OOK WILLEM GREVE EN GERCO SCHRÖDER KUNNEN HET TIJ NIET KEREN

Oranje niet in finale Nations Cup

DUBLIN – De springruiters van Oranje ontbreken in de finale van de strijd om de Longines Nations Cup.

Het Nederlandse kwartet, met in de gelederen Gerco Schröder en Willem Greve, eindigde vrijdag in Dublin als vijfde en als achtste in de kwalificatie. Dat was niet genoeg om de eindstrijd in Barcelona te bereiken. Beide Twentse ruiters droegen in Dublin twee keer bij aan het resultaat van het team. Greve was daarin met Zypria S de beste man met twee keer één springfout, waar Schröder er in de eerste omloop twee en in de tweede één noteerde. Kevin Jochems begon op Cristello met een balk en werd in de tweede rit uitgebeld. Michael Greeve startte met negen strafpunten op Turbo Z en liet er voor Oranje de enige nulrit op volgen.

Ware thriller
In een volgepakt stadion en onafgebroken regen werd de laatste wedstrijd van de FEI Longines Nations Cup series in Dublin een ware thriller. Nederland had een goed resultaat nodig om zich te plaatsen voor de finale in Barcelona. De Britten met de toppers Ben Maher en Scott Brash in het team wonnen de wedstrijd overtuigend, met slechts één strafpunt.  Uitgerekend dat team had Nederland achter zich moeten houden om zich te plaatsen voor Barcelona.

De Nederlandse springruiters moesten na de eerste manche met zestien strafpunten in de achtervolging. Dat leek haast onmogelijk nadat Kevin Jochems als eerste starter in de tweede omloop voor TeamNL op de laatste hindernis van de driesprong met zijn paard Cristello ten val kwam. Jochems moest na de wedstrijd naar het ziekenhuis waar zijn geblesseerde schouder verder onderzocht wordt. Daarmee kan het KNHS Talent van het Jaar zijn titel in de Grote Prijs van Dublin aanstaande zondag niet verdedigen.

Met een mooie foutloze ronde van Michael Greeve en Turbo Z en vier strafpunten van Willem Greve met Zypria S en Gerco Schröder met Davino Q hield het team van Rob Ehrens de schade beperkt, maar kon de vijfde plaats uit de eerste omloop niet verbeterd worden. De Oranje-jassen hielden aleen Mexico, vorig jaar winnaar in Dublin, en de Zweden achter zich.

Voor eerst na vijftien jaar
Nadat Kevin Jochems naar het ziekenhuis wordt vervoerd, heeft bondscoach Rob Ehrens (onderste foto) tijd voor een reactie. “Het is de eerste keer in vijftien jaar dat we ons niet plaatsen voor de finale in Barcelona. Het kan een keer gebeuren. We hebben jaren goed meegedaan. Het kan zijn dat er een nog ander land dat voor ons staat in de eindstand uitvalt. Andere jaren was dat wel zo. Maar omdat het gewoon ons jaar niet is, zal dat nu ook wel niet zo zijn. We zijn op dit moment gewoon niet beter.”

Over de wedstrijd in Dublin: “Kevin reed een heel goede eerste ronde. Jammer dat die balk dan valt op de laatste hindernis. Michael herstelde zich heel goed met een foutloze tweede manche. Willem Greve reed twee toprondjes, maar er komt geen nulronde uit. Daar kan Willem niets aan doen. Dat is de realiteit. Ook het tweede rondje van Gerco was veel beter. In de eerste ronde was zijn paard te kijkerig. Eigenlijk allemaal teveel fouten”, blikt Ehrens terug op de wedstrijd.

Geen favorietenrol
“We hebben nieuwe kansen op het EK over twee weken in Rotterdam. Gelukkig hebben we vorig jaar onze Olympische kwalificatie voor Tokio al binnengehaald. Als we dat in Rotterdam hadden moeten doen, was dat denk ik heel moeilijk geworden. Zoals het dit seizoen loopt, moet ik voor Rotterdam ook heel realistisch blijven. We hebben we niet echt een groep die zo in vorm is dat we medaillekansen hebben. Maar het kan ook maar zo de goede kant op rollen. Maikel van der Vleuten heeft met Dana Blue afgelopen maanden heel goede dingen gedaan en dat geldt ook voor Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero. Die zijn in vorm. Met wat geluk krijgen Frank Schuttert en Doron Kuipers ook de wind mee in Rotterdam. We hebben zeker geen favorietenrol en alles wat het in eigen land meer wordt is meegenomen.”

Italië deed met de tweede plaats in Dublin goede zaken. Samen met Zwitserland, dat in de Ierse hoofdstad als vierde eindigde, deelt het de eerste plaats in de eindstand van de Westeuropese league. Nederland, Duitsland en Oostenrijk komen op de plaatsen 8, 9 en 10 in de eindstand niet voor de finale in oktober in Barcelona.

Uitslag FEI Longines Nations Cup Dublin (1,60 meter)
1. Groot Brittannië 1 strafpunt
2. Italië 12
3. Ierland 17
4. Zwitserland 21
5. Nederland 24
Kevin Jochems - Cristello (v. Numero Uno) 4 - val
Gerco Schröder - Davino Q (v. Vingino) 8 – 4
Michael Greeve - Turbo Z (v. Thunder van Zuuthoeve), 9 - 0
Willem Greve - Zypria S (v. Canturo) 4 - 4
6. Mexico 33
7. Zweden 41

Eindstand Eerste Europese divisie
1. Italië en Zwitserland 340
3. Frankrijk 320
4. België 315
5. Zweden 310
6. Ierland 300
7. Groot Brittannië 265
8. Nederland 260
9. Duitsland 245
10. Oostenrijk 190

Foto's Willem Greve (boven) met Zypria S en Gerco Schröder (midden) met Glock's Davino Q © www.fototrailer.nl
 

Meer Springen

KROONENBERG – Wilton Porter (op archieffoto) greep zondag de hoofdprijs in de afsluitende rubriek van de eerste week van het concours hippique in... (17-11-2019)
AMBT DELDEN – Steven Veldhuis zou zaterdag eigenlijk naar manage De Hoffmeijer gaan om naar de verrichtingen van onder anderen zijn zoon Stef te... (11-11-2019)
MAASTRICHT – Frank Schuttert hield zondag het hoofd koel en hanteerde een zo strak tempo, dat niemand van de concurrentie hem de baas bleef in de... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Annelies Vorsselmans reed zaterdag naar een keurige derde plek in de rubriek progressief springen tijdens het CSI4 Jumping Indoor... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Gerco Schröder legde vrijdagavond met zijn zestienjarige schimmelruin Cognac Champblanc (v. Clearway) beslag op de zesde plaats in de... (09-11-2019)
ENSCHEDE – Jeroen Dubbeldam was vorige week de hoofdpersoon tijdens de eerste editie van het Twents Theatercollege in de Kleine Willem in Enschede.... (07-11-2019)
WIERDEN – Na zijn winst in de finale van de Medium Tour op vrijdag pakte Remco Been zaterdagavond ook de Grote Prijs tijdens CSI2 Indoor Wierden.   (03-11-2019)
WIERDEN – Remco Been bevestigde vrijdag zijn glanzende vorm van de laatste weken. Minder dan twee weken na zijn fraaie triomf op Holland van de... (01-11-2019)
WIERDEN – Bas van der Aa (op archieffoto) tekende donderdag voor een van de twee Nederlandse zeges tijdens Indoor Wierden. (31-10-2019)
WIERDEN – Sven Peters beleefde een prima openingsdag van het CSI2 tijdens Indoor Wierden. De Enschedeër greep met zijn twaalfjarige vosmerrie Channel... (31-10-2019)
DENEKAMP – Koen Westendorp (op archieffoto) reed vrijdag op meesterlijke wijze naar de overwinning tijdens de ‘Masters’ van Euregio Indoor Denekamp. (26-10-2019)
DENEKAMP – Maikel Vaanholt greep donderdag met Izaro (v. Escudo) de zege in de klasse ZZ tijdens Euregio Indoor Denekamp. (25-10-2019)
WIERDEN - Indoor Wierden, op 26 oktober en van 28 oktober tot en met 2 november, gaat van start met twee nieuwe parcoursbouwers. (25-10-2019)
DENEKAMP – Pia Brinkman werd afgelopen weekend met haar hengst Kes TN (v. Comme il Faut) het hoogst gewaardeerd in de GMB-competitie voor vierjarige... (22-10-2019)
ZWOLLE – Remco Been was zondag tijdens Jumping Zwolle de dirigent van een Twentse feestje. De ruiter uit Wierden won in de IJsselhallen met zijn... (20-10-2019)
ZWOLLE - Jessie Wiefferink reed zaterdag voor de derde keer in drie dagen naar de tweede plaats in de lichte tour van het CSI1 tijdens Jumping Zwolle... (20-10-2019)
ZWOLLE - Kirsten Rikkert (26), die veel successen boekte met SOTRS-veilingpaard Chaperon en hem zelfs opleidde tot en met het niveau van 1,50 meter,... (19-10-2019)
DENEKAMP – Met de strijd om de prestigieuze GMB Cup voor jonge paarden beginnen vandaag (zaterdag) de springrubrieken van de 24ste van Euregio Indoor... (19-10-2019)
ZWOLLE – Remco Been kwam vrijdag tijdens Jumping Zwolle met zijn achtjarige bruine ruin Granny Smith Apple (v. Eldorado van de Zeshoek) minder dan... (18-10-2019)
LIER – Met een eerste en een tweede plaats in de rubriek over 1,40 meter op tijd deed Eric ten Cate donderdag goede zaken tijdens het CSI2 in het... (18-10-2019)