VERENIGING UIT ROSSUM KIJKT BIJ JUBILEUM MET OPTIMISME NAAR DE TOEKOMST

Na 75 jaar volop jeugd bij Rossruiters

Foto van een van de eerste concoursen van Ons Genoegen

ROSSUM - Officieel is het 75-jarig bestaan al ruim drie maanden achter de rug. Maar de leden van PSV De Rossruiters uit Rossum herdenken het jubileum van hun vereniging mede door ‘corona’ pas zaterdag 25 september van 16.00 tot 20.00 uur met een feestelijke bijeenkomst in de manege aan de Tramweg, waarbij tevens de jubilarissen worden gehuldigd.

De historie van de paardensportvereniging gaat terug naar 14 juni 1946, toen na de hoogmis de rooms katholieke rijvereniging Ons Genoegen werd opgericht in het St. Henricusgebouw. Jan Mensink werd de eerste voorzitter, Johan (J.S.) Kleine Punte de eerste secretaris en  A. Leemkuil de eerste instructeur. Vooral Kleine Punte maakte later naam in de regio als parcoursbouwer en instructeur. 
Rossum beschikte in 1961 over de eerste overdekte manege in Twente. Vele ruiters uit de regio kwamen naar Rossum voor een lesweek. Ook Jan Maathuis, springtropper in die dagen, wist de weg naar de manege en de gezelligheid na het lessen bij Het Peuleke te vinden.                                                                                                                                                                           
In maart 1970 werd Rossum een ponyclub rijker: De Veldruiters. Een fusie in 2011 leidde ertoe dat er een nieuwe naam voor beide verenigingen moet worden gekozen. PSV Rossruiters werd een feit.

Lansink en Weusthof
In de loop der jaren groeiden springruiter Jos Lansink (hiernaast) en de vierspanrijders Theo en zijn zoon Mark (onderste foto) uit tot de grote iconen van de vereniging. Lansink veroverde in 1992 met het Nederlands team goud bij de Olympische Spelen in Barcelona en schreef in hetzelfde jaar de Grote Prijs van Aken op zijn naam. Een jaar eerder had Jos Lansink met Oranje al de Europese titel veroverd in La Baule.

Theo Weusthof, ooit begonnen als springruiter, groeide als menner uit tot wereldtopper. In de schaduw van levende vierspanlegende IJsbrand mocht hij zich als lid van de Nederlandse equipe in 1988 en 1992 laten kronen tot wereldkampioen. Zoon Mark nam in 1997 de teugels van hem over en trad na het overlijden van de markante ‘Theo van de Bakker’ in diens eigen stal in zijn voetsporen met de mondiale teamtitels van 2002 en 2008.

Jubileumboek
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan verscheen een speciaal jubileumboek van De Rossruiters met als titel ’75 jaar paardensport in Rossum’.  Het werd samengesteld door de leden Daisy en Gerrit Ensink op Reimer, Jan Teggeler, Henk, Paul en René Siemerink. De kleurrijke en met veel historische foto’s gelardeerde uitgave geeft een mooi inkijkje in de rijke geschiedenis van de paardensport in het circa 2500 zielen tellende dorp.   

Zo wordt veel aandacht besteed aan de deelnames van achttallen aan het jaarlijkse bondskampioenschap van de toenmalige Nederlandse Katholieke Bond, dat in 1975 in Rossum werd afgewerkt. Ook bevat het boek veel beeldmateriaal van de eerste jaren van de rijvereniging en de ponyclub. En natuurlijk van de speciale activiteiten en shows, waarmee de Rossummers ook buiten het eigen dorp furore maakten, zoals de Boeldag die veertig jaar lang werd gehouden en de optredens bij Horse Driving Oldenzaal.

Paul Siemerink, in het verleden zelf zeven jaar voorzitter van de rijvereniging en een van de samenstellers van het boek, heeft veel vertrouwen in de komende jaren van PSV De Rossruiters. “Het mooie is dat het niet vooral een vereniging is van mensen van paarden, maar vooral een club van paardenmensen. Onze ponyclub heeft ook meer leden dan de andere in de buurt. We hebben de jeugd en dus ook toekomst.” 

 

Meer Algemeen

»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
»
GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
»
ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden... (28-01-2022)
»
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
»
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
»
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)