WIM WIELHEESEN TWEEDE IN NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP JACHTSPRINGEN BIJ DE MASTERS

‘Je doet het voor plezier en de eer’

Wim Wielheesen in actie tijdens de cross en onder tijdens de huldiging. Foto's © www.wybrich.nl

GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de familie Schlimmer in Ede. Hij werd tweede, achter oud-springruiter Johan Laseur en voor diens dochter Merel.

“Leuk man”, reageert Wielheesen terugblikkend op het geslaagde evenement dat tot voor enkele jaren altijd werd gehouden op de terreinen van paleis Soestdijk. “Het was machtig mooi weer en voor mij was het de eerste keer dat ik het podium haalde. En dat met een gewoon Nederlands paard. Mijn schimmelruin Flügel is elf en een nakomeling van Larino, waarmee Peter Geerink aardig wat successen heeft behaald.”

Voor de jacht achter de meute worden meestal Ierse fokproducten ingezet. Wim Wielheesen: “Nederlandse paarden zijn vaak te druk en voor de jacht is een iets meer koel paard beter geschikt. Die Ierse staan erom om bekend. Met mijn schimmel ben ik wel druk, maar in een wedstrijd is het een kwestie van de oren erop en gaan. Bij het NK jaag je niet achter de meute, maar spring je over bomen, sloten en wallen en ga je heuvels op en dalen in.”

De titelstrijd wordt normaliter jaarlijks georganiseerd door vier verenigingen: Veluwe Hunt, Jachtvereniging Soestdijk, de Koninklijk Nederlandse Jachtvereniging en de Midland Hunt. Vanwege ‘corona’ werd het evenement echter voor het laatst in 2019 gehouden. Wielheesen: “Toen won Pascal Zantman met Valentino, een paard dat ik daarvoor had gereden.”

Neutrale juryleden
In de strijd om de prijzen bij het Nederlands kampioenschap jachtpaarden tellen vooral cijfers van juryleden mee. Wim Wielheesen: “Als organisaties willen we zoveel mogelijk neutrale juryleden en daarom nodigen we behalve Nederlanders ook buitenlanders uit. Dit keer waren dat twee Belgen, een Ier en een Engelsman.”

Het keurkorps beoordeelde de paarden eerst op exterieur en hoe ze gingen onder de man in stap, draf en galop. Daarna stond de crosscountry op het programma, waarbij de natuurlijke hindernissen tot een meter hoogte waren gebouwd en zes juryleden hun waardering gaven voor hun ‘algemene indruk’. Wielheesen eindigde bij de dressuur in de middenmoot, maar de cross ging naar eigen zeggen als een speer, waarna hij net als vijf andere deelnemers zijn paard mocht toevertrouwen aan twee buitenlandse juryleden voor hun oordeel ‘onder de man’. 

Wim Wielheesen: “De laatste jaren, en daar hechten we belang aan, kun je ook bonuspunten verdienen naarmate je meer jachten in een seizoen hebt gereden. Dat is beter, omdat anders iemand die goed is in eventing in één wedstrijd met de ogen dicht kampioen kan worden. Johan Laseur werd nu winnaar omdat hij meer jachten heeft gereden dan ik. Daar heb ik vrede mee, het is helemaal goed zo. Uiteindelijk doe je het toch voor het plezier en de eer.”

Meer Algemeen

»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
»
ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden... (28-01-2022)
»
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
»
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
»
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)
»
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)