TEAM PARADRESSUUR BLIJFT GASTLAND DENEMARKEN IN HERNING NET VOOR

Frank Hosmar bezorgt Oranje goud

Het gouden team paradressuur. Vanaf links bondscoach Joyce Heuitink, Demi Haerkens, Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Sanne Voets. Foto © FEI

HERNING - Frank Hosmar uit Haarle bezorgde zaterdagmiddag het Nederlandse team paradressuur de werdltitel met een prima proef in Grade V. Met zijn Alphaville NOP soorde Haarle 75,786 procent voor zijn individuele test, waardoor Oranje onbereikbaar werd voor gastland Denemarken.

Sanne Voets, Frank Hosmar, Demi Haerkens en Lotte Krijnsen tonen in Herning hun absolute wereldklasse. De toon werd vrijdag gezet door eerstgenoemde amazone met Demantur RS2 (v.Vivaldi). De gouden combinatie zette met 78,415 procent een wereldrecord neer in de individuele test in Grade IV. Toen Demi Haerkens en EHL Daula (hun zilveren score van woensdag ook nog eens herhaalde, verscheen er een twinkeling in de ogen van bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink. Zou TeamNL het huzarenstukje van 2018 kunnen herhalen?
Lotte Krijnsen en Rosenstolz (v. Rotspon) klommen zaterdag in Grade III op naar de vijfde positie (71.412%) en de amazone uit Enschede verzekerde zich zo knap van een startplaats in de kür op muziek op zondag. Grootste concurrent Denemarken had echter na deze grade een indrukwekkend puntentotaal verzameld en de verlossing moest dus komen van Frank Hosmar. De missie was duidelijk: alles boven 75,3% zou Nederland van het goud voorzien.

Druk op de schouders
Met behoorlijk wat druk op zijn schouders begon Frank Hosmar met een grote glimlach aan zijn proef met Alphaville NOP. Een sterk begin, maar de score zakte iets in het midden van de proef. Wat was het spannend! Frank perste het laatste uit zijn proef en toen was het wachten op de officiële einduitslag. Toen de commentator begon te spreken, had de oranje equipe het al gezien op het scorebord en begon te juichen: 75.786% voor Frank Hosmar en goud voor Nederland!

Tranen in de ogen
De bondscoach kon het bijna niet geloven: “Ik heb de tranen in mijn ogen staan! Thuisland Denemarken maakte dit kampioenschap ongekend spannend. In Grade III reden twee Denen heel sterk en we hadden allerlei berekeningen gedaan van tevoren over hoe hoog de Denen mochten scoren zodat wij nog een kans maakten en wat Frank vervolgens moest behalen. Toen ging in Grade V het minste resultaat van Denemarken omhoog en moest Frank dus nóg iets hoger halen, de spanning liep echt op. Hij reed zo mooi en geconcentreerd en toen was het wachten op de scores."

Vleugels voor toekomst
Joyce Heuitink vervolgt: “Het was net zo spannend als in Tokio en toen wonnen we net niet. Toen achter Groot-Brittannië en nu winnen we van de Denen. Het was op voorhand echt niet zo makkelijk. Ik heb natuurlijk de concurrentie in de gaten gehouden dit seizoen. Het thuisvoordeel kan bovendien ook wonderen doen, daar hebben we zelf in Rotterdam ook wel eens profijt van gehad. Bovendien hebben wij twee debutanten mee en die moeten ook maar het hoofd koel houden, maar onze ploeg deed het fantastisch. Een droomscenario en deze gouden medaille geeft vleugels voor de toekomst.”

Nederland won de landenstrijd met een totaal van 230,225 procent en bleef zo nipt voor op Denemarken (229,751). Het brons ging de USA met 225,335. Zondag komen de beste acht combinaties per Grade aan start in de kür op muziek. Voor TeamNL hebben alle ruiters zich geplaatst voor de individuele eindstrijd.

Uitslag landenwedstrijd
1. Nederland - 230.225
-   Frank Hosmar - Alphaville NOP – 75,786 procent
-   Sanne Voets - Demantur RS2 NOP – 78,415
-   Demi Haerkens - EHL Daula - 76,024
-   Lotte Krijnsen - Rosenstolz (71,412)
2. Denemarken – 229,751
3. Verenigde Staten – 225,335

Middelste foto: Frank Hosmar na zijn beslissende rit.
Op de foto onder Lotte Krijnsen, die Grade III als vijfde afsloot.

Meer Dressuur

»
ERMELO – Frank Hosmar was afgelopen weekend niet te kloppen in Grade V tijdens de wedstrijden paradressuur in het Limburgse Kronenberg. De ruiter uit... (16-06-2024)
»
WAREGEM – Loes Cevaal eindigde afgelopen weekend bij wedstrijden paradressuur in het Belgische Waregem met haar paard Dolce Gabana (v. Sunny Boy)... (23-04-2024)
»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)