TEAMNL NAAR FINALE EK SPRINGRUITERS IN MILAAN

Ruiters stijgen naar zevende plek

Willem Greve met Highway M TN.

MILAAN – De Nederlandse springruiters werkten zich donderdag op de tweede dag van het EK in Milaan op van de twaalfde naar de zevende plaats. Ze verzekerden zich daarmee van een plek in de finale van vrijdag.

Jur Vrieling is na twee onderdelen de hoogstgeplaatste ruiter in oranje jas. Hij staat eveneens zevende, maar dan in het individuele klassement met slechts 1,62 strafpunt. “Onze ruiters hebben fantastisch gereden en daar ben ik heel blij mee”, vertelt bondscoach Jos Lansink tevreden.
Na de matige openingsronde van een dag eerder herpakten de Nederlandse springruiters zich donderdag knap. Nederland staat nu tien strafpunten achter op Duitsland, dat het landenklassement aanvoert.

Willem Greve was met zijn hengst Highway TN (v. Eldorado van de Zeshoek) de eerste Nederlandse teamruiter die de mooie graspiste in Milaan mocht binnenrijden. Hij leek foutloos te blijven in het uitdagende maar faire parcours, maar op de laatste hindernis tikte Highway TN nog net een balk uit de lepels. Met slechts vier extra strafpunten klom Greve naar de 34ste plek in het tussenklassement.

Foutloos
De tweede teamruiter Maikel van der Vleuten leverde een geweldige prestatie door zijn pas 9-jarige O’Bailey vh Brouwershof NO (v. Darco) zonder springfouten naar de finish te rijden. De combinatie liep door een minimale tijdsoverschrijding één strafpunt op, maar leverde een belangrijke bijdrage aan het teamresultaat. Van der Vleuten klom door zijn goede rit in het individuele klassement van de 58ste plaats naar de 27ste plaats.
De man in grootse vorm is Jur Vrieling, die net als een dag eerder een solide en vooral heel belangrijke nulronde voor Nederland met zijn machtige schimmel Long John Silver 3 NOP  (v. Lasino). 

Uricas vd Kattevennen (v. Uriko) maakte onder het zadel van Harrie Smolders een springfout op de uitsprong van de dubbel en op de allerlaatste hindernis, hij staat daardoor op de 56ste plaats. Omdat slechts de vijftig beste ruiters verder mogen in het individuele kampioenschap, is Smolders daarvoor helaas uitgeschakeld. Uiteraard zal hij vrijdag wel als teamruiter in actie komen en proberen TeamNL aan een medaille te helpen.
Kim Emmen kwam dit EK als individuele deelneemster aan de start met haar 10-jarige Inflame Go (v. Namelus R). Zij noteerde acht strafpunten en belandde daarmee op de 59ste plaats. Voor haar hield het EK-debuut daarmee op.

Moeilijke en technische proef
“Toen we parcours liepen wisten we al dat er veel kon gebeuren, het was een moeilijke en technische proef”, vertelt Jos Lansink. “Alles stond twee gaten hoger dan woensdag, dat had ik zeker na de eerste dag niet verwacht. Alles zat erin: een muurtje, plankje, kijkerige hindernissen en daarbij was de toegestane tijd niet overdreven ruim. Onze paarden sprongen allemaal heel goed, op het paard van Harrie na. Dat had niet de vorm van de afgelopen weken, maar dat kan gebeuren. Als hij kon praten zouden we wellicht beter snappen waar dat aan ligt”, zegt Lansink berustend. “Onze ruiters hebben fantastisch gereden en daar ben ik heel blij mee.”

De bondscoach is blij dat het resultaat donderdag beter was dan woensdag. “De paarden sprongen toen in principe ook goed, maar dan zie je toch dat het voor een aantal van onze paarden hun eerste grote kampioenschap is. En een EK is dan ook wat anders dan een NK. Dat zit hem in de druk, de entourage, de hoogte van de hindernissen en de technische kant van de parcoursen. Daarom zijn we ook hier. Onze paarden moeten meters maken op dit niveau en ik ben blij dat we dat gedaan hebben”, besluit Lansink.
Programma
De beste vijftig combinaties en de beste tien teams rijden vrijdagmiddag de tweede ronde. Per ronde van de landenwedstrijd tellen de drie beste resultaten per team.
De beste 25 combinaties na de landenwedstrijd plaatsen zich voor de individuele finale over twee ronden op zondagmiddag. 
Programma EK Milaan
Vrijdag 13.30 uur: tweede kwalificatie, tweede ronde landenwedstrijd
Zondag 12.00 uur: Eerste finaleronde individueel
Zondag 14.05 uur: Tweede finaleronde individueel

Meer Springen

»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)