TEAM NL MET ZUSSEN MORSINK EN KOEN WESTENDORP HERSTELT GOED VAN DOMPERS

Vallen en opstaan voor young riders

WIERDEN – Voor de vier Nederlandse young riders liep de landenwedstrijd om de Rikkert Afbouw Prijs tijdens het CSIO Dutch Youngster Festival in Wierden zaterdag uit op een middag van vallen en opstaan.

Na een hoogst onfortuinlijk begin lag TeamNL al snel in een kansloze positie. Maar het team van Luc Steeghs toonde mentaliteit en veerkracht en sloot de tweede manche in elk geval positief af.
TeamNL stond al halverwege op een onoverkomelijke achterstand tegen de vier concurrerende landen. Elike Morsink (middelste foto) kwam met haar doorgaans uiterst betrouwbare twaalfjarige bruine merrie Dakina II (v. Indoctro) al op het voorterrein een keer ten val en dat overkwam haar op hindernis 4 ook in de wedstrijdring nog eens. Daardoor wogen de overige drie resultaten mee voor het resultaat van de eerste manche. 

Nooit eerder
“Vallen en weigeren is ons nog nooit eerder overkomen”, toonde Elike Morsink zich na afloop nog wat verbaasd. “Ik ben altijd wel wat zenuwachtig voor een wedstrijd, maar dit zag ik niet aankomen. Ik had ook wel de normale focus. Ik schatte gewoon de afstand naar de hindernis niet goed in. Ik kwam wat schuin voor de hindernis en ging te veel naar voren. Misschien ben je de ene keer toch net iets geconcentreerder dan de andere. We moeten hier maar van leren.”

Debutant Koen Westendorp zorgde nog wel voor enige hoop op toch nog een verdienstelijk resultaat met een fraaie foutloze ronde op de achtjarige voshengst Helsinki (v. VDL Zirocco Blue ). Maar omdat nieuweling Celeste van der Poel haar eerste optreden in Oranje op de twaalfjarige schimmelmerrie Romina L (v. Potential) afsloot met zeventien strafpunten werd die illusie al snel verstoord. De derde debutante Claudia Morsink (foto boven) voegde er als slotruiter van TeamNL met de negenjarige bruine ruin Zabab Z (v. Zandor) nog eens vijf strafpunten aan toe. Denemarken sloot de eerste ronde af met drie foutloze ritten. België, Duitsland en Engeland hielden de schade in de eerste omloop beperkt tot één balk.

Knappe revanche
Elike Morsink revancheerde zich met een knappe foutloze tweede manche. “Ik probeerde de knop om te zetten en wilde het goed doen voor Dakina en het team. Ik was gefocust en niet meer nerveus. Wel was het vertrouwen in mezelf wat geschaad. Als het geen landenwedstrijd was geweest, had ik die tweede ronde denk ik niet gereden. Het maakte natuurlijk ook niet meer goed wat er eerder gebeurd, maar het was wel fijn om zo af te sluiten.”

Koen Westendorp leek op weg naar zijn tweede nulronde, maar strandde op de laatste dubbel met een springfout en een weigering van Helsinki. Het kostte hem inclusief tijdfouten elf strafpunten. 
“Jammer van dat einde”, vond Westendorp, “maar ik ben zeker tevreden. Voor mijn gevoel was Helsinki aan het eind wel wat moe, maar daarom had ik nog niet een galopsprong minder hoeven maken. In de eerste ronde sprong hij heel goed en in de tweede tot de laatste. Daar maakte ik een kleine fout. Maar het was een mooie ervaring om een keer mee te maken. “

De uit Kampen afkomstige Koen Westendorp is al een jaar of vier stalruiter bij Eric Wiefferink in Wierden. “Helsinki is een paard alles voor mij wil doen en heeft ondanks zijn acht jaar al aardig wat ervaring. Maar we hebben ook jongere paarden op stal en ik vind het leek om op beide fronten steeds meer te leren. Zo wil ik graag verder gaan.”

Celeste van der Poel noteerde dit keer zes strafpunten, vier voor een balk en twee voor het overschrijden van de tijd. Claudia Morsink tekende voor een prima afsluiting en liet het hout liggen. Ondanks het ene tijdfoutje kwam ze glimlachend de ring uit. 

Zij: “Het was heel leuk en eigenlijk wel positief, al was het wel heel jammer dat het met Elike in de eerste ronde niet liep. De druk was er daardoor wel een beetje af. Zelf kwam ik toen misschien wat te snel de driesprong in, waardoor op de tweede sprong een balk viel. Zo’n tweede ronde rijd je dan voor de ervaring. Dat is wel leuk, omdat je dan alles al een keer gezien hebt. Dat maakt het wat gemakkelijker.”

Over Zabab kon ze niet anders dan tevreden zijn. “Hij is groot, maar doet altijd zijn best en springt heel simpel. Dat is lekker. Omdat ik na dit seizoen naar de senioren ga, is dit denk ik mijn eerste en laatste landenwedstrijd als young rider geweest. Ik verwacht niet direct dat ik bij de senioren echt mee kan doen, maar ben blij met vandaag en hoop langzaam maar zeker steeds beter te worden.”

De realiteit zelve
Bondscoach Luc Steeghs was na afloop van de landenwedstrijd in de hoogste jeugdcategorie de realiteit zelve: “Voor drie ruiters was het de eerste keer dat ze op dit niveau in het team reden. Dan zie je toch dat het anders is dan een gewone wedstrijd. Er komt spanning bij omdat je in een oranje jas niet voor elkaar onder wilt doen.”

“Na zo’n moeilijk begin is het mijn taak ze een beetje op hun fouten te wijzen, maar er wel een positieve draai aan te geven”, vervolgt Steeghs. “Vaak ligt het maar aan kleine dingetjes. Elike koos in de eerste manche voor een te grote afstand en gooide de teugels los. Ze kwam sterk terug. Het paard van Koen had op het eind wat moeite de controle te houden, maar het resultaat was uiteindelijk slechter dan hij verdiende. Hij hoeft erg goed gestreden. Celeste was in de eerste ronde nog wat onzeker, maar herstelde zich goed in de tweede. Claudia heeft in verhouding met haar zussen Elike en Veronique de minste kilometers gemaakt. Maar ze houdt goed overzicht en weet wat ze moet doen. Net als Koen vond ik haar vandaag heel sterk rijden.”

Denemarken won overtuigend de landenwedstrijden na twee keer drie foutloze optredens. Duitsland en Engeland deelden de tweede plek met vier strafpunten, België noteerde er acht. Nederland werd op afstand vijfde en laatste met 29 strafpunten. 

Bescheiden rol in GP junioren
In de Klein Kromhof Grote Prijs voor junioren was geen hoofdrol weggelegd voor de Nederlandse deelnemers. Senna Everse en Ilse Tolboom plaatsten zich wel voor de barrage maar beiden moesten na een springfout met respectievelijk de negende en dertiende plaats genoegen nemen.

Red Morgan bezorgde de Engelse dadendrang een nieuwe dadendrang, door met een tijd van 39,68 de extra omloop winnend af te sluiten. Met zijn snelheid op de twaalfjarige bruine ruin True Blue III (v. Chacco Blue) had hij alleen serieus wat te duchten van de Duitse amazone Johanna Beckmann met haar tien jaar oude bruine hengst Cheenook 8 (v. Carell). Die was ruim drie seconde rapper rapper bij de finish, maar tikte uitgerekend op de laatste hindernis een balk uit de lepels. Ze moest het daarom met de zevende plek doen.

Ook de tweede plek ging naar een Britse combinatie. Benjamin Clark had er met zijn achtjarige schimmelruin Sam van de Helle (v. Stakkato) 42,04 seconde voor nodig. De derde plek was voor de Ierse Ella Quigley met de twaalfjarige zwarte hengst Off-White (v. Zapatero), die na 42,37 seconde finishte.

Beste Nederlandse
Claudia Morsink was de beste Nederlandse in de twee fasenrubriek over 1,40 meter om de Arthur Dierenkliniek Prijs voor de Small Tour bij de young riders. Met haar achtjarige vosmerrie Cekina Z (Carthino Z) was ze  iets meer dan twee seconden minder snel dan de Belg Thibeau Spits op Felotti VDL. Sven Peters werd achtste met de dertienjarige vosmerrie Channel (v. Rascin) en tiende met de tien jaar oude vosmerrie Fiësta (v. Tangelo van de Zuuthoeve).

De 25ste editie van het Dutch Festival wordt zondag afgesloten met onder meer nog drie landenwedstrijden: voor ponyruiters, children en junioren.

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

Foto's © @Digishots

 

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)