Springruiters tweede in Dublin

DUBLIN - Het Nederlandse team is in de achtste en laatste wedstrijd van de Furusiyya FEI Nations Cup, die in de Ierse hoofdstad Dublin werd verreden, als tweede geëindigd. Albert Voorn (Evertsoord) behoorde met Tobalio tot het kwartet dat in staat bleek om beide manches foutloos te blijven. In de tweede omloop slaagden Gert-Jan Bruggink (De Lutte) met Primeval Déjavu en Michel Hendrix (Kessel) met Wait And See er niet in foutloos te blijven, waardoor een barrage met de Britten niet noodzakelijk was.

De Britten wonnen in de Ierse hoofdstad en plaatsten zich daardoor voor de finale in Barcelona. Dat gaat dan ten koste van Duitsland, dat in het Zwitserse Sankt Gallen weigerde van start te gaan vanwege de bodem en daardoor geen punten behaalde.

Nederland begon in de eerste manche sterk, met foutloze ritten voor Voorn en Bruggink, terwijl Michel Hendrix met één springfout de piste verliet. Hendrik Jan Schuttert (Ommen) noteerde met de schimmel Cerona HS in die eerste omloop twaalf strafpunten. Met slechts vier strafpunten ging Nederland na die eerste ronde aan de leiding, voor de Britten en de Ieren die met acht strafpunten volgden.

In de tweede omloop ging het Oranje kwartet opnieuw sterk van start met een foutloze rit van de oud-winnaar van Olympische zilver Albert Voorn. Ook de Britten en de Ieren leverden foutloze ritten af met Nick Skelton op Big Star en Dermott Lennon met Loughview Lou-Lou, onlangs nog winnaar van de Grote Prijs in Geesteren. Het verschil werd door de Britten gemaakt met hun tweede combinatie, Ben Maher met Celia, en hun laatste ruiter, Scott Brash met Hello Sanctos. Zij lieten het door Alan Wade ontworpen parcours in tact en beëindigden daardoor de wedstrijd met een totaal van acht strafpunten.

Nadat voor Nederland Hendrik Jan Schuttert het parcours in de tweede omloop met acht strafpunten had verlaten moesten de derde en vierde combinatie foutloos blijven om de strijd om de eerste plaats voluit aan te blijven gaan. Beide Nederlandse ruiters slaagden daarin niet. Michel Hendrix had de pech dat de laatste paal van de laatste hindernis viel en regerend Nederlands kampioen Gert-Jan Bruggink kreeg met Primeval Déjavu een fout op de uitsprong van de driesprong.

Bondscoach Rob Ehrens was een uiterst tevreden mens. "Het parcours was zwaar, maar fair en de tijd speelde geen overheersende rol. Daardoor konden de ruiters hun parcours rijden zoals ze wilden en kijkend naar de uitslag was het uiterst selectief. De Britten waren hier aanwezig met bijna hun complete gouden Olympische team. Als je dan tweede wordt, kun je alleen maar tevreden zijn. Met een foutje minder hadden we een herhaling gehad van Londen, toen we ook met de Britten de strijd aan moesten binden om goud of zilver. Nu hadden we dat ene foutje te veel, waardoor een barrage niet noodzakelijk was", aldus Ehrens.

Ook kijken naar de individuele prestaties van de Nederlanders was Ehrens tevreden. "Albert Voorn heeft top gepresteerd. Michel Hendrix heeft ten opzichte van vorige week veel progressie geboekt en ook Gert-Jan Bruggink reed ijzersterk. Cerona van Hendrik Jan Schuttert mist momenteel even de topvorm, terwijl Primeval Dejavu van Gert-Jan geweldig sprong. Mooi dat je als bondscoach in de gelegenheid bent om jonge talenten en aanstormende combinaties op dit soort wedstrijden een kans te geven!".

De USA eindigde met de Ieren op een gedeelde derde plek, de Duitsers zijn uitgeschakeld voor de finale. (Bron KNHS)

Uitslag Furysiyya FEI Nations Cup (1,60 meter)
1) Groot-Brittannië - 8
2) Nederland - 12
- Albert Voorn (Evertsoord) - Tobalio (Numero Uno x Jacorde) - 0 / 0
- Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) - Cerona HS (Celano x Lord Calando) - (12) / (8) 
- Michel Hendrix (Kessel) - Wait And See (Coleman x Graf Grannus) - 4 / 4
- Gert-Jan Bruggink (De Lutte) - Primeval Dejavu (Heartbreaker x G.Ramiro Z) - 0 / 4
3) USA - 16
3) Ierland - 16
5) Frankrijk - 20
5) Duitsland - 20
7) Ukraïne - 44
8) Spanje - 61

Eindstand (*naar finale in Barcelona)
1) Zwitserland - 320*
2) Frankrijk - 318.67*
3) Groot-Brittannië - 311.67*
4) Nederland - 309*
5) Ierland - 299.17*
6) Oekraïne - 297*
7) Duitsland - 282
8) Spanje - 257*

Meer info zie: www.dublinhorseshow.com

Meer Springen

»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)