LAATSTE TOCHT OVERLEDEN PAARDENMAN (75) PER KOETS MET TWEE FRIEZEN  

Stijlvol afscheid van Kees Vellenga

ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden Almeloër werd met een zwarte koets met twee Friese paarden vanaf zijn woning aan de Bolkshoekweg vervoerd naar het crematorium, waar hem de laatste eer werd bewezen.

Kees Vellenga was als actief lid van de Almelose Looleeruiters een fervent paardenliefhebber met voorkeur voor de dressuur. In die discipline van de hippische sport schopte hij het in 1968 tot nationaal kampioen met Don Vasco. Vier jaar later werd Vellenga met Löwencron aangewezen als reserve van de Nederlandse equipe voor de Olympische Spelen in München. 

Oranje was in Duitsland voor het eerst in veertig jaar weer met een dressuurequipe van de partij en eindigde als achtste. Vellenga (hiernaast rechts) zelf beleefde zijn vroegtijdige vertrek uit Duitsland als gevolg van de bloedige aanslag op leden van de Israëlische afvaardiging in het Olympisch dorp als een enorme domper. 

Twee jaar later nam hij wel deel aan het WK in Denemarken, waar hij als vierde Nederlander met Löwencron dertigste werd.  Als jurylid maakte Kees Vellenga zich eveneens verdienstelijk. Zo was hij tijdens de Military Boekelo-Enschede, waar broer Hans de rol van chief steward vertolkt,  enkele tientallen geleden al eens lid van de Ground Jury en trad hij vele jaren op als beoordelaar van de dressuurproeven tijdens de Almelose Ruiterdagen in zijn woonplaats. Zijn sportieve instelling leverde hem als schaatser twee keer deelname aan de Elfstedentocht op.

In het dagelijks leven was de in Den Haag geboren Kees Vellenga radioloog. Vanuit die hoedanigheid schreef hij geregeld vakliteratuur en was hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde. In 2013 werd hij door burgemeester Jon Hermans van Almelo onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.      

De uitvaart van Kees Vellenga werd geleid door Eddie Schoneveld, zelf voorzitter van de Koets’n Keerls en algemeen secretaris van de Almelose Ruiterdagen.

Foto onder: Kees Vellenga geflankeerd door broer Hans en zus Charlotte tijdens Military Boekelo-Enschede.

Meer Algemeen

»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
»
GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
»
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
»
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
»
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)
»
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)