75 TALENTEN KRIJGEN LES VAN ERKENDE INSTRUCTEURS VOOR DRESSUUR EN SPRINGEN

Nieuw elan bij Jeugd Stimuleringsplan 

Henry Dijkers en Mareille Lentfert

SAASVELD – Zo’n 75 talenten beginnen binnenkort met hun lessen bij bekende ruiters uit de regio om hun vaardigheden in de dressuur of het springen verder te vergroten. Het wordt mogelijk gemaakt vanuit het Jeugd Stimuleringsplan (JSP) van de Regio Overijssel van de nationale hippische sportfederatie KNHS.

Mareille Lentfert heeft als bestuurslid van de Regio Overijssel onder meer jeugd- en ponyzaken in haar portefeuille. Ze is vanuit die functie een van de kartrekkers van het initiatief, waarvoor een speciale commissie in het leven is geroepen. “Het liep altijd al goed”, vertelt de Weerselose. “In het verleden hebben vooral Albert Beens, die me nog steeds van waardevolle adviezen voorziet, en Anita Rothstegge heel veel mooi werk verricht. Het JSP is heel erg gericht op het trainen van jongeren, om die op een toegankelijke manier verder te laten komen in de sport.”

Albert Beens startte het JSP in 2012 samen met toenmalig collega Daniëlle Croonenberg op om de doorstroming van de jeugd naar het Rabo Talentenplan (nu KNHS Talentenplan) te bevorderen. Het duo organiseerde daarvoor destijds ook de Rabo Selectiedagen. 

Negen keer les
Deelnemers aan het plan moeten in elk geval in de klasse B gereden hebben en daarin tenminste vijf winstpunten hebben verzameld. Ze kunnen meedoen vanaf de C-pony’s of met paarden als ze nog geen 23 jaar zijn. Vooraf moeten ze een filmpje inleveren, waarop ze hun kunnen tonen. Als ze voor het stimuleringsplan worden geselecteerd, krijgen ze voor een speciaal tarief van 150 euro in groepjes van twee of drie talenten negen keer les van erkende instructeurs.

Bij het springen zijn dat Gemma van den Akker, Pieter-Jan Berkers, Frank Buitenhuis, Marc Dijkstra en Miranda Spronk. Van den Akker doceert ook dressuur, waarvoor verder Karlijn Geelkerken, Edwin Langevoort, Jolanda de Nekker en Janneke Punte als instructeurs actief zijn.

Elkaar motiveren
Mareille Lentfert: “Zij krijgen een vast bedrag per les en huren daarvan ook de accommodatie of stellen die van zichzelf beschikbaar. Het gaat erom dat de jongeren voor een leuke prijs op een bepaald niveau begeleiding krijgen, waardoor ze kunnen doorstromen naar een hogere klasse. Bovendien motiveren ze elkaar ook vanuit het groepsgevoel. Je merkt gewoon dat de kinderen trots zijn dat ze mee mogen doen, dat geeft een boost. Het levert van alle kanten veel op.”

Twee jonge springruitertjes bevestigen het. Lily Hasselerharm (middelste foto) zegt: “Ik vind het super leuk om mee te doen aan het JSP en ben heel blij dat ik geselecteerd ben. Met mijn pony Rosie heb ik net de stap gemaakt naar de klasse L. Ik hoop bij het JSP veel te leren en nog meer te bereiken.''

En Jochem Wolbers (onderste foto) vult aan: “Het is heel leuk om mee te doen, zodat ik een stap hogerop kan komen en nog meer eerste prijzen kan winnen! Ik hoop betere afstanden te kunnen rijden met juiste tempowisselingen en in de barrage steeds snellere lijnen te kunnen nemen.''

Twee sponsors
Er wordt gewerkt aan het organiseren van een tussendag, waarop de deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen. Ook kunnen ze gebruik kunnen maken van verschillende diensten en producten. De organiserende commissie heeft daarvoor twee sponsors aangetrokken: Cavalor Paardenvoer en Henry Dijkers Diervoeders. Mareille Lentfert, zelf lifestylecoach en daarnaast parttime werkzaam voor haar oom Henry Dijkers: “Zo krijgen de deelnemers diverse startpakketten die ze kunnen uitproberen. Ook krijgen ze voedingsadvies voor hun paarden en worden ze geholpen met verschillende randzaken. Het bevordert de sport enorm.”

Meer Algemeen

LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)
ALMELO – Gijs Stork is sinds vorige week ridder te paard. De 80-jarige Almeloër werd zaterdag tot zijn eigen verrassing benoemd tot Ridder in de Orde... (11-11-2021)
ALMELO/USSELO - De twee jonge Twentse amazones Lisa de Paauw uit Usselo en Madée Schuttenbeld uit Almelo lanceerden deze week hun eigen hippische... (24-09-2021)
ROSSUM - Officieel is het 75-jarig bestaan al ruim drie maanden achter de rug. Maar de leden van PSV De Rossruiters uit Rossum herdenken het jubileum... (23-09-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)
AGELO - Personeel van Stal Tijdhof en ruiters die er kind aan huis waren, bezorgden de dinsdag overleden Jan Kroeze zaterdag een waardig afscheid. Ze... (27-06-2021)
ENSCHEDE De afdeling paardenhouderij van het Zone.college uit Almelo houdt komende vrijdag 30 april een interactieve dag bij manege Het Twentsche... (26-04-2021)
ERMELO - Voor de ruiters van TeamNL verloopt de voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio vol uitdagingen. De coronapandemie... (07-04-2021)
DEN HAM – Hij werd geboren bij manage De Hazelhorst en doet na tientallen jaren nog altijd dienst als betrouwbare managepony. Zaterdag werd Sam... (15-03-2021)
AKEN – Het CHIO Aken wordt uitgesteld vanwege de huidige restricties voor de paardensport. Het prestigieuze internationale concours wordt nu van 14... (11-03-2021)
VALENCIA - Een zeer ernstige variant van het Rhinovirus is er de oorzaak van dat onder meer de Dutch Masters, ook bekend als Indoor Brabant, van 12... (02-03-2021)
ERMELO - Gezien de huidige ontwikkelingen rond de coronacrisis is het vervelende besluit gevallen om de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021... (16-01-2021)
Een bijzonder en onwerkelijk jaar is bijna voorbij. Ook de hippische wereld in onze regio ondervond de vervelende gevolgen van het al maanden... (31-12-2020)
ERMELO - Door de beperkingen als gevolg van de coronacrisis komen meerdere selecties voor de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021 in het... (04-12-2020)
ERMELO – Iris Boelhouwer is vanaf 1 september de nieuwe directeur Topsport van de KNHS en is daarmee verantwoordelijk voor het topsportbeleid, de... (16-07-2020)
LONNEKER – De op 29 maart overleden Jozef Vaanholt kreeg zaterdag 13 juni alsnog het mooie afscheid dat hij volgens zijn naasten verdiende. (16-06-2020)
Op de eerdere column ‘Een beroep op je solidariteit’ van KNHS-voorzitter Cees Roozemond en mij zijn veel reacties binnengekomen. De meesten zijn... (12-05-2020)
ERMELO - De internationale paardensportbond FEI heeft bekend gemaakt dat er in 2021 geen Europese kampioenschappen springen, dressuur, paradressuur... (08-05-2020)