PRACHTIGE AFSLUITING TEAMNL BIJ WK PARADRESSUUR

Zilver Lotte Krijnsen en Frank Hosmar

Foto Lotte Krijnsen met Rosenstolz © Melanie Brevink

HERNING - Wat een ongekend succesvol WK voor het TeamNL paradressuur in Herning. Met als prachtige afsluiting zilveren medailles in de kür op muziek voor debutante Lotte Krijnsen in Grade III en Frank Hosmar in Grade V.

Wat een ontknoping van het WK in Herning voor Lotte Krijnsen en haar Rosenstolz (v. Rotspon). De amazone is internationaal geen onbekende vanwege haar van haar palmares in de Grade IV, maar ze rijdt sinds dit jaar voor het eerst in Grade III en na slechts een paar proeven in die klasse verzekerde Krijnsen zich van haar eerste WK-ticket.
 
De combinatie groeide in Herning in de wedstrijd en kroop van de zevende positie op dag één naar de vijfde plaats in het teamonderdeel om zich zo te plaatsen voor de afsluitende kür op muziek. Op de laatste dag, in de prestigieuze kür, deed het duo er nog een schepje bovenop en sleepte verrassend maar verdiend de zilveren individuele medaille in de wacht.

Echt genoten
Lotte Krijnsen vertelde direct na haar proef: “Ik ben heel blij met mijn kür. Janna Rosie, de dochter van Anne Boogman, heeft deze kür gemaakt, want ik had een natuurlijk een nieuwe nodig omdat ik dit jaar voor het eerst in Grade III ben gestart. Mijn wens was dezelfde soort muziek en het resultaat past ons super goed en de accenten zijn zo leuk. Ja, ik heb vandaag echt genoten om deze kür te mogen rijden. Rosenstolz voelde elke dag fijn aan in de ring en vandaag heb ik echt superfijn kunnen rijden.”

Lotte Krijnsen heeft wel wat dingen veranderd in het losrijwerk na de eerste dag, zo vertelt ze: “Normaal traint Judith Ribbels mijn paard bij, maar die kon niet mee. En ik voelde op dag één wel dat Rosenstolz meer gespannen was. Normaal gesproken doe je dan meer galopwerk en rijd je daar wat makkelijker doorheen, maar dat houd ik zelf lichamelijk niet vol. Dus toen heb ik contact gehad met Arthur Verbroekken, coach van Demi Haerkens. Hij wilde dat stukje galop wel voor mij doen. In Grade I, II en III mag namelijk iemand anders maximaal een half uur losrijden. Ik heb toen ook samen met Joyce en Judith overlegd aan welke dingen Arthur zou kunnen werken met het losrijden. En ik merk wel veel verschil doordat Arthur haar daar iets losser in kon rijden. Hij kan een keer zeggen: ‘hup, erdoorheen en loslaten’. Daardoor is ze voor mij veel makkelijker na te rijden”, verklaart Lotte Krijsen.

Doel is Parijs
En het resultaat mocht er zondag zijn: een PR én het zilver. “Net voordat ik de ring in ging zei ik nog dat mijn doel was om boven de 76 procent te rijden. Dat is gelukt en het is zelfs een persoonlijk record voor mij. Met name de middendraf ging heel mooi. Vooral de laatste voelde zo ontzettend goed, precies op het moment dat de muziek zo aanzwelt. Het is sowieso mega bijzonder om dit allemaal mee te maken en het is heel gaaf om deel uit te mogen maken van dit team. Zeker toen we goud wonnen. Wat een megagroot, mooi en goed georganiseerd evenement hier in Denemarken, de mensen zijn bovendien heel aardig en behulpzaam. Het smaakt naar meer. Ons volgende doel? Parijs!”

In de wolken
“Ik ben helemaal in de wolken, weet even niet wat ik moet zeggen”, aldus Frank Hosmar (rechts).”Vandaag voelde het alsof ik niks hoefde te doen. Ik zat lekker ontspannen in het zadel en stuurde hem zo rond. Normaal moet je een paard wel even bij de les houden tussendoor, maar ik hoefde hem niet te stimuleren of wat dan ook. Dat gevoel heb ik bijna nog nooit gehad. Het was net of Alphaville het wist, dat hij de muziek hoorde en zoiets dacht van ‘Oké, dit vind ik leuk en dit is mijn ding!’. Deze kür hebben we al langer en de jury geeft altijd hoge cijfers voor de muziek en eerlijk gezegd vind ik het zelf ook heel mooi, dus veranderen is niet aan de orde. De routine is ook hetzelfde, maar we blijven perfectioneren. Het ziet er van de zijlijn misschien makkelijk uit, maar geloof me als ik zeg dat er een paar moeilijke lijnen in zitten.”

Sowieso medaille
Het is al het vierde wereldkampioenschap waar Frank Hosmar aan deelneemt. Dat is op zichzelf staand al een bijzondere presentatie, maar als je kijkt naar zijn persoonlijke medaillespiegel wordt het nog indrukwekkender. De ruiter vertelde na zijn individuele brons op donderdag al dat Alphaville NOP  (v. Sandreo) vorig jaar erg ziek is geweest en het was toen maar zeer de vraag of hij ooit weer terug kon keren op dit niveau. “De laatste internationale wedstrijden heeft Alphaville laten zien dat hij er weer is. En ik heb ook gezegd tegen Joyce dat ik hem alleen mee zou nemen naar Herning als hij helemaal goed zou zijn. Na al die jaren wil je eigenlijk alleen meerijden als je wat te vertellen hebt, dus we gingen sowieso voor een medaille hier. Maar goed, er zijn nooit garanties want je werkt met een levend dier en zelf kun je ook fouten maken. Dus dat het zo uitpakt, is natuurlijk heel mooi. Het is een prachtig kampioenschap geweest!”

Zeven medailles
De eindstand voor TeamNLparadressuur telt zeven medailles: teamgoud, dubbel individueel goud voor Sanne Voets, individueel brons en zilver voor Frank Hosmar, indvidueel zilver voor Demi Haerkens in de eerste proef en Lotte Krijnsen zondag individueel zilver in haar kür. Daarmee gaat het WK in Herning de geschiedenisboeken in als één van de meest succesvolle kampioenschappen voor het Nederlandse team paradressuur. De kwalificatie voor Parijs 2024 is bovendien afgevinkt.

Uitslag kür op muziek Grade III
1. Tobias Thorning Joergensen (Den) - Jolene Hill – 86,513 procent.
2. Lotte Krijnsen - Rosenstolz – 76,673.
3. Natasha Baker (Gbr) - Keystone Dawn Chorus – 76,620.

Uitslag kür op muziek Grade V
1. Michèle George (Bel) Best of 8 – 82,860 procent.
2. Frank Hosmar - Alphaville NOP – 80,775.
3. Sophie Wells (Gbr) - Don Cara M – 79,255.

Onderste foto van Frank Hosmar met Alphaville © FEI

Meer Dressuur

»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)
»
ERMELO – Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Loes Cevaal maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Europees kampioenschap paradressuur voor... (04-08-2023)
»
DEURNE – Frank Hosmar liet er afgelopen weekend tijdens de laatste observatiewedstrijd voor het EK paradressuur, dat van 4 tot en met 10 september in... (01-08-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
ERMELO - Frank Hosmar won donderdag met Alphaville NOP (v. Sandreo) het eerste onderdeel van het Nederlands kampioenschap paradressuur. In de kür... (26-05-2023)
»
TOLBERT - Met een prachtige kür op muziek won Frank Hosmar met Alphaville NOP (v. Sandreo) de finale om de KNHS Para Dressuur Trophy. In de... (16-04-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
SAASVELD – Met een score van 66,691 procent sloot Joyce Vegter afgelopen weekend in Saasveld de wedstrijden dressuur voor de subtop in de Lichte Tour... (14-03-2023)
»
DEN BOSCH – Frank Hosmar moest vrijdag met zijn achttienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo) genoegen nemen met de vierde plaats in... (11-03-2023)
»
DOHA – Lotte Krijnsen won afgelopen weekend bij de wedstrijden paradressuur in Doha in Grade III met Rosenstolz (v. Rotspon) alle drie onderdelen.... (27-02-2023)
»
LUTTENBERG – In de strijd om de dressuurtitel in de klasse Z2 was er afgelopen weekend geen kruid  gewassen tegen twee Spaanse leden van de... (02-02-2023)
»
AMBT DELDEN – Linda Verwaal tekende zondag voor een eerste en een tweede plaats in de wedstrijden voor de subtop tijdens de dressuurcompetitie van... (31-01-2023)