75 TALENTEN KRIJGEN LES VAN ERKENDE INSTRUCTEURS VOOR DRESSUUR EN SPRINGEN

Nieuw elan bij Jeugd Stimuleringsplan 

Henry Dijkers en Mareille Lentfert

SAASVELD – Zo’n 75 talenten beginnen binnenkort met hun lessen bij bekende ruiters uit de regio om hun vaardigheden in de dressuur of het springen verder te vergroten. Het wordt mogelijk gemaakt vanuit het Jeugd Stimuleringsplan (JSP) van de Regio Overijssel van de nationale hippische sportfederatie KNHS.

Mareille Lentfert heeft als bestuurslid van de Regio Overijssel onder meer jeugd- en ponyzaken in haar portefeuille. Ze is vanuit die functie een van de kartrekkers van het initiatief, waarvoor een speciale commissie in het leven is geroepen. “Het liep altijd al goed”, vertelt de Weerselose. “In het verleden hebben vooral Albert Beens, die me nog steeds van waardevolle adviezen voorziet, en Anita Rothstegge heel veel mooi werk verricht. Het JSP is heel erg gericht op het trainen van jongeren, om die op een toegankelijke manier verder te laten komen in de sport.”

Albert Beens startte het JSP in 2012 samen met toenmalig collega Daniëlle Croonenberg op om de doorstroming van de jeugd naar het Rabo Talentenplan (nu KNHS Talentenplan) te bevorderen. Het duo organiseerde daarvoor destijds ook de Rabo Selectiedagen. 

Negen keer les
Deelnemers aan het plan moeten in elk geval in de klasse B gereden hebben en daarin tenminste vijf winstpunten hebben verzameld. Ze kunnen meedoen vanaf de C-pony’s of met paarden als ze nog geen 23 jaar zijn. Vooraf moeten ze een filmpje inleveren, waarop ze hun kunnen tonen. Als ze voor het stimuleringsplan worden geselecteerd, krijgen ze voor een speciaal tarief van 150 euro in groepjes van twee of drie talenten negen keer les van erkende instructeurs.

Bij het springen zijn dat Gemma van den Akker, Pieter-Jan Berkers, Frank Buitenhuis, Marc Dijkstra en Miranda Spronk. Van den Akker doceert ook dressuur, waarvoor verder Karlijn Geelkerken, Edwin Langevoort, Jolanda de Nekker en Janneke Punte als instructeurs actief zijn.

Elkaar motiveren
Mareille Lentfert: “Zij krijgen een vast bedrag per les en huren daarvan ook de accommodatie of stellen die van zichzelf beschikbaar. Het gaat erom dat de jongeren voor een leuke prijs op een bepaald niveau begeleiding krijgen, waardoor ze kunnen doorstromen naar een hogere klasse. Bovendien motiveren ze elkaar ook vanuit het groepsgevoel. Je merkt gewoon dat de kinderen trots zijn dat ze mee mogen doen, dat geeft een boost. Het levert van alle kanten veel op.”

Twee jonge springruitertjes bevestigen het. Lily Hasselerharm (middelste foto) zegt: “Ik vind het super leuk om mee te doen aan het JSP en ben heel blij dat ik geselecteerd ben. Met mijn pony Rosie heb ik net de stap gemaakt naar de klasse L. Ik hoop bij het JSP veel te leren en nog meer te bereiken.''

En Jochem Wolbers (onderste foto) vult aan: “Het is heel leuk om mee te doen, zodat ik een stap hogerop kan komen en nog meer eerste prijzen kan winnen! Ik hoop betere afstanden te kunnen rijden met juiste tempowisselingen en in de barrage steeds snellere lijnen te kunnen nemen.''

Twee sponsors
Er wordt gewerkt aan het organiseren van een tussendag, waarop de deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen. Ook kunnen ze gebruik kunnen maken van verschillende diensten en producten. De organiserende commissie heeft daarvoor twee sponsors aangetrokken: Cavalor Paardenvoer en Henry Dijkers Diervoeders. Mareille Lentfert, zelf lifestylecoach en daarnaast parttime werkzaam voor haar oom Henry Dijkers: “Zo krijgen de deelnemers diverse startpakketten die ze kunnen uitproberen. Ook krijgen ze voedingsadvies voor hun paarden en worden ze geholpen met verschillende randzaken. Het bevordert de sport enorm.”

Meer Algemeen

»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
»
GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)