Puike start Schröder en Dubbeldam

LEIPZIG - Gerco Schröder (rechts) en Jeroen Dubbeldam zijn de finale van de Wereldbeker springen prima begonnen. Eerste starter Schröder eindigde donderdag in het jachtspringen als vierde met Eurocommerce New Orleans, Dubbeldam plaatste zich als zevende met BMC Van Grunsven Simon. Harrie Smolders, de derde Nederlander, moest na springfouten met Regina Z tevreden zijn met de 28ste positie. De eerste drie plaatsen waren voor de Duitsers Marco Kutscher met Cash, Marcus Ehning met Sabrina en Christian Ahlmann met Taloubet Z.  

"Het klinkt misschien vreemd, maar volgens mij heeft Gerco Schröder het kortste rondje van allemaal gereden. Dat hij niet heeft gewonnen, wordt veroorzaakt door het wat lage grondtempo van de schimmel. Maar niemand reed scherper, draaide korter en maakte minder meters dan Gerco", aldus een tevreden bondscoach Rob Ehrens. Schröder knikt instemmend. "Mijn rit liep vanaf het eerste moment heel goed. Er zaten in dit parcours een aantal mogelijkheden om door minder meters te maken tijd te winnen en daar heb ik inderdaad optimaal gebruik van gemaakt. Met mijn paard New Orleans moet ik dat ook wel, want hij mist net even de snelheid. Als er in dit parcours vele lange lijnen hadden gezeten, was ik nooit zo hoog geëindigd. Kijk maar naar de rit van Jeroen. Hij nam in een paar gevallen een duidelijk langere weg en was uiteindelijk bijna een seconde langer onderweg. Waar het om gaat is dat je als ruiter je paard optimaal kent en weet wat hij heel goed kan. Dat is in ons geval foutloos springen en heel kort wenden", aldus Schröder.

Jeroen Dubbeldam viel zijn streekgenoot bij. "Als ik Simon in het begin van het parcours snel laat gaan wordt hij hectisch en dus zit ik gedurende de gehele rit 'ho' te roepen. Zo probeer ik af en toe in het parcours even de rust terug te brengen. Desondanks heb ik toch de zevende tijd, want Simon is van nature snel. Dus als ik even gas terugneem, gaan we nog best hard. Maar net als Gerco het vertelde, je moet je paard kennen en ik weet dat ik mijn uiterste best dien te doen om de rust te bewaren. Achteraf gezien liep de wedstrijd voor mij zoals ik hem van te voren had gepland", aldus Dubbeldam.

De derde Nederlander in deze wereldbeker finale, Harrie Smolders (Hooge Mierde) bracht Regina Z aan de start en hij staat na de eerste wedstrijd op een bescheiden positie. "We begonnen goed, maar op de eerste dubbelsprong deed mijn paard net een beetje te veel haar best, waardoor we niet mooi zouden uitkomen bij de volgende dubbelsprong. Ik maakte - achteraf gezien - misschien een iets te abrupte ophouding en dan gaat Regina achterom kijken en wordt ze kribbig. Dan is de rust verdwenen en daardoor kregen we twee fouten. Toch is er nog weinig verloren en gaan we morgen rustig verder. Wat dat betreft ben ik net als Regina, even achterom kijken en dan de blik weer voorruit", aldus Smolders.

De drie Nederlandse ruiters en bondscoach Rob Ehrens waren het er over eens dat Frank Rothenberger een niet overdreven zwaar parcours had neergezet, waarin diverse mogelijkheden lagen om de lijn tussen start en finish in meters gezien te bekorten. Daardoor was het weer eens een echte Speed and Handiness-wedstrijd. Te veel en te vaak werd in het verleden als openingswedstrijd een parcours neergezet waarin geen enkele mogelijkheid aanwezig was om tijd te winnen. Daarnaast was het niet lomp gebouwd, maar lijkt de bodem zwaarder dan verwacht.

Eerder op dag was Gerco met Eurocommerce Vicky Gold ook al de beste niet-Duitser in een snelheidsparcours over 1,40 meter. In de door door Franz-Josef Dahlmann gewonnen wedstrijd werd hij eveneens vierde. Met Eurocommerce Seattle maakte Schröder een springfout in een traject over twee fasen, waarop de Zwitser Pius Schwizer de beste was. De Tubbergenaar werd er 23ste mee. In de beide niet voor de Wereldbeker tellende proeven kwam Jeroen Dubbeldam niet in actie.

Meer info zie: www.engarde.de

Uitslag Rolex FEI World Cup, eerste kwalificatie
1) Marco Kutscher (Dui) - Cash - 0 / 63.55
2) Marcus Ehning (Dui) - Sabrina - 0 / 63.79
3) Christian Ahlmann (Dui0 - Taloubet Z (Galoubet A x Polydor) - 0 / 64.03
4) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - 0 / 65.12
5) Margie Engle (USA) - Indigo (v. Indoctro) - 0 / 65.62
7) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr. Blue x Polydox) - 0 / 66.34
28) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Regina Z - 8 / 75.41

Uitslag springen 1,40 meter
1) Franz-Josef Dahlmann (Dui) - Lifou - 0 / 58.95
2) Mynou Diederichsmeier (Dui) - Surprise - 0 / 59.51
3) Markus Renzel (Dui) - Chico - 0 / 61.21
4) Gerco Schröder - Eurocommerce Vicky Gold (Andiamo x Lux) - 0 / 61.96
6) Harrie Smolders - Warrior (v. Tangelo van de Zuuthoeve) - 0 / 63.18

Meer Springen

»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)