Ruiterploeg stelt teleur in Rome

ROME - Met een zesde plaats in de FEI Top League Nations Cupwedstrijd in Rome stelde het team van bondscoach Rob Ehrens teleur. "Het was voor ons in één woord een ongelukkige wedstrijd", vatte Ehrens de vrijdag samen. Van de acht rondjes die de Nederlandse ruiters reden bleef alleen Jur Vrieling met VDL Bubalu eenmaal foutloos. Duitsland won met overmacht. Laatste ruiter Ludger Beerbaum hoefde zijn paard Gotha niet eens meer te zadelen.

Zwitserland werd verrassend tweede, voor de wederom sterk acterende Belgen. De Italianen, die onverwacht als vierde eindigden, reden als gastland met een wildcard mee, waardoor de zesde plek die Nederland moest delen met de Britten voor de puntentelling in het klassement geldt als de vijfde.

Vooral de derde positie van de Belgen oogste bewondering, want vader Ludo Phillippaerts verscheen aan de start van deze landenwedstrijd met zijn beide zonen Olivier en Nicola. Die bewondering voor de prestatie kwam voort uit het feit dat de vader van Ludo in de nacht van woensdag op donderdag overleed. "We hebben er over gedacht om naar huis terug te keren, maar mijn moeder wilde dat we reden, omdat mijn vader en onze opa dat gewild had", aldus Ludo.

In de eerste manche ging Harrie Smolders - met Exquis Walnut de Muze dankzij zijn overwinning in de Grote Prijs van Madrid opgenomen in het B-kader - als eerste van de start met Regina Z. Na de sloot kwam een oxer en dan op vier galopsprongen een steilsprong. "Dat klopte niet en dan merk je dat je een parcours soms anders loopt dan dat je het rijdt. In de eerste ronde kregen we, terwijl ik voor mijn gevoel goed zat, op die steilsprong een fout. In de tweede manche maakten we tussen oxer en steilsprong wel vijf galopsprongen en toen lukte het prima. Alleen ging het daarna fout op de insprong van de dubbel. Anders dan aan de misser in de eerste manche was ik daar nu voor mijn gevoel niet debet aan", aldus Smolders.

Marc Houtzager debuteerde met Sterrehof's Voltaire op dit niveau. "Ik baalde na de eerste manche enorm dat we op de allerlaatste hindernis dat ene foutje kregen. In de tweede manche bleek dat de fijnafstemming tussen mij en Voltaire op dit niveau nog net niet optimaal is. In de driesprong kon ik Voltaire voor de middelste hindernis net niet voldoende terug krijgen en daar kwam ook het tweede foutje uit voort. Aan de andere kant heeft Voltaire hoger en breder dan ooit gesprongen en is de progressie nog steeds merkbaar", aldus Houtzager.

Het gezicht van Jur Vrieling toonde twee verschillende kanten. Na de eerste manche straalde het van oor tot oor, maar na de tweede had het de vorm van een oorwurm aangenomen. De oorzaak? In de eerste manche subliem foutloos en in de tweede manche twee balken naar beneden. "In de eerste ronde liep VDL Bubalu een werkelijk geweldig parcours en in de tweede manche was één foutje echt een fout van mij. Op een relatief eenvoudige steilsprong met een zwarte balk als bovenste deel van de hindernis had ik gewoon moeten wachten, maar ik wilde teveel regelen. Als ik gewoon stil was blijven zitten waren we daar foutloos overheen gesprongen, maar ik moest zo nodig alles tot op de laatste centimeter zelf bepalen en daardoor ging het mis. De fout in de driesprong die we even eerder hadden opgelopen kwam misschien voort uit een lichte vermoeidheid. De warmte in Rome is zinderend en vreet ook van de paarden veel krachten", aldus Vrieling.

Gerco Schröder (Tubbergen) leek met Eurocommerce New Orleans in de eerste manche tegen een overbodige fout aan te lopen op de sloot. "Ik wilde van de steilsprong voor de sloot in negen galopsprongen naar de sloot rijden, maar achteraf hadden dat er acht moeten zijn. Nu was het net alsof ik te weinig energiek aan het rijden was en zat af te wachten. In de tweede ronde wilde ik in acht galopsprongen naar de sloot en toen zette ik de wending net iets te vroeg in, waardoor we een fout op de steilsprong voor de sloot kregen, maar wel zonder fouten over het water gingen", aldus Schröder.

Op zich was het een mooie landenwedstrijd met vijf dubbele foutloze ritten van de 36 starters. België, dat in La Baule won, blijft aan de leiding met één punt voorsprong op Duitsland. Nederland staat nu derde met 10,5 punt. (Bron KNHS)

Uitslag FEI Nations Cup (1,60 meter)
1) Duitsland - 4
2) Zwitserland - 8
3) België - 12
4) Italië - 16
5) Frankrijk - 20
6) Nederland - 24
- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Regina Z (Rex Z z Savoy Hanover) - (4) - 4
- Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Voltaire (Now Or Never M x Accord II) - 4 - (8)
- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0 - 8
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans (Colbet x Carthago) - 4 - 4
6) Groot-Brittannië - 24
8) Zweden - 28
9) Ierland - 32

Tussenstand Nations Cup
1) België -16
2) Duitsland - 15
3) Nederland - 10,5
4) Zwitserland - 10
4) Zweden - 8
6) Groot-Brittannië - 6,5
7) Frankrijk - 6
8) Ierland - 4

Meer info zie: www.piazzadisiena.org

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)