LOTTE KRIJNSEN AANGEWEZEN ALS NIET MEEREIZEND RESERVE

Frank Hosmar in team Paralympics

Foto Frank Hosmar met Alphaville © Ashley Claus/Claus Close Up.

ERMELO – Frank Hosmar is zoals verwacht met Alphaville NOP opgenomen in Team NL voor het onderdeel dressuur tijdens de Paralympische Spelen in Tokio. Lotte Krijnsen is met Rosenstolz geselecteerd als niet meereizend reserve.

Net als vijf jaar geleden in Rio de Janeiro gaat het parateam van bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink voor een rijke medailleoogst in Tokio. Behalve Hosmar vormen Rixt van der Horst, Sanne Voets en KNHS Talententeamlid Maud de Reu van het Talententeam van de KNHS de Nederlandse afvaardiging. Als reservepaard gaat Guetta (v. Sandreo) van Frank Hosmar mee naar Japan.

Het Nederlandse paradressuurteam reist over een aantal weken als medaillekandidaat naar de Spelen in Tokio. Met een klinkende overwinning in de landenwedstrijd in Kronenberg vorige maand, waar de wereldrecordscore van de Verenigde Staten bijna werd verbeterd, werd de kandidatuur onderstreept. Vrijdag 16 juli werden tijdens de laatste observatie ook weer prachtige scores gerealiseerd, waarmee de ruiters toonden dat de goede vorm er nog steeds is. 

Oranje won tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro brons in de landenwedstrijd. Bovendien was er daar eremetaal voor Sanne Voets (goud), Rixt van der Horst (zilver en brons), Demi Vermeulen (zilver) en Frank Hosmar (twee keer brons). De Nederlandse ploeg is regerend Europees- en wereldkampioen. 
Rixt van der Horst, Frank Hosmar en Sanne Voets zijn al jaren vaste waardes in het team van Joyce van Rooijen-Heuitink, voor Maud de Reu wordt dit het eerste internationale kampioenschap waar ze van start gaat. 

“Het samenstellen van het team is best ingewikkeld, omdat er in het team verplicht minimaal één combinatie moet zitten uit Grade I, II of III. En we willen natuurlijk ook zoveel mogelijk individuele medailles meenemen uit Tokio”, vertelt bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink.

Team NL
Rixt van der Horst (Grade III) - Findsley NOP (v. Belissimo M).
Sanne Voets (Grade IV) - Demantur RS2 NOP (v. Vivaldi).
Frank Hosmar (Grade V) - Alphaville NOP (v. Sandreo).
Maud de Reu (Grade III) - Webron NOP     (v. Sir Sinclair).

Niet meereizende reserves:
Britney de Jong (Grade V) - Caramba, (v. Tuchinski).
Lotte Krijnsen (Grade IV) - Rosenstolz (v. Rotspon).

Eén discipline
Bij de Paralympische Spelen is er één paardensportdiscipline, de para-dressuur. Er wordt in vijf Grades gereden. In Tokio nemen 78 ruiters en paard combinaties uit 27 landen deel. Zestien landen strijden in de landenwedstrijd om de medailles. 

Ook bij de paradressuur dressuur zijn er wijzigingen in het format. Bij de paradressuur gaan vier Nederlandse combinaties naar Tokio, waarvan er drie worden aangewezen voor het team. De vierde ruiter gaat individueel van start. In de individuele finales mogen maximaal twee combinaties per grade per land starten.

Programma paradressuur
Dinsdag 25 augustus: openingsceremonie
Donderdag 26 augustus: individuele proef Grade II, IV en V (8:00 - 15:30 uur) *
Vrijdag 27 augustus: individuele proef Grade I en III (8:00 - 15:20 uur)
Zaterdag 28 augustus: landenproef deel 1 (10:00 - 14:50 uur)
Zondag 29 augustus: landenproef deel 2 (11:00 - 13:35 uur)
Maandag 30 augustus, Kür op muziek (8:30 - 15:35 uur)
* Nederlandse tijden. In Tokio is het 7 uur later.

Foto Lotte Krijnsen met Rosenstolz (hierboven) © Melanie Brevink-van Dijk.
 

Meer Dressuur

LONNEKER – Michelle Weyl beleefde vrijdag een dubbel feestelijke verjaardag. In manege De Twentse Marke reed ze met haar pas zevenjarige zwarte... (28-11-2021)
AMBT DELDEN – Marike Klok vertolkte tijdens wedstrijden dressuur in Ambt Delden vertolkte Marike Klok de absolute hoofdrol in de klasse Z1/Z2. Met... (17-11-2021)
HELLENDOORN  - Frank Hosmar beleefde afgelopen weekend in Hellendoorn een mooi debuut met de tienjarige zwartbruine ruin Guetta (v. Sandreo) in de... (17-11-2021)
LUTTENBERG – Ashley Langevoort won afgelopen weekend in Luttenberg met Le Charmeur de wedstrijden dressuur om het Gouden IJzer. De combinatie uit de... (25-10-2021)
DENEKAMP – Ruim 200 combinaties kwamen vorige week aan de start tijdens de wedstrijden dressuur van Euregio Indoor Denekamp. Vooral in de hoogste... (21-10-2021)
ENTER – Linda Verwaal reed vorige week vier proeven in Bathmen en won ze allemaal. Maar niet alleen haar succesvolle uitvoering van ‘Vier op een rij... (14-10-2021)
RIJSSEN – Ashley Langevoort was afgelopen weekend een klasse apart in de klasse Z1 tijdens de wedstrijden indoor dressuur in Rijssen. Met Kascade (v... (05-10-2021)
DENEKAMP – Jessie Wiefferink boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens Outdoor Denekamp. De amazone uit Wierden won zowel de klasse Z met Giantum... (31-08-2021)
TOKIO – Frank Hosmar heeft de Paralympische Spelen in Tokio afgesloten met een tweede zilveren medaille. De ruiter Haarle moest toestaan, dat zijn... (30-08-2021)
TOKIO – Frank Hosmar heeft in Tokio brons veroverd in de individuele test tijdens de Paralympische Spelen in Tokio. De 53-jarige ruiter uit Daarle... (26-08-2021)
Het CSI Twente maakt vooral voor het onderdeel dressuur graag gebruik van de expertise van Maarten van der Heijden. De voormalige technisch directeur... (30-06-2021)
De inbreng van Interfloor als hoofdsponsor voor het dressuurprogramma van CSI Twente gaat aanzienlijk verder dan een financiële bijdrage. Directeur... (29-06-2021)
WIERDEN – Frank Hosmar moest dit weekend afstand doen van zijn nationale titel paradressuur, maar de ruiter uit Haarle kon daar prima mee leven. (06-06-2021)
WAREGEM – Frank Hosmar moest zich dit weekend zonder zijn topper Alphaville NOP  tevreden stellen met de tweede plaats in de eindrangschikking... (25-04-2021)
ERMELO - Het Nederlands kampioenschap dressuur 2021 is twee weken verschoven op de wedstrijdkalender. Dit sportieve spektakel staat nu van 3 tot en... (30-03-2021)
DOHA – Lotte Krijnsen is na haar goede prestaties in Doha van afgelopen week door bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitinck opgenomen in het nationale A... (02-03-2021)
DOHA – Voor Frank Hosmar is de reis naar Doha, waar hij met zijn paard Guetta zou deelnemen aan een internationale wedstrijd paradressuur, op een... (25-02-2021)
DENEKAMP – Janneke Punte bleek weer eens niet te verslaan in de klasse ZZ1/Z2 dressuur. Met Ivano L (v. Charmeur) was ze oppermachtig tijdens Euregio... (09-10-2020)
RIJSSEN – Ashley Langevoort voerde vorige week tijdens de Mölke Rijssense Paardendagen een bijkans ware ‘one womanshow’ op. De 23-jarige amazone uit... (07-10-2020)
ALMELO – Bij wedstrijden voor de subtop in Almelo bleef Janneke Punte met Bianco-D (v. Ungaro) streekgenote Linda Verwaal op Ghio (v. Furst Romancier... (26-09-2020)