VRIJDAG 25 MAART BIJ PRAKTIJKLOCATIE HET TWENTSCHE VELD IN LONNEKER

Interactieve dag van zone.College

Gert-Jan Bruggink.

LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij praktijklocatie manege Het Twentsche Veld aan de Vliegveldweg 225 in Lonneker.

Onder anderen springruiter Gert-Jan Bruggink en dressuuramazone Linda Verwaal (onderste foto) werken eraan mee. Er zijn clinics dressuur, mennen en springen en er wordt volop aandacht besteed aan de opleiding paardenhouderij, de fokkerij en de verzorging van paarden. Voor de studenten zelf is daarbij een actieve rol weggelegd.

De interactieve dag kan zowel fysiek op de locatie als online worden gevolgd. Voor wie dit via internet wil doen, zie http://zonecollege.arnoudmol.nl 

Programma interactieve dag 2022
12.00 uur    Instroom met het tonen van oude videobeelden. 
12.50 uur    Opening 
13.00 uur    Horsemanship, met voorbeelden verzorgd door studenten van het keuzevak.
13.30 uur    Tekst en uitleg door docentes Marika Overgoor en Gerdien Hilgenberg over fitnessen,
                     gevolgd door vijf toepasselijke oefeningen van en door studenten.
14.00 uur    Dressuurclinic Gerdien Hilgenberg en Linda Verwaal.
15.00 uur    Dressuurles Marika Overgoor met drie ruiters/amazones.
15.45 uur    Pauze. Een student vertelt over de opleiding. Amazone Emma Clark demonstreert het
                     kaal scheren van een paard.
16.15 uur    Menclinic door Daphne Knevel en gastheer Dennis Peters.
17.00 uur    Clinic groomen door docente Susan Wiefferink.
17.15 uur    Pauze. Een student vertelt over de opleiding. Amazone Emma Clark demonstreert het
                     kaal scheren van een paard.
17.30 uur    Springclinic door Gert-Jan Bruggink.
18.15 uur    Springles van Jos Brinkman aan studenten.
19.00 uur    Uitleg over de fokkerij aan de hand van vragen van studenten in dit keuzevak. Inspecteur
                     Henk Dirksen van het KWPN behandelt tijdens de clinic het exterieur, het losrijden en de
                     rangschikking van drie paarden.
20.00 uur    Les van een student aan zijn medestudenten.
20.30 uur    Afsluiting met informatie over de vakwedstrijden van 30 maart tot en met 1 april bij Het
                     Twentsche Veld.

Vakwedstrijden
Elf teams van scholen uit het hele land strijden van woensdag 30 maart tot en met vrijdag 1 april bij Het Twentsche Veld om de officieuze Nederlandse titels bij de vakwedstrijden paardenhouderij en paardensport. De organisatie is in handen van het zone.College, in samenwerking met Aeres, Terra en Landstede.

Tijdens de driedaagse komen na een introductie door docent Jos Brinkman alle facetten van de verzorging van paarden aan de orde, zoals het rijden, longeren, voeden, mesten en toiletteren. Ook moeten de studenten zich voorbereiden op de verkoop van een van de drie aan hen toegewezen drie paarden. Een stukje lesgeven aan en begeleiden van medestudenten behoort eveneens tot het programma.

De vakwedstrijden zijn bedoeld om het beste in de studenten naar boven te halen door ze uit te dagen. Ze leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van de studenten naar excellent vakmanschap en creëren beroepstrots bij docent en student. Ze dagen docenten uit om meer na te denken over vorm en inhoud van het onderwijs en leveren praktisch onderwijsmateriaal op.

De vakwedstrijden worden ontwikkeld op basis van het kwalificatiedossier (KD) en de praktijk beoordelingssystematiek (CIS) sluit daar naadloos op aan. Tevens vormen ze een instrument ter voorbereiding op examens.

De studenten verblijven 2,5 dag op de praktijklocatie van Het Twentsche Veld. Ze overnachten bij Frans op den Bult in Deurningen.

Beide dagen wordt alles gevolgd door vier juryleden. Behalve de docenten Pieter Siemerink en Martsje Bergsma zijn dat Ria van Keulen van Team Nijhof en Lauren Spikkert van De Watermolen.
 
Vrijdagmiddag om 16.00 uur is de prijsuitreiking en wordt bekend gemaakt welk team zich een jaar lang Nederlands kampioen mag noemen.

Meer Algemeen

»
SAASVELD – De Ankerhal in Saasveld is maandagavond weer het toneel van de Jaarlijkse finaleavond vrij springen van de Rijpaarden Fokvereniging Twente... (14-04-2024)
Edmond Geers
»
LANGEVEEN – In Langeveen is op Eerste Paasdag (31 maart) voorzitter Edmond Geers van De Molenruiters plotseling op slechts 56-jarige leeftijd... (06-04-2024)
»
ALMELO – Na een kort ziekbed is donderdag 28 maart Johan Heskamp op 80-jarige leeftijd overleden. De Almeloër was als ringmeester een graag geziene... (02-04-2024)
»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)