Jeroen Dubbeldam draagt vlag in Rio

RIO DE JANEIRO - Jeroen Dubbeldam draagt zaterdag de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat maakte Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse Olympische ploeg, donderdag bekend. De ruiter is zeer verguld met de eer die hem wordt gegund en de KNHS laat weten enorm trots te zijn dat boegbeeld Jeroen Dubbeldam deze enorme blijk van waardering krijgt.

Om op tijd in Rio te kunnen zijn is Dubbeldam donderdag al onderweg naar Brazilie Rio, zijn paard Zenith volgt net als de andere Nederlandse springpaarden zaterdag. Dubbeldam vertelt trots: “Ik vind het een enorme eer dat ik TeamNL op deze manier mag vertegenwoordigen. Ik ben er trots op dat ik namens 242 sporters met onze vlag mag lopen. Het is daarbij ook geweldig voor de Nederlandse paardensport, maar op de Spelen sta je voor je hele land, het gehele TeamNL. Toen Maurits Hendriks mij eerder deze week vroeg, vond ik dat echt heel bijzonder. Het viel trouwens nog niet mee om alle voorbereidingen te treffen om weg te komen, want het mocht absoluut niet bekend worden en ik heb er wel mijn reisschema voor moeten aanpassen.”

Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS, is ongelofelijk blij dat Jeroen de eer te beurt valt om de vlag te dragen. Van der Heijden: “Dit is echt geweldig, een enorme eer en erkenning voor Jeroen in de eerste plaats, maar ook zeker voor  de paardensport. Dat Jeroen de Nederlandse afvaardiging op deze manier voor het oog van de gehele wereld mag vertegenwoordigen dat is echt waanzinnig. Wij zijn daar enorm trots op. Naast het feit dat hij een super sportman is, toont Jeroen ook enorme betrokkenheid bij de maatschappij en met  talentvolle nieuwe generaties sporters. Dat  maakt Jeroen een ambassadeur voor de Nederlandse sport en de paardensport in het bijzonder.”

Jeroen Dubbeldam werd in 2000 in Sydney Olympisch kampioen met zijn paard De Sjiem. Op dit moment is Dubbeldam de regerend wereld- en Europees kampioen (zowel individueel als met het team) Hij won deze titels met het paard Zenith, waarmee hij ook in Rio aan de start verschijnt. 

Slechts één andere springruiter ter wereld veroverde deze drie titels ook. Eind jaren ’50 presteerde de Duitser Hans Gunther Winkler het ook. Dat geeft de unieke prestatie van Dubbeldam weer, die voor een unicum kan zorgen als hij in Rio ook nog eens het Olympische goud pakt en daarmee alle titels in handen krijgt. 

De openingsceremonie in Rio de Janeiro begint  vrijdagavond om 20.00 uur lokale tijd. In Nederland is het dan al zaterdag 01.00 uur. Behalve Jeroen Dubbeldam zullen vanuit de paardensport ook de dressuurruiters bij de openingsceremonie aanwezig zijn. De eventingruiters zijn niet van de partij zijn. Hun wedstrijd begint al zaterdag en het NOC*NSF heeft als regel dat sporters niet naar de openingsceremonie gaan als ze binnen 48 uur na dit spektakel moeten presteren. Voor Dubbeldam is dat geen probleem, hij heeft na de opening nog een paar dagen om uit te rusten. Zijn collega springruiters vertrekken pas maandag naar Rio, de springpaarden arriveren zondag.

Zie ook de BIOGRAFIE VAN JEROEN DUBBELDAM 

Foto van FEI/Arnd Bronkhorst

Meer Algemeen

»
SAASVELD – De Ankerhal in Saasveld is maandagavond weer het toneel van de Jaarlijkse finaleavond vrij springen van de Rijpaarden Fokvereniging Twente... (14-04-2024)
Edmond Geers
»
LANGEVEEN – In Langeveen is op Eerste Paasdag (31 maart) voorzitter Edmond Geers van De Molenruiters plotseling op slechts 56-jarige leeftijd... (06-04-2024)
»
ALMELO – Na een kort ziekbed is donderdag 28 maart Johan Heskamp op 80-jarige leeftijd overleden. De Almeloër was als ringmeester een graag geziene... (02-04-2024)
»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)