TEAM PARADRESSUUR BLIJFT GASTLAND DENEMARKEN IN HERNING NET VOOR

Frank Hosmar bezorgt Oranje goud

Het gouden team paradressuur. Vanaf links bondscoach Joyce Heuitink, Demi Haerkens, Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Sanne Voets. Foto © FEI

HERNING - Frank Hosmar uit Haarle bezorgde zaterdagmiddag het Nederlandse team paradressuur de werdltitel met een prima proef in Grade V. Met zijn Alphaville NOP soorde Haarle 75,786 procent voor zijn individuele test, waardoor Oranje onbereikbaar werd voor gastland Denemarken.

Sanne Voets, Frank Hosmar, Demi Haerkens en Lotte Krijnsen tonen in Herning hun absolute wereldklasse. De toon werd vrijdag gezet door eerstgenoemde amazone met Demantur RS2 (v.Vivaldi). De gouden combinatie zette met 78,415 procent een wereldrecord neer in de individuele test in Grade IV. Toen Demi Haerkens en EHL Daula (hun zilveren score van woensdag ook nog eens herhaalde, verscheen er een twinkeling in de ogen van bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink. Zou TeamNL het huzarenstukje van 2018 kunnen herhalen?
Lotte Krijnsen en Rosenstolz (v. Rotspon) klommen zaterdag in Grade III op naar de vijfde positie (71.412%) en de amazone uit Enschede verzekerde zich zo knap van een startplaats in de kür op muziek op zondag. Grootste concurrent Denemarken had echter na deze grade een indrukwekkend puntentotaal verzameld en de verlossing moest dus komen van Frank Hosmar. De missie was duidelijk: alles boven 75,3% zou Nederland van het goud voorzien.

Druk op de schouders
Met behoorlijk wat druk op zijn schouders begon Frank Hosmar met een grote glimlach aan zijn proef met Alphaville NOP. Een sterk begin, maar de score zakte iets in het midden van de proef. Wat was het spannend! Frank perste het laatste uit zijn proef en toen was het wachten op de officiële einduitslag. Toen de commentator begon te spreken, had de oranje equipe het al gezien op het scorebord en begon te juichen: 75.786% voor Frank Hosmar en goud voor Nederland!

Tranen in de ogen
De bondscoach kon het bijna niet geloven: “Ik heb de tranen in mijn ogen staan! Thuisland Denemarken maakte dit kampioenschap ongekend spannend. In Grade III reden twee Denen heel sterk en we hadden allerlei berekeningen gedaan van tevoren over hoe hoog de Denen mochten scoren zodat wij nog een kans maakten en wat Frank vervolgens moest behalen. Toen ging in Grade V het minste resultaat van Denemarken omhoog en moest Frank dus nóg iets hoger halen, de spanning liep echt op. Hij reed zo mooi en geconcentreerd en toen was het wachten op de scores."

Vleugels voor toekomst
Joyce Heuitink vervolgt: “Het was net zo spannend als in Tokio en toen wonnen we net niet. Toen achter Groot-Brittannië en nu winnen we van de Denen. Het was op voorhand echt niet zo makkelijk. Ik heb natuurlijk de concurrentie in de gaten gehouden dit seizoen. Het thuisvoordeel kan bovendien ook wonderen doen, daar hebben we zelf in Rotterdam ook wel eens profijt van gehad. Bovendien hebben wij twee debutanten mee en die moeten ook maar het hoofd koel houden, maar onze ploeg deed het fantastisch. Een droomscenario en deze gouden medaille geeft vleugels voor de toekomst.”

Nederland won de landenstrijd met een totaal van 230,225 procent en bleef zo nipt voor op Denemarken (229,751). Het brons ging de USA met 225,335. Zondag komen de beste acht combinaties per Grade aan start in de kür op muziek. Voor TeamNL hebben alle ruiters zich geplaatst voor de individuele eindstrijd.

Uitslag landenwedstrijd
1. Nederland - 230.225
-   Frank Hosmar - Alphaville NOP – 75,786 procent
-   Sanne Voets - Demantur RS2 NOP – 78,415
-   Demi Haerkens - EHL Daula - 76,024
-   Lotte Krijnsen - Rosenstolz (71,412)
2. Denemarken – 229,751
3. Verenigde Staten – 225,335

Middelste foto: Frank Hosmar na zijn beslissende rit.
Op de foto onder Lotte Krijnsen, die Grade III als vijfde afsloot.

Meer Dressuur

AMSTERDAM - Frank Hosmar en zijn achttienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo) dansten zaterdagmorgen met 78,325 procent naar de... (28-01-2023)
MARIËNHEEM – Angela Wiegmans-Snippe speelde afgelopen weekend de hoofdrol tijdens de dressuurwedstrijden in Mariënheem. Met Jylana W won ze beide... (23-01-2023)
ERMELO – WK-gangers Frank Hosmar en Lotte Krijnsen zijn er zaterdag in Hellendoorn niet in geslaagd een zege te boeken tijdens de derde... (25-12-2022)
LONNEKER – Janneke Punte bleek zaterdag te sterk voor de concurrentie in de gecombineerde klassen ZZ Licht en Z2 tijdens de kringselectie dressuur in... (21-11-2022)
DE LUTTE – Met zeges in drie proeven was Mirjam Braakhuis afgelopen weekend de meest succesvolle deelnemer bij de wedstrijden dressuur in De Lutte.... (16-11-2022)
BATHMEN – Loes Cevaal won zondag in Bathmen met Happy Hero II (v. Hohenstein) de landenproef in Grade I en II tijdens de tweede wedstrijd voor de... (15-11-2022)
AMBT DELDEN – Angela Wiegmans-Snippe was dit weekend de meest succesvolle deelnemer in de klasse Z2 dressuur bij wedstrijden in Ambt Delden. Met... (14-11-2022)
WIERDEN – Mirjam Braakhuis reed tijdens het indoorconcours dressuur van De Eschruiters in Wierden naar drie overwinningen. Met Kienna (v. George... (17-10-2022)
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
BOEKELO – Alle 75 paarden, die woensdag werden gepresenteerd tijdens de veterinaire inspectie voor de 51ste editie van Military Boekelo-Enschede... (05-10-2022)
ERMELO – De Stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP) heeft de vier paarden van het Nederlandse team paradressuur, dat op het WK in Herning vorige... (05-10-2022)
LONNEKER – Maybrett Schreur werd tijdens wedstrijden dressuur in Lonneker in de zwaarste klasse, waarin ZZ Licht en Z2 werden  gecombineerd, door de... (03-10-2022)
ALMELO – Tijdens de wedstrijden dressuur voor de subtop in Almelo deed Frank Hosmar een geslaagde greep naar de eerste plaats in de Prix Saint... (27-09-2022)
ALMELO – Lotte Krijnsen was zaterdag een klasse apart in Grade III tijdens de eerste wedstrijd voor de KNHS Para Dressuur Trophy. Met haar paard... (26-09-2022)
ENTER – De blessure die Linda Verwaal enkele dagen geleden opliep in Waregem lijkt mee te vallen. De amazone uit Enter hoopt over ongeveer een week... (10-09-2022)
LANGEVEEN – Net als een week eerder in Vriezenveen tekende Ellen Bloem-Niekolaas in Langeveen voor mooie dressuurscores in de klasse Z2/ZZ Licht. (07-09-2022)
VRIEZENVEEN/DEN HAM – Ellen Bloem-Niekolaas maakte afgelopen weekend indruk tijdens de wedstrijden dressuur van haar eigen vereniging De... (30-08-2022)
ERMELO – Het ponyviertal van PSV Hertruiters uit Hellendoorn in de klasse M (categorie BCDE) veroverde zaterdag op knappe wijze de dressuurtitel bij... (21-08-2022)
ERMELO – Yelin Kayalar veroverde woensdag zilver tijdens de Hippiade in Ermelo. In de strijd om de nationale titel in categorie C van de klasse Z1... (18-08-2022)
ISIDORUSHOEVE – De beste scores tijdens de wedstrijden dressuur van het concours van de Isidorusruiters kwamen op naam van Corina Pleij. De amazone... (16-08-2022)