VERENIGING UIT ROSSUM KIJKT BIJ JUBILEUM MET OPTIMISME NAAR DE TOEKOMST

Na 75 jaar volop jeugd bij Rossruiters

Foto van een van de eerste concoursen van Ons Genoegen

ROSSUM - Officieel is het 75-jarig bestaan al ruim drie maanden achter de rug. Maar de leden van PSV De Rossruiters uit Rossum herdenken het jubileum van hun vereniging mede door ‘corona’ pas zaterdag 25 september van 16.00 tot 20.00 uur met een feestelijke bijeenkomst in de manege aan de Tramweg, waarbij tevens de jubilarissen worden gehuldigd.

De historie van de paardensportvereniging gaat terug naar 14 juni 1946, toen na de hoogmis de rooms katholieke rijvereniging Ons Genoegen werd opgericht in het St. Henricusgebouw. Jan Mensink werd de eerste voorzitter, Johan (J.S.) Kleine Punte de eerste secretaris en  A. Leemkuil de eerste instructeur. Vooral Kleine Punte maakte later naam in de regio als parcoursbouwer en instructeur. 
Rossum beschikte in 1961 over de eerste overdekte manege in Twente. Vele ruiters uit de regio kwamen naar Rossum voor een lesweek. Ook Jan Maathuis, springtropper in die dagen, wist de weg naar de manege en de gezelligheid na het lessen bij Het Peuleke te vinden.                                                                                                                                                                           
In maart 1970 werd Rossum een ponyclub rijker: De Veldruiters. Een fusie in 2011 leidde ertoe dat er een nieuwe naam voor beide verenigingen moet worden gekozen. PSV Rossruiters werd een feit.

Lansink en Weusthof
In de loop der jaren groeiden springruiter Jos Lansink (hiernaast) en de vierspanrijders Theo en zijn zoon Mark (onderste foto) uit tot de grote iconen van de vereniging. Lansink veroverde in 1992 met het Nederlands team goud bij de Olympische Spelen in Barcelona en schreef in hetzelfde jaar de Grote Prijs van Aken op zijn naam. Een jaar eerder had Jos Lansink met Oranje al de Europese titel veroverd in La Baule.

Theo Weusthof, ooit begonnen als springruiter, groeide als menner uit tot wereldtopper. In de schaduw van levende vierspanlegende IJsbrand mocht hij zich als lid van de Nederlandse equipe in 1988 en 1992 laten kronen tot wereldkampioen. Zoon Mark nam in 1997 de teugels van hem over en trad na het overlijden van de markante ‘Theo van de Bakker’ in diens eigen stal in zijn voetsporen met de mondiale teamtitels van 2002 en 2008.

Jubileumboek
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan verscheen een speciaal jubileumboek van De Rossruiters met als titel ’75 jaar paardensport in Rossum’.  Het werd samengesteld door de leden Daisy en Gerrit Ensink op Reimer, Jan Teggeler, Henk, Paul en René Siemerink. De kleurrijke en met veel historische foto’s gelardeerde uitgave geeft een mooi inkijkje in de rijke geschiedenis van de paardensport in het circa 2500 zielen tellende dorp.   

Zo wordt veel aandacht besteed aan de deelnames van achttallen aan het jaarlijkse bondskampioenschap van de toenmalige Nederlandse Katholieke Bond, dat in 1975 in Rossum werd afgewerkt. Ook bevat het boek veel beeldmateriaal van de eerste jaren van de rijvereniging en de ponyclub. En natuurlijk van de speciale activiteiten en shows, waarmee de Rossummers ook buiten het eigen dorp furore maakten, zoals de Boeldag die veertig jaar lang werd gehouden en de optredens bij Horse Driving Oldenzaal.

Paul Siemerink, in het verleden zelf zeven jaar voorzitter van de rijvereniging en een van de samenstellers van het boek, heeft veel vertrouwen in de komende jaren van PSV De Rossruiters. “Het mooie is dat het niet vooral een vereniging is van mensen van paarden, maar vooral een club van paardenmensen. Onze ponyclub heeft ook meer leden dan de andere in de buurt. We hebben de jeugd en dus ook toekomst.” 

 

Meer Algemeen

LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)
ALMELO – Gijs Stork is sinds vorige week ridder te paard. De 80-jarige Almeloër werd zaterdag tot zijn eigen verrassing benoemd tot Ridder in de Orde... (11-11-2021)
SAASVELD – Zo’n 75 talenten beginnen binnenkort met hun lessen bij bekende ruiters uit de regio om hun vaardigheden in de dressuur of het springen... (21-10-2021)
ALMELO/USSELO - De twee jonge Twentse amazones Lisa de Paauw uit Usselo en Madée Schuttenbeld uit Almelo lanceerden deze week hun eigen hippische... (24-09-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)
AGELO - Personeel van Stal Tijdhof en ruiters die er kind aan huis waren, bezorgden de dinsdag overleden Jan Kroeze zaterdag een waardig afscheid. Ze... (27-06-2021)
ENSCHEDE De afdeling paardenhouderij van het Zone.college uit Almelo houdt komende vrijdag 30 april een interactieve dag bij manege Het Twentsche... (26-04-2021)
ERMELO - Voor de ruiters van TeamNL verloopt de voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio vol uitdagingen. De coronapandemie... (07-04-2021)
DEN HAM – Hij werd geboren bij manage De Hazelhorst en doet na tientallen jaren nog altijd dienst als betrouwbare managepony. Zaterdag werd Sam... (15-03-2021)
AKEN – Het CHIO Aken wordt uitgesteld vanwege de huidige restricties voor de paardensport. Het prestigieuze internationale concours wordt nu van 14... (11-03-2021)
VALENCIA - Een zeer ernstige variant van het Rhinovirus is er de oorzaak van dat onder meer de Dutch Masters, ook bekend als Indoor Brabant, van 12... (02-03-2021)
ERMELO - Gezien de huidige ontwikkelingen rond de coronacrisis is het vervelende besluit gevallen om de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021... (16-01-2021)
Een bijzonder en onwerkelijk jaar is bijna voorbij. Ook de hippische wereld in onze regio ondervond de vervelende gevolgen van het al maanden... (31-12-2020)
ERMELO - Door de beperkingen als gevolg van de coronacrisis komen meerdere selecties voor de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021 in het... (04-12-2020)
ERMELO – Iris Boelhouwer is vanaf 1 september de nieuwe directeur Topsport van de KNHS en is daarmee verantwoordelijk voor het topsportbeleid, de... (16-07-2020)
LONNEKER – De op 29 maart overleden Jozef Vaanholt kreeg zaterdag 13 juni alsnog het mooie afscheid dat hij volgens zijn naasten verdiende. (16-06-2020)
Op de eerdere column ‘Een beroep op je solidariteit’ van KNHS-voorzitter Cees Roozemond en mij zijn veel reacties binnengekomen. De meesten zijn... (12-05-2020)
ERMELO - De internationale paardensportbond FEI heeft bekend gemaakt dat er in 2021 geen Europese kampioenschappen springen, dressuur, paradressuur... (08-05-2020)