Oranje zevende, maar nog koploper

DUBLIN - Bondscoach Rob Ehrens was duidelijk na de zevende wedstrijd voor de FEI Nations Cup in Dublin. "We kunnen het ons niet permitteren om twee keer een ruiter met drie springfouten te hebben. Dan zijn we te ver weg, ook al rijden de andere ruiters een foutloze rit. In deze wedstrijd eindigden we als zevende en de oorzaak? We reden goed, maar niet goed genoeg. Het is een schrale troost om voor het eerst als klassementsleider naar Rotterdam af te reizen, maar daar zullen we toch alles op alles moeten zetten om dit seizoen in de FEI Nations Cup winnend af te sluiten", aldus Ehrens.

Voor Nederland ging Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson als eerste van start. In beide manches noteerden zij een fout. Piet Raijmakers jr. (Asten) had de pech in de eerste manche, na geen paal geraakt te hebben, toch een strafpunt aan zijn rijbroek te krijgen voor het overschrijden van de tijd. In de tweede manche noteerde hij met Van Schijndel's Rascin één springfout. Leopold van Asten (Duizel), die met de schimmel VDL Groep Santana B aan de start verscheen als vervanger van Gert-Jan Bruggink en Primeval Wings noteerde in de eerste manche drie springfouten en hield in de tweede ronde de schade beperkt tot één balk. Ook Wout-Jan van der Schans (Nijkerk), die met Eurocommerce Seoul aan de start verscheen, noteerde in de eerste ronde drie springfouten. Hij revancheerde zich door in de tweede ronde foutloos te blijven. Zijn prestatie kon echter niet verhinderen dat Nederland als zevende, met één puntje achterstand op Duitsland eindigde, maar wel voor de dit seizoen traditioneel als laatste eindigende Denen. 
    
Na de eerste manche leken de Fransen op weg naar de overwinning terug te kunnen keren, want de beste drie combinaties van dit land hadden in de eerste omloop de lei geheel schoon weten te houden. De Ieren wisten in de eerste manche de schade beperkt te houden tot één hindernisfout, terwijl de Britten op twee hindernisfouten stonden, samen met de Belgen.

In de tweede manche noteerden alle Franse ruiters een springfout, waardoor zij op een totaal van twaalf strafpunten als derde eindigden, samen met de Belgen, bij wie Jos Lansink met Valentina van 't Heike alleen in de eerste rit een springfoput maakte. Omdat drie Britten foutloos bleven en dat slechts twee Ieren lukte en Dennis Lynch tegen een fout op de sloot aanliep eindigden na twee manches de Ieren en de Britten beide op acht strafpunten.

In de barrage die volgde bleef Nick Skelton met Carlo foutloos. Voor Ierland verscheen Billy Twomey met Tinka's Serenade in de ring, maar zij maakten een springfout, waardoor de Britten voor 40.000 toeschouwers in het ruiterstadion van Ballsbridge deze wedstrijd winnend wisten af te sluiten.

"Ik was graag met een iets ruimere voorsprong in Rotterdam begonnen, maar ik ben er van overtuigd dat we de voorsprong op de Duitsers en de Britten vast kunnen houden. Spannender is het voor Amerika, de Belgen en de Fransen in Rotterdam, want geen van deze drie landen is er zeker van ook volgend jaar in de Nations Cup van start te mogen gaan. Ik ben niet jaloers op de positie van hun chefs d'equipe, die ik me maar al te goed voor de geest kan halen", aldus Ehrens, die er daarmee aan refereerde dat hij pas na het winnen van de Nations Cup in Dublin 2010 zeker was ook in 2011 in deze meest prestigieuze competitie van start te kunnen gaan.

Gert-Jan Bruggink noteerde met Primeval What Exclusive een springfout in de rubriek voor zeven- en achtjarige paarden. Hij werd 23ste in dedoor de Amerikaanse Laura Kraut met Woodstock O gewonnen wedstrijd.     
    
Uitslag FEI Nations Cup
1) Groot-Brittannië - 8
- Barrage Nick Skelton / Carlo - 0 / 39.98
2) Ierland - 8
- Barrage Billy Twomey - Tinka's Serenade - ret.
3) België - 12
3) Frankrijk - 12
5) USA - 16
6) Duitsland - 24
7) Nederland - 25
- Leon Thijssen (Baarlo) - Tyson (Numero Uno x Voltaire) - 4 - 4
- Piet Raijmakers jr. (Asten) - Van Schijndel's Rascin (Ramiro x Pilot) - 1 - 4
- Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Santana B (Mr.Blue x Almé) - 12 - (4)
- Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) - Eurocommerce Seoul (Thunder van de Zuuthoeve x Lancer I) - (12) - 0
8) Denemarken - 40

Tussenstand
1) Nederland - 44
2) Duitsland - 40
2) Groot-Brittannië - 40
4) Ierland - 39.5
5) Frankrijk - 34.5
6) België - 30.5
7) USA - 28.5
8) Denemarken - 9

Laatste wedstrijd FEI Nations Cup
Rotterdam (Ned) - 25 - 28 augustus

Voor meer info zie: www.dublinhorseshow.com

Meer Springen

»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)