HANS EN SANDRA VAN LANGE TIMMEREN AAN DE WEG MET HVL RIJBODEMS 

‘Vakgebied en sport komen bij elkaar’

Hans en Sandra van Lange op de gerenoveerde eb- en vloedbodem van CSI Twente.

Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems.

Een decennium later loopt de agenda bijna over, omdat hij in binnen- en buitenland wordt gevraagd om spring- en dressuurterreinen aan te leggen en/of te renoveren. Maar ook voor bijvoorbeeld de aanleg van longeercirkels, paddocks, verlichting, stapmolens, omheiningen en de levering van bodemvlakkers en kantploegen.

Een decennium later loopt de agenda bijna over, omdat hij in binnen- en buitenland wordt gevraagd om spring- en dressuurterreinen aan te leggen en/of te renoveren. Maar ook voor bijvoorbeeld de aanleg van longeercirkels, paddocks, verlichting, stapmolens, omheiningen en de levering van bodemvlakkers en kantploegen.

Zoals op het terrein van het CSI Twente, waar de eb- en vloedbodem al twee jaar niet meer naar behoren werkte. Hans van Lange: “De bodem voerde het water niet meer af, omdat de buizen compleet verstopt zaten. De familie Maathuis wilde eigenlijk een compleet nieuwe bodem aanleggen. Nadat ik het zand en het systeem had onderzocht, hebben we besloten om voor renovatie van de bodem te gaan. Net zo effectief en een stuk goedkoper. Verder is er een plan gerealiseerd voor de afwatering, watervoorziening en is er een grondwal aangelegd met behulp van de plaatselijke bedrijven  Hemmer Groen en de gebroeders Poppink uit Reutum.”

Op zijn snufferd
Hans van Lange is als ingenieur al veertig jaar actief in de weg- en waterbouw en werkte eerder bij een drainagebedrijf. “En ik zit al veertig jaar op een paard. Het komt nu allemaal bij elkaar”, verklaart hij de stap die hij in 2011 zette. Zijn vrouw Sandra noemt een goede andere reden. “Dat jaar ging Hans een keer verschrikkelijk op zijn snufferd, toen een van zijn paarden achterover sloeg. Hij lag ernstig gehavend in een ziekenhuisbed in de woonkamer. Ik heb ‘m toen ingepeperd dat hij zijn hersens eens moest gebruiken.“ 

Van Lange zelf: “De heupkom van mijn bekken was gebroken, de slagader was getordeerd en de binnenste lymfeklieren waren beschadigd. Na drie maanden kon ik weer lopen en sprong ik weer in de klasse Z. Maar ik dacht wel bij mezelf: ik heb alle verstand van rioleringen, zand en drainages, 
ik ga rijbodems maken! De eerste heb ik als proef gelegd bij Erik Wiefferink en van het een kwam toen het ander.” 

Sinds 2012 zit Sandra bij hem in het bedrijf. Zij had zelf van 2005 tot 2014 een goedlopende zaak in ruitersportartikelen, Joyride Reitsport in het Duitse Lage. Ze verzorgt de administratie, regelt de offertes, doet de bestellingen, treft als back-up de voorbereidingen voor de te verrichten werkzaamheden en houdt de social media actueel.  

Een van de grootste
HVL Rijbodems werkt voor het aanleggen van bodems in Frankrijk intensief samen met het Franse bedrijf Toubin & Clement, mondiaal marktleider op dit gebied. Alle 5-sterren evenementen in Frankrijk worden door dit bedrijf van bodems voorzien. 
Hans: “Toubin & Clement levert het zand en HVL Rijbodems zorgt voor het eb-en vloedsysteem.”

De eb-en vloedpiste in Geesteren omvat maar liefst circa 8000 vierkante meter. “Het is daarmee een van de grootste.” De bodem doorstond na de renovatie de meest recente slagregens glansrijk. “Deze heeft de laatste tijd al heel wat water op de pet gehad maar hield zich prima.”

Ga naar de Special van CSI Twente

Meer Algemeen

»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
»
GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
»
ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden... (28-01-2022)
»
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
»
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
»
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)