Stal Hemmelhorst in Russische handen

BORNE - Stal De Hemmelhorst is onlangs van Jan Boomkamp overgegaan in Russische handen. Nieuwe eigenaren van de stoeterij zijn de ouders van de talentvolle springamazone Maria Madenova, die al ruim een jaar gebruik maken van stalruimte van de modern geoutilleerde manege in Borne. De pas negentienjarige nummer één van Rusland, volgende week deelnemer bij Jumping Amsterdam, wil vanuit Twente de sprong richting de wereldtop wagen.

Jarenlang gold De Hemmelhorst als een gerenommeerde springstal en succesvolle fokkerij, waarvoor ruiters als Bjorn Egberink en Harrie Wiering geregeld met een overwinningslint huiswaarts keerden. Een jaar of drie geleden besloot Jan Boomkamp op sportgebied een stapje terug te doen. Zoon Joost Boomkamp: “Op het hoogtepunt in 2011 hadden we ruim honderd paarden, nu na de afbouw en voorselectie hebben we nog er twintig heel goede die bij goede ruiters op stal staan. Het is wel jammer dat de crisis toesloeg, toen we na onze start in de goede juist een voorraad verkoopbare paarden hadden. Net als dure auto’s zijn ook paarden een soort luxe product. Sinds een jaar of drie verhuren we stalboxen aan (semi) professionele ruiters. Als gevolg van die selectie in onze paarden hebben we veel ruimte gekregen in de stallen, waardoor de tijd gekomen was om te verkopen.”

Dat kwam Lena en Dimitri Madenova prima uit, want zij waren al enige tijd op zoek naar een accommodatie van waaruit ze de internationale ambities van dochter Maria konden ondersteunen. Ze waren tot eind 2014 gevestigd in Münster. Moeder Elena: “Maar daar stond de hele stal onder water nadat er veel regen was gevallen, dus moesten we op zoek naar wat anders. We hadden een dak boven ons hoofd nodig. Uiteindelijk kwamen we hier terecht en tot nu bevalt dat uitstekend. Het is hier lieflijk en mooi, voor ons past deze locatie prima. Het is hier niet te groot, maar wel comfortabel en van hieruit kunnen we gemakkelijk op weg naar concoursen. Bovendien heb je veel goede ruiters in de buurt en dat is alleen maar meegenomen.”

Jeroen Dubbeldam
Een van hen is wereldkampioen Jeroen Dubbeldam, bij wie Maria Madenova nu en dan te rade gaat voor deskundig advies. “Omdat hij de beste is. We zien elkaar niet te vaak, maar ik ga naar hem toe voor advies over dingen die ik op het hoogste niveau nodig heb. Hij geeft me veel vertrouwen met kleine tips.”

Mede met de wijze raad van de voormalig Olympisch en regerend Europees en wereldkampioen hoopt Maria Madenova, bevriend met het Duitse talent Jens Christ, op termijn koers te zetten richting wereldtop. Op dit moment bezet ze nog plek 310 van de wereldranglijst, maar als het aan haar ligt klimt ze snel tientallen plaatsen. Ze maakt al deel uit van de ambitieuze groep young riders van de jeugdacademie van wereldbond FEI en bewees bij belangrijke wedstrijden in onder meer Sopot, Genève, Monaco en Hamburg dat er volop perspectief in haar nog prille loopbaan zit. Bij het EK van 2015 in Aken was ze de jongste deelnemer van het hele veld.

Ze heeft momenteel zo’n twintig paarden tot haar beschikking, waarvan ze er drie op het hoogste niveau kan starten. Dat zijn de eerder onder Franke Sloothaak en Denis Lynch actieve voshengst Kleiner Onkel (v. Heartbreaker x Corrado I) en de merries Quilata (v. Quidam de Revel x Latus I) en Balsandra (v. Baloubet du Rouet x Sandro), alle drie twaalf jaar oud.

“Het is natuurlijk niet zo simpel om net als Jeroen Olympisch kampioen te worden”, beseft Maria Madenova, die eerder werd getraind door Toni Hassmann. “In elk geval mag ik nu al aan veel topwedstrijden meedoen en daar voel ik me heel prettig bij. Het doel is om stapje voor stapje richting de top 100 van de wereld te gaan. Dat wil ik niet forceren. Ik ben liever voorzichtig met mijn paarden, dan dat ik de kans loop een nog groter probleem te krijgen.”

© Hippisch Twente

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)