SFN: Een feestje in drie bedrijven

WEERSELO - Het was zaterdag een feestje in drie bedrijven op de erven van Jeroen Dubbeldam in Weerselo. Op het fraaie complex van Stal De Sjiem was de rode loper uitgerold voor tachtig certificaat-
houders van het Sportpaardenfonds Nederland. Ze konden met eigen ogen aanschouwen dat hun acht jaar geleden begonnen initiatief om talentvolle sportpaarden aan te kopen en daarmee de Nederlandse springsport op de kaart te houden, niet voor niets is geweest. Met natuurlijk de wereldtitel van de tienjarige Zenith SFN onder het zadel bij Jeroen Dubbeldam op 7 september in Caen als onbetwiste hoogtepunt.

door Willem Pfeiffer

Dat feestje werd zaterdag nog eens dunnetjes opnieuw gevierd. Er was echter ook alle reden om het glas te heffen op de beslissing van de raad van commissarissen en directie van het SFN om Zenith in elk geval tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro voor Nederland en Jeroen Dubbeldam te behouden. En dan was er ook nog de zeventigste verjaardag van Luit Dubbeldam, de vader van de meest succesvolle ruiter van Nederland ooit. Hippisch Twente beschrijft de hoogtijdag van het Sportpaardenfonds Nederland in enkele hoofdstukken, met behulp van diverse hoofdrolspelers in het leven van Zenith SFN en Jeroen Dubbeldam.

Meer van die familie
De eersten daarvan zijn Herman en Martha Voort uit Den Ham, de fokkers van Zenith, die op 10 mei 2004 de geboorte van de nakomeling van Rash R x Fuego du Prelet meemaken. “Zenith lijkt erg op zijn moeder Sascha”, weet Martha. “Een heel bijzonder, gevoelig en sterk paard. We hebben er meer van die familie.” En Herman: “Dat het zo snel met hem zou gaan, hadden we nooit verwacht. In Rotterdam hebben we hem dit jaar zien lopen in de landenwedstrijd en daarna in Aken weer. Heel bijzonder om mee te maken. In Normandië waren we er jammer genoeg niet, maar hebben we wel vol spanning voor de televisie gezeten. We zijn heel blij dat we het in elk geval live hebben kunnen zien.”

Een mooi paard met veel er in
Met dank ook aan Willy van der Ham, mede-eigenaar van de bruine ruin. Van der Ham is een van de selecteurs van het SFN en scoutte Zenith toen deze nog in wedstrijden uitkwam onder Henri Stegeman. “Dat was ruim zes jaar geleden tijdens de Almelose Ruiterdagen. Een mooi paard met veel er in, veel bloed en hij leek heel voorzichtig. Hij had eigenlijk alles wat je in een paard wilt zien. Hij was toen alleen wat te veel van voren. Dat heeft hij af en toe nog. Maar verder viel er niets op hem aan te merken.”

Van der Ham had Zenith in eigendom met de Engelsman Andrew Saywell, die hem twee jaar lang opleidde. Vervolgens ging het springveertje met David McPherson naar een concours in het Duitse Hagen. “Toen heb ik hem mee naar huis genomen en hem daarna naar Jeroen gebracht met het idee hem aan te bieden aan het SFN.”

In april 2011 maken Herman en Martha hernieuwd kennis met Zenith en schudden ze tijdens het concours hippique van Rijssen voor het eerst de hand van Jeroen Dubbeldam. De Olympisch kampioen van 2000 brengt daar Zenith SFN voor het eerst uit, toen nog hors concours. Herman: “We hadden gelijk de indruk dat het wel wat kon worden met die twee.”

Alles op zijn plek gevallen
Willy van der Ham vervolgt: “Tot nu toe is alles met Zenith naar verwachting gegaan. Hij heeft maar één keer een klein dipje gehad. Utascha heeft hem vorig jaar mooi uit de luwte gehouden. Voor Jeroen zou het ’t mooiste zijn als hij nog een paar toppaarden meer zou hebben. Wil je in het hele circus mee doen, dan moet je er eigenlijk wel vijf of zes hebben. Dit jaar is alles op zijn plek gevallen, ook dankzij de kwaliteiten van Jeroen. Dat hij sowieso bij de beste tien ruiters ter wereld hoort, is zonneklaar. Hij is een ongelooflijke jockey. Het hele plaatje paste. Zeker naar het WK toe heeft hij alles super gemanaged.”

“Als de aandeelhouders rendement uit hun geld willen halen, moeten ze Zenith nu verkopen”, is Van der Ham ook realistisch. “Maar in goed overleg hebben we besloten hem bij Jeroen te houden. Als Zenith gezond blijft, is hij zijn geld nog wel een tijdje waard tot de dag dat iemand zijn portemonnee trekt.”

Nog steeds op de bank
Gerrit-Jan Swinkels, met Jacob Melissen voorman van het selectiefonds, legt uit dat de investering van 2,6 miljoen nog altijd niet is aangetast. “Van hen hebben er tien een bedrag van een ton op tafel gelegd, de overigen 10.000 of 25.000 euro. Mede door de verkoop van enkele door ons aangekochte paarden zoals Utascha hebben we tot nu toe alle kosten kunnen betalen en staat het complete bedrag nog steeds op de bank. En dan hebben we ook nog de levende have. Tot 2018 zijn we verzekerd van continuïteit. De paarden zijn ook altijd verzekerd voor het aankoopbedrag. Wel zoeken we nog naar kleine fokkers met een zo goed paard dat hij eigenlijk liever niet verkoopt en waarvan hij voor 25 procent eigendom blijft.”

Oud-topruiter Emiel Hendrikx vertolkt zaterdag als een van de selecteurs de rol van omroeper van dienst. “Met de wereldtitel van Zenith en Jeroen is voor heel paardenminnend Nederland een droom waarheid geworden. Dit hadden we niet kunnen bedenken. Het maakt het Sportpaardenfonds tot een ongelooflijk success. Zenith kan af en toe nog niet goed weg met zijn energie, maar heeft na het vertrek van Utascha de draad enorm snel opgepakt.”

Gewoon weer op nul
Daar kan zijn ruiter het allen maar mee eens zijn, met twee keer goud op zak. “Maar het zegt niets over de volgende wedstrijden.” Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Komend weekend mag Oranje proberen ook de Nations Cup te grijpen. “Dan moeten we ons eerst voor de beslissende rit plaatsen”, weet Jeroen Dubbeldam. “En daarna gaat het zaterdag om maar één rondje. Iedereen begint gewoon als altijd weer op nul.”

Op de foto vanaf links Daniël, Annemarije, Herman en Martha Voort met hun fokproduct Zenith SFN.

BEKIJK OOK ONS FOTOALBUM

Meer Springen

»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam mocht zaterdag hopen op een zege in de eerste Grote Prijs van het CSI2* Ermelo. Laatste starter Pim Mulder ging echter in  ... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)