ALMELOËR (80) MEDE VOOR VERDIENSTEN IN HIPPISCHE WERELD KONINKLIJK ONDERSCHEIDEN

Gijs Stork nu ridder te paard

Gijs Stork met zijn lintje met verder vanaf links Erna Visser en Lesley en Anke Gale van de Twentse Jachtvereniging. Geheel onder tweede van rechts in vroegere tijden bij de TJV.

ALMELO – Gijs Stork is sinds vorige week ridder te paard. De 80-jarige Almeloër werd zaterdag tot zijn eigen verrassing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, mede vanwege zijn  jarenlange inzet voor de paardensport.

Tijdens een jacht met vrienden in Voorst stond opeens burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo voor zijn neus. “Het was een complete verrassing voor mij”, aldus Gijs Stork, die ondertussen met veertig jaar ervaring de nestor van de gemeenteraad van Almelo is, tegenwoordig voor Lokaal Almelo Samen. “Als raadslid wilde ik zo’n lintje absoluut niet hebben, omdat ik dat geen prestatie vind. Toen hebben ze verzonnen om ‘m mij te geven voor andere activiteiten, zoals die voor de historie van Twente, faunabeheer en paardensport. Daarvoor wilde ik ‘m wel aannemen.”
 
Gijs Stork is nog altijd volop actief in de hippische wereld. Hij is al vele jaren voorzitter van De Twentse Jachtvereniging (TJV) en de Stichting Ruiterbelangen Enschede. De TJV hield in die periode ruim tien jaar lang een samengestelde wedstrijd op het landgoed De Tol in Enschede, waaraan ook toen nog Prins Willem-Alexander ooit deelnam. Stork stijgt nog vrijwel dagelijks te paard om zijn grootste passie de jacht te beoefenen.

Binnen de voormalige Nederlandse Hippische Sportbond was hij voorzitter van de afdeling military en vanuit die hoedanigheid onder meer een keer chef d’équipe van het Nederlandse team tijdens Military Boekelo. 

Barcelona 1992
In 1992 was Gijs Stork op verzoek van de NHS nauw betrokken bij de organisatie van de military tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. “De Spanjaarden hadden het voor de military totaal niet op orde en het dreigde een grote chaos te worden. Daarom werd een aantal landen gevraagd om mensen te sturen die konden helpen de voorbereidingen goed te laten verlopen. De parcoursbouwer deelde elke dag voor iedereen de taken in. Tijdens de military zelf werden we ingeschakeld als tijdwaarnemer en hinderniscontroleur. Uiteindelijk is alles goed verlopen en hebben bezoekers en deelnemers weinig gemerkt van de moeizame aanloop.”

Frans, de vader van Gijs Stork, was de laatste directeur van machinefabriek Stork in Hengelo. 

 

Meer Algemeen

»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
»
GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
»
ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden... (28-01-2022)
»
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
»
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
»
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)