Utascha SFN op stal bij Dubbeldam

WEERSELO - Het Springpaarden Fonds Nederland heeft besloten de tienjarige merrie Utascha SFN voorlopig onder te brengen in Stal De Sjiem van Jeroen Dubbeldam. Het SFN nam die beslissing na een gesprek tussen haar voorzitter van de directie Gerrit Jan Swinkels met ruiter Eric van der Vleuten en na overleg met de selecteurs van het fonds. Daarbij werd overeengekomen dat de wegen van Utascha SFN en Eric van der Vleuten zullen scheiden.

Hoewel het SFN daarover geen medededlingen heeft het er alle schijn van dat het fonds en de selecteurs er niet voldoende vertrouwen in hebben dat Eric van der Vleuten met Utascha successen gaat boeken tijdens internationale kampioenschappen. Zowel bij het WK Van 2010 in Kentucky als dit jaar bij de EK in Madrid leverde de combinaties niet de prestaties waarop was gehoopt. Nadat Van der Vleuten het voor hem teleurstellende nieuws had gehoord, wilde hij ook dat Utascha zo snel mogelijk naar een nieuwe omgeving verhuisde.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van het SFN is er zorg voor te blijven dragen dat de best bij een paard passende ruiter in het zadel zit, om zo tot maximale prestaties te kunnen komen tijdens internationale kampioenschappen. De vraag aan welke ruiter het SFN de inmiddels tienjarige merrie Utascha SFN nu ter beschikking gaat stellen is nog onderwerp van overleg.
Zolang dat niet bekend is, zal Jeroen Dubbeldam de training van Utascha voor zijn rekening nemen.

Het is echter niet uitgesloten dat de merrie in Weerselo blijft. "Ze zullen haar hier heus met een gedachte gebracht hebben", veronderstelt Jeroen Dubbeldam. "Het ligt er ook aan hoe het allemaal verloopt met BMC Van Grunsven Simon." De Olympisch kampioen van 2000 (Sydney) duidt daarbij op de mogelijke verkoop van zijn topper, momenteel het beste paard van de wereld. "De kans zit er natuurlijk in dat hij voor 1 januari nog weggaat. Er is interesse voor hem en ook serieus vraag naar hem. Maar voorlopig ga ik er nog vanuit dat hij bij mij blijft.
Is dat niet zo, dan kan het zijn dat ik misschien moet proberen met Utascha naar de Olympische Spelen van Londen te gaan. Dan hangt het er uiteraard ook nog van of het klikt tussen mij en Utascha. Daar kan ik nog helemaal niets over zeggen, ik ga vanmiddag pas voor het eerst met haar aan het werk. Voorlopig heeft het dus nog geen zin daarover te specularen. Als Simon blijft, en daar ga ik nog steeds van uit, dan denk ik dat ze Utascha hier niet zullen laten. Het lijkt me voor het SFN niet handig om twee potentiele Olympiade-paarden op één stal onder te brengen."

Eric van der Vleuten kan weinig waardering opbrengen voor het besluit van het SFN. "Zielig en van een laag niveau", riep hij in de microfoon van Omroep Brabant. "Zo ga je niet met ruiters om. Kennelijk zijn ze ontevreden over mijn prestaties. Maar de afgelopen jaren hebben we vier landenwedstrijden gewonnen en ik was daar vier keer bij."

In Madrid kwam Van der Vleuten tijdens het EK zwaar ten val met Utascha SFN. Naar aanleiding daarvan overwoog hij zelfs zijn loopbaan af te sluiten. Volgens directievoorzitter Gerrit Jan Swinkels heeft dat niet meegespeeld bij het besluit Utascha aan een andere ruiter toer te wijzen.

"Bij ons fonds bepalen vijf deskundigen wat er gebeurt. Zij hebben heel kritisch gekeken en vinden dat deze stap met het oog op de Spelen van Londen nodig was. We moesten nu wel beslissen, want na 1 januari mogen ruiters niet meer van paard wisselen als ze er in Londen bij willen zijn."

Foto Eric van der Vleuten met Utascha SFN van Bruno de Lorenzo/FEI

Meer Springen

»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)