OOK WILLEM GREVE EN GERCO SCHRÖDER KUNNEN HET TIJ NIET KEREN

Oranje niet in finale Nations Cup

DUBLIN – De springruiters van Oranje ontbreken in de finale van de strijd om de Longines Nations Cup.

Het Nederlandse kwartet, met in de gelederen Gerco Schröder en Willem Greve, eindigde vrijdag in Dublin als vijfde en als achtste in de kwalificatie. Dat was niet genoeg om de eindstrijd in Barcelona te bereiken. Beide Twentse ruiters droegen in Dublin twee keer bij aan het resultaat van het team. Greve was daarin met Zypria S de beste man met twee keer één springfout, waar Schröder er in de eerste omloop twee en in de tweede één noteerde. Kevin Jochems begon op Cristello met een balk en werd in de tweede rit uitgebeld. Michael Greeve startte met negen strafpunten op Turbo Z en liet er voor Oranje de enige nulrit op volgen.

Ware thriller
In een volgepakt stadion en onafgebroken regen werd de laatste wedstrijd van de FEI Longines Nations Cup series in Dublin een ware thriller. Nederland had een goed resultaat nodig om zich te plaatsen voor de finale in Barcelona. De Britten met de toppers Ben Maher en Scott Brash in het team wonnen de wedstrijd overtuigend, met slechts één strafpunt.  Uitgerekend dat team had Nederland achter zich moeten houden om zich te plaatsen voor Barcelona.

De Nederlandse springruiters moesten na de eerste manche met zestien strafpunten in de achtervolging. Dat leek haast onmogelijk nadat Kevin Jochems als eerste starter in de tweede omloop voor TeamNL op de laatste hindernis van de driesprong met zijn paard Cristello ten val kwam. Jochems moest na de wedstrijd naar het ziekenhuis waar zijn geblesseerde schouder verder onderzocht wordt. Daarmee kan het KNHS Talent van het Jaar zijn titel in de Grote Prijs van Dublin aanstaande zondag niet verdedigen.

Met een mooie foutloze ronde van Michael Greeve en Turbo Z en vier strafpunten van Willem Greve met Zypria S en Gerco Schröder met Davino Q hield het team van Rob Ehrens de schade beperkt, maar kon de vijfde plaats uit de eerste omloop niet verbeterd worden. De Oranje-jassen hielden aleen Mexico, vorig jaar winnaar in Dublin, en de Zweden achter zich.

Voor eerst na vijftien jaar
Nadat Kevin Jochems naar het ziekenhuis wordt vervoerd, heeft bondscoach Rob Ehrens (onderste foto) tijd voor een reactie. “Het is de eerste keer in vijftien jaar dat we ons niet plaatsen voor de finale in Barcelona. Het kan een keer gebeuren. We hebben jaren goed meegedaan. Het kan zijn dat er een nog ander land dat voor ons staat in de eindstand uitvalt. Andere jaren was dat wel zo. Maar omdat het gewoon ons jaar niet is, zal dat nu ook wel niet zo zijn. We zijn op dit moment gewoon niet beter.”

Over de wedstrijd in Dublin: “Kevin reed een heel goede eerste ronde. Jammer dat die balk dan valt op de laatste hindernis. Michael herstelde zich heel goed met een foutloze tweede manche. Willem Greve reed twee toprondjes, maar er komt geen nulronde uit. Daar kan Willem niets aan doen. Dat is de realiteit. Ook het tweede rondje van Gerco was veel beter. In de eerste ronde was zijn paard te kijkerig. Eigenlijk allemaal teveel fouten”, blikt Ehrens terug op de wedstrijd.

Geen favorietenrol
“We hebben nieuwe kansen op het EK over twee weken in Rotterdam. Gelukkig hebben we vorig jaar onze Olympische kwalificatie voor Tokio al binnengehaald. Als we dat in Rotterdam hadden moeten doen, was dat denk ik heel moeilijk geworden. Zoals het dit seizoen loopt, moet ik voor Rotterdam ook heel realistisch blijven. We hebben we niet echt een groep die zo in vorm is dat we medaillekansen hebben. Maar het kan ook maar zo de goede kant op rollen. Maikel van der Vleuten heeft met Dana Blue afgelopen maanden heel goede dingen gedaan en dat geldt ook voor Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero. Die zijn in vorm. Met wat geluk krijgen Frank Schuttert en Doron Kuipers ook de wind mee in Rotterdam. We hebben zeker geen favorietenrol en alles wat het in eigen land meer wordt is meegenomen.”

Italië deed met de tweede plaats in Dublin goede zaken. Samen met Zwitserland, dat in de Ierse hoofdstad als vierde eindigde, deelt het de eerste plaats in de eindstand van de Westeuropese league. Nederland, Duitsland en Oostenrijk komen op de plaatsen 8, 9 en 10 in de eindstand niet voor de finale in oktober in Barcelona.

Uitslag FEI Longines Nations Cup Dublin (1,60 meter)
1. Groot Brittannië 1 strafpunt
2. Italië 12
3. Ierland 17
4. Zwitserland 21
5. Nederland 24
Kevin Jochems - Cristello (v. Numero Uno) 4 - val
Gerco Schröder - Davino Q (v. Vingino) 8 – 4
Michael Greeve - Turbo Z (v. Thunder van Zuuthoeve), 9 - 0
Willem Greve - Zypria S (v. Canturo) 4 - 4
6. Mexico 33
7. Zweden 41

Eindstand Eerste Europese divisie
1. Italië en Zwitserland 340
3. Frankrijk 320
4. België 315
5. Zweden 310
6. Ierland 300
7. Groot Brittannië 265
8. Nederland 260
9. Duitsland 245
10. Oostenrijk 190

Foto's Willem Greve (boven) met Zypria S en Gerco Schröder (midden) met Glock's Davino Q © www.fototrailer.nl
 

Meer Springen

ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie. (23-08-2019)
ROTTERDAM - De springruiters van TeamNL zijn er op de tweede dag van de landenwedstrijd op het EK in Rotterdam niet in geslaagd te klimmen in het... (22-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende. (21-08-2019)
WIERDEN – Sander Geerink bezette woensdag vier keer een ‘podiumplek’ tijdens de laatste aflevering uit de reeks van zes wedstrijden in het kader van... (21-08-2019)
DONAUSCHINGEN – De broers Lucas en Wilton Porter vertolkten zondag glansrollen op de slotdag van het internationale concours in het Duitse... (19-08-2019)
STRZEGOM - De Nederlandse equipe bij de ponyruiters, met een sterke Mart IJland, eindigde vrijdag als vijfde in de landenwedstrijd van het Europees... (16-08-2019)
ERMELO – Willem Greve heeft donderdag de Blom Cup voor zevenjarige paarden gewonnen met Higway TN.   (16-08-2019)
TUBBERGEN – De twintigste editie van de Schröder Masterclass werd dinsdagavond een prooi voor Rob Schipper met zijn negen jaar oude bruine merrie... (13-08-2019)
DUBLIN – Gerco Schröder sloot zondag het CHIO Dublin af met een keurige zesde plaats in de rubriek over 1,45 meter op tijd. (12-08-2019)
TUBBERGEN - Daar waar het masterspringen op dinsdagavond altijd veel bezoekers trekt, staat tijdens de Schröder Masterclass tegenwoordig ook de... (11-08-2019)
VALKENSWAARD – Gerben Morsink kende zondag een prima afsluiting van het CSI Valkenswaard. (11-08-2019)
VALKENSWAARD – Gerben Morsink zegevierde zaterdag op knappe wijze in de rubriek voor zes- en zevenjarige paarden tijdens het CSI Valkenswaard. (11-08-2019)
TUBBERGEN -  De organisatie van de Schröder Masterclass mag dit jaar twintig kaarsjes uitblazen en wil dit feestje graag met haar bezoekers vieren. (07-08-2019)
OMMEN – Met een zevende plaats voor Gerben Morsink en een negende voor zijn nicht Veronique mocht de familie Morsink zondag van een geslaagde Grote... (04-08-2019)
OMMEN – Willem Greve reed zaterdag naar een letterlijk en figuurlijk formidabele zege in de rubriek over 1,50 op tijd voor de Big Tour van het CSI3... (03-08-2019)
OMMEN – Gerben Morsink tekende zaterdagavond tijdens het CSI3 Ommen voor een vorstelijke prestatie met het winnen van de proef voor de Longines... (02-08-2019)
ERMELO - Bondscoach Rob Ehrens heeft Willem Greve en Gerco Schröder opgeroepen om de kleuren van Oranje te verdedigen in de Ierse hoofdstad Dublin. (02-08-2019)
OMMEN – Josta van Straaten reed zaterdag met haar twaalfjarige bruine merrie Ciao Bella S (v. Triomphe de Muze) naar een fraaie overwinning in de... (02-08-2019)
OMMEN – Rob Schipper en Bas van der Aa waren donderdag met twee derde plaatsen de beste deelnemers uit de regio tijdens het CSI Ommen. (01-08-2019)
OMMEN –Een dag nadat Job Rothstegge in Heeten met Ivar KV kampioen van de Regio Overijssel werd in de klasse M, stond de combinatie alweer vooraan... (31-07-2019)