Oranje vierde, wel naar Spelen

MADRID - De missie van het Nederlands springruiterteam tijdens het EK is slechts op een van de twee fronten geslaagd. De equipe met Eric en Maikel van der Vleuten, Gerco Schröder en Jeroen Dubbeldam greep vrijdag in de landenwedstrijd toch nog naast de medailles en eindigde als vierde. Oranje mag wel naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Duitsland veroverde de Europese titel als opvolger van Zwitserland, Frankrijk werd tweede en Engeland derde. 

Individueel staat Gerco Schröder, die opnieuw foutloos rondging, nu derde in het tussenklassement. Dubbeldam is voorlopig zestiende en Eric van der Vleuten neemt de voorlopige 21ste plaats in. Maikel van der Vleuten, die zondag niet meer in actie komt omdat de beste 25 combinaties zondag in de individuele finale van start mogen gaan, beëindigde het kampioenschap op de 35ste plaats. 

Nadat een donderdag nog foutloze Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN het bal voor Nederland had geopend met acht strafpunten, kwam zijn zoon Maikel net als een dag eerder verre van schadevrij door het parcours. Met VDL Groep Verdi tikte hij drie balken uit de lepels, waardoor Nederland de leidende positie kwijtraakte aan de Duitsers. Gerco Schröder liet vervolgens met Eurocommerce New Orleans wel al het hout op de oorspronkelijke plaats. Hij was daardoor een van de drie ruiters - met de Duitser Carsten-Otto Nagel op Corradina en de Brit Nick Skelton op Carlo en opmerkelijk genoeg net als hij ook allebei op een Holsteiner - die in beide manches foutloos bleven.

Jeroen Dubbeldam stond voor de taak als slotruiter van de wedstrijd foutloos te blijven om Oranje in elk geval nog zilver te bezorgen. Maar door twee springfouten van de nationaal kampioen op BMC Van Grunsven Simon bleef zelfs het brons onebreikbaar. En dat betekende ondanks de plaatsing voor Londen 2012 toch een flinke deceptie voor bondscoach Rob Ehrens en zijn mannen.

De gezichten van de vier Nederlandse ruiters waren bedrukt en ook op het gezicht van bondscoach Rob Ehrens was de kater die hij voelde duidelijk zichtbaar. "Goud, zilver en brons weggegeven en weer met lege handen. Dat is echt balen. Alleen Gerco heeft vandaag super gepresteerd", aldus Ehrens.

Gerco Schröder zelf was duidelijk tevreden met zijn rit. "Vanaf start tot finish had ik een heel goed gevoel. Eurocommerce New Orleans stond er scherp aan en was gedurende de gehele rit honderd procent bij de les. Dat we met lege handen staan is balen, maar als je naar het verloop van de wedstrijd tot nu toe kijkt moet je vaststellen dat iedere dag opnieuw het klassement behoorlijk door elkaar is gehusseld en dat zal zondag wanneer de individuele finale wordt verreden ook wel weer het geval zijn. Probleem was dat wij zelf vanaf het begin af aan tegen een achterstand aankeken, terwijl de concurrentie, de Fransen en de Duitsers, het ene na het andere foutloze rondje neerzette. We kwamen als team gewoon niet in ons ritme."

Jeroen Dubbeldam baalde. "Ik kreeg gisteren een niet al te fraaie sprong op de sloot en wilde nu iets agressiever daar naar toe rijden. Daar kregen we een fout waarop het publiek reageerde, met als resultaat dat de rust weg was en daardoor ontstond de tweede fout. Echt balen."

Eric van der Vleuten ging als eerste voor Nederland van start en verliet de piste met twee balken. "Op het voorterrein voelde VDL Groep Utascha SFN heel fijn aan, maar in het parcours kwamen we niet zo lekker in ons ritme als gisteren. Het foutje op de middelste van de driesprong was voor mijn gevoel een knullig foutje. Omdat ik gisteren iets minder goed bij de sloot kwam, reed ik deze keer de oxer voor de sloot iets energieker aan, met als resultaat dat we daar de tweede fout kregen. We waren vandaag niet goed genoeg."

Zoon Maikel vertelde met veel vertrouwen de wedstrijdring binnen gereden te zijn. "In het eerste gedeelte van het parcours voelde VDL Groep Verdi beter aan dan gisteren. Ik merkte niet dat we een fout op de sloot kregen en ik begreep later ook dat we die fout pas heel laat aangerekend kregen. Daarna kregen we nog twee fouten. Dat is balen, maar ik kan niet ontevreden zijn over de prestaties van mijn paard", aldus het Rabo Talent van het Jaar.

Uitslag EK springen teams
1) Duitsland - 10.41
2) Frankrijk - 15.95
3) Groot-Brittannië - 22.46
4) Nederland - 23.42
5) Zweden - 34.74
6) Zwitserland - 40.66
7) België - 41.78
8) Spanje - 46.53
9) Ierland - 54.12

Tussenstand EK springen individueel
1) Carsten-Otto Nagel (Dui) - Corradina - 0.69
2) Nick Skelton (Eng) - Carlo - 1.04
3) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans (Colbert x Carthago) - 1.54
16) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 10.51
21) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 13.59
35) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 24.37  

Meer info zie: www.europeanjumping2011.com

Foto: Gerco Schröder met Eurocommerce New Orleans

Meer Springen

»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)