HANS EN SANDRA VAN LANGE TIMMEREN AAN DE WEG MET HVL RIJBODEMS 

‘Vakgebied en sport komen bij elkaar’

Hans en Sandra van Lange op de gerenoveerde eb- en vloedbodem van CSI Twente.

Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems.

Een decennium later loopt de agenda bijna over, omdat hij in binnen- en buitenland wordt gevraagd om spring- en dressuurterreinen aan te leggen en/of te renoveren. Maar ook voor bijvoorbeeld de aanleg van longeercirkels, paddocks, verlichting, stapmolens, omheiningen en de levering van bodemvlakkers en kantploegen.

Een decennium later loopt de agenda bijna over, omdat hij in binnen- en buitenland wordt gevraagd om spring- en dressuurterreinen aan te leggen en/of te renoveren. Maar ook voor bijvoorbeeld de aanleg van longeercirkels, paddocks, verlichting, stapmolens, omheiningen en de levering van bodemvlakkers en kantploegen.

Zoals op het terrein van het CSI Twente, waar de eb- en vloedbodem al twee jaar niet meer naar behoren werkte. Hans van Lange: “De bodem voerde het water niet meer af, omdat de buizen compleet verstopt zaten. De familie Maathuis wilde eigenlijk een compleet nieuwe bodem aanleggen. Nadat ik het zand en het systeem had onderzocht, hebben we besloten om voor renovatie van de bodem te gaan. Net zo effectief en een stuk goedkoper. Verder is er een plan gerealiseerd voor de afwatering, watervoorziening en is er een grondwal aangelegd met behulp van de plaatselijke bedrijven  Hemmer Groen en de gebroeders Poppink uit Reutum.”

Op zijn snufferd
Hans van Lange is als ingenieur al veertig jaar actief in de weg- en waterbouw en werkte eerder bij een drainagebedrijf. “En ik zit al veertig jaar op een paard. Het komt nu allemaal bij elkaar”, verklaart hij de stap die hij in 2011 zette. Zijn vrouw Sandra noemt een goede andere reden. “Dat jaar ging Hans een keer verschrikkelijk op zijn snufferd, toen een van zijn paarden achterover sloeg. Hij lag ernstig gehavend in een ziekenhuisbed in de woonkamer. Ik heb ‘m toen ingepeperd dat hij zijn hersens eens moest gebruiken.“ 

Van Lange zelf: “De heupkom van mijn bekken was gebroken, de slagader was getordeerd en de binnenste lymfeklieren waren beschadigd. Na drie maanden kon ik weer lopen en sprong ik weer in de klasse Z. Maar ik dacht wel bij mezelf: ik heb alle verstand van rioleringen, zand en drainages, 
ik ga rijbodems maken! De eerste heb ik als proef gelegd bij Erik Wiefferink en van het een kwam toen het ander.” 

Sinds 2012 zit Sandra bij hem in het bedrijf. Zij had zelf van 2005 tot 2014 een goedlopende zaak in ruitersportartikelen, Joyride Reitsport in het Duitse Lage. Ze verzorgt de administratie, regelt de offertes, doet de bestellingen, treft als back-up de voorbereidingen voor de te verrichten werkzaamheden en houdt de social media actueel.  

Een van de grootste
HVL Rijbodems werkt voor het aanleggen van bodems in Frankrijk intensief samen met het Franse bedrijf Toubin & Clement, mondiaal marktleider op dit gebied. Alle 5-sterren evenementen in Frankrijk worden door dit bedrijf van bodems voorzien. 
Hans: “Toubin & Clement levert het zand en HVL Rijbodems zorgt voor het eb-en vloedsysteem.”

De eb-en vloedpiste in Geesteren omvat maar liefst circa 8000 vierkante meter. “Het is daarmee een van de grootste.” De bodem doorstond na de renovatie de meest recente slagregens glansrijk. “Deze heeft de laatste tijd al heel wat water op de pet gehad maar hield zich prima.”

Ga naar de Special van CSI Twente

Meer Algemeen

LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)
ALMELO – Gijs Stork is sinds vorige week ridder te paard. De 80-jarige Almeloër werd zaterdag tot zijn eigen verrassing benoemd tot Ridder in de Orde... (11-11-2021)
SAASVELD – Zo’n 75 talenten beginnen binnenkort met hun lessen bij bekende ruiters uit de regio om hun vaardigheden in de dressuur of het springen... (21-10-2021)
ALMELO/USSELO - De twee jonge Twentse amazones Lisa de Paauw uit Usselo en Madée Schuttenbeld uit Almelo lanceerden deze week hun eigen hippische... (24-09-2021)
ROSSUM - Officieel is het 75-jarig bestaan al ruim drie maanden achter de rug. Maar de leden van PSV De Rossruiters uit Rossum herdenken het jubileum... (23-09-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)
AGELO - Personeel van Stal Tijdhof en ruiters die er kind aan huis waren, bezorgden de dinsdag overleden Jan Kroeze zaterdag een waardig afscheid. Ze... (27-06-2021)
ENSCHEDE De afdeling paardenhouderij van het Zone.college uit Almelo houdt komende vrijdag 30 april een interactieve dag bij manege Het Twentsche... (26-04-2021)
ERMELO - Voor de ruiters van TeamNL verloopt de voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio vol uitdagingen. De coronapandemie... (07-04-2021)
DEN HAM – Hij werd geboren bij manage De Hazelhorst en doet na tientallen jaren nog altijd dienst als betrouwbare managepony. Zaterdag werd Sam... (15-03-2021)
AKEN – Het CHIO Aken wordt uitgesteld vanwege de huidige restricties voor de paardensport. Het prestigieuze internationale concours wordt nu van 14... (11-03-2021)
VALENCIA - Een zeer ernstige variant van het Rhinovirus is er de oorzaak van dat onder meer de Dutch Masters, ook bekend als Indoor Brabant, van 12... (02-03-2021)
ERMELO - Gezien de huidige ontwikkelingen rond de coronacrisis is het vervelende besluit gevallen om de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021... (16-01-2021)
Een bijzonder en onwerkelijk jaar is bijna voorbij. Ook de hippische wereld in onze regio ondervond de vervelende gevolgen van het al maanden... (31-12-2020)
ERMELO - Door de beperkingen als gevolg van de coronacrisis komen meerdere selecties voor de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021 in het... (04-12-2020)
ERMELO – Iris Boelhouwer is vanaf 1 september de nieuwe directeur Topsport van de KNHS en is daarmee verantwoordelijk voor het topsportbeleid, de... (16-07-2020)
LONNEKER – De op 29 maart overleden Jozef Vaanholt kreeg zaterdag 13 juni alsnog het mooie afscheid dat hij volgens zijn naasten verdiende. (16-06-2020)
Op de eerdere column ‘Een beroep op je solidariteit’ van KNHS-voorzitter Cees Roozemond en mij zijn veel reacties binnengekomen. De meesten zijn... (12-05-2020)
ERMELO - De internationale paardensportbond FEI heeft bekend gemaakt dat er in 2021 geen Europese kampioenschappen springen, dressuur, paradressuur... (08-05-2020)