de meest succesvolle kampioenschappen voor het Nederlandse team paradressuur. De kwalificatie voor Parijs 2024 is bovendien afgevinkt.

Uitslag kür op muziek Grade III
1. Tobias Thorning Joergensen (Den) - Jolene Hill – 86,513 procent.
2. Lotte Krijnsen - Rosenstolz – 76,673.
3. Natasha Baker (Gbr) - Keystone Dawn Chorus – 76,620.

Uitslag kür op muziek Grade V
1. Michèle George (Bel) Best of 8 – 82,860 procent.
2. Frank Hosmar - Alphaville NOP – 80,775.
3. Sophie Wells (Gbr) - Don Cara M – 79,255.

Onderste foto van Frank Hosmar met Alphaville © FEI

Meer Dressuur

AMSTERDAM - Frank Hosmar en zijn achttienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo) dansten zaterdagmorgen met 78,325 procent naar de... (28-01-2023)
MARIËNHEEM – Angela Wiegmans-Snippe speelde afgelopen weekend de hoofdrol tijdens de dressuurwedstrijden in Mariënheem. Met Jylana W won ze beide... (23-01-2023)
ERMELO – WK-gangers Frank Hosmar en Lotte Krijnsen zijn er zaterdag in Hellendoorn niet in geslaagd een zege te boeken tijdens de derde... (25-12-2022)
LONNEKER – Janneke Punte bleek zaterdag te sterk voor de concurrentie in de gecombineerde klassen ZZ Licht en Z2 tijdens de kringselectie dressuur in... (21-11-2022)
DE LUTTE – Met zeges in drie proeven was Mirjam Braakhuis afgelopen weekend de meest succesvolle deelnemer bij de wedstrijden dressuur in De Lutte.... (16-11-2022)
BATHMEN – Loes Cevaal won zondag in Bathmen met Happy Hero II (v. Hohenstein) de landenproef in Grade I en II tijdens de tweede wedstrijd voor de... (15-11-2022)
AMBT DELDEN – Angela Wiegmans-Snippe was dit weekend de meest succesvolle deelnemer in de klasse Z2 dressuur bij wedstrijden in Ambt Delden. Met... (14-11-2022)
WIERDEN – Mirjam Braakhuis reed tijdens het indoorconcours dressuur van De Eschruiters in Wierden naar drie overwinningen. Met Kienna (v. George... (17-10-2022)
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
BOEKELO – Alle 75 paarden, die woensdag werden gepresenteerd tijdens de veterinaire inspectie voor de 51ste editie van Military Boekelo-Enschede... (05-10-2022)
ERMELO – De Stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP) heeft de vier paarden van het Nederlandse team paradressuur, dat op het WK in Herning vorige... (05-10-2022)
LONNEKER – Maybrett Schreur werd tijdens wedstrijden dressuur in Lonneker in de zwaarste klasse, waarin ZZ Licht en Z2 werden  gecombineerd, door de... (03-10-2022)
ALMELO – Tijdens de wedstrijden dressuur voor de subtop in Almelo deed Frank Hosmar een geslaagde greep naar de eerste plaats in de Prix Saint... (27-09-2022)
ALMELO – Lotte Krijnsen was zaterdag een klasse apart in Grade III tijdens de eerste wedstrijd voor de KNHS Para Dressuur Trophy. Met haar paard... (26-09-2022)
ENTER – De blessure die Linda Verwaal enkele dagen geleden opliep in Waregem lijkt mee te vallen. De amazone uit Enter hoopt over ongeveer een week... (10-09-2022)
LANGEVEEN – Net als een week eerder in Vriezenveen tekende Ellen Bloem-Niekolaas in Langeveen voor mooie dressuurscores in de klasse Z2/ZZ Licht. (07-09-2022)
VRIEZENVEEN/DEN HAM – Ellen Bloem-Niekolaas maakte afgelopen weekend indruk tijdens de wedstrijden dressuur van haar eigen vereniging De... (30-08-2022)
ERMELO – Het ponyviertal van PSV Hertruiters uit Hellendoorn in de klasse M (categorie BCDE) veroverde zaterdag op knappe wijze de dressuurtitel bij... (21-08-2022)
ERMELO – Yelin Kayalar veroverde woensdag zilver tijdens de Hippiade in Ermelo. In de strijd om de nationale titel in categorie C van de klasse Z1... (18-08-2022)
ISIDORUSHOEVE – De beste scores tijdens de wedstrijden dressuur van het concours van de Isidorusruiters kwamen op naam van Corina Pleij. De amazone... (16-08-2022)