Jesper Romp leidt Oranje naar zilver

WIERDEN - Jesper Romp leidde donderdag het kwartet young riders naar zilver in de landenwedstrijd van het Dutch Youngster Festival in Wierden. De stalruiter van de BWG Stables uit Tubbergen liep over beide manches slechts één tijdfoutje op en hield verder met Balouska zijn blazoen op een geweldige wijze schoon. Kirsten Rikkert kon dit keer geen hoofdrol vertolken, al liet ze een matige eerste ronde met Sorrento volgen door een goede tweede.

Nederland liep uiteindelijk achttien strafpunten op en dat waren er vijf meer dan Italie, dat zich als winnaar liet huldigen. Duitsland eindigde als derde met 21 strafpunten. Bij de oosterburen bleef Kendra Claricia Brink als enige van het hele deelnemersveld foutloos. België werd vierde met 23 strafpunten. Spanje was als vijfde met 71 strafpunten een dissonant in de Nations Cup.

In de landenwedstrijd voor Young Riders had Nederland het geluk niet aan haar zijde. Rabo Talententeam lid Kevin Jochems (Asten) tikte in beide manches met Willem de bovenste paal van de laatste hindernis. Sterkste man van het Nederlandse Young Riders team was dus Jesper Romp met Balouska. "In de eerste manche reed ik bewust iets terughoudend. In een eerdere landenwedstrijd in Bonheiden moest ik ook als eerste starten en reed ik te  hard, waardoor Balouska erg heftig werd en ik twee ruiterfouten maakte. Dat wilde ik niet weer en daarom reed ik nu net te rustig. Tot tweemaal toe reed ik in twee wendingen een paar galopsprongen te veel. In de tweede reed ik die wendingen korter en bleef ik royaal binnen de tijd. Ik ben hier echt heel blij mee", vertelde Jesper, die niet alleen gecoacht werd door Roelof Bril, maar ook aanwijzingen ontving van Wim en Ben Schröder, Tom Brinkman en van zijn vader Bert.

"Ben en Roelof hielpen me op het voorterrein en van de andere drie kreeg ik vlak voor ik de ring inreed nog een paar tips, want zij hadden de wedstrijd langs de lijn gevolgd", aldus Jesper.

Mee naar Hagen
Direct na de prijsuitreiking kwam bondscoach Bril even bij Jesper langs. "Jij start dit paard zaterdag niet in de Grote Prijs, want jij gaat volgende week mee naar Hagen", was de mededeling. Dit betekent dat Romp met deze landenwedstrijd weer een stapje heeft gezet op weg naar een teamplaats voor het EK. Naar Hagen wordt Romp vergezeld door in ieder geval Bart Haselbekke, Jelmer Hoekstra en Glenn Knoester. "Daar komt er nog een bij", aldus Roelie Bril. Over wie daar vierde en vijfde ruiter worden, wil ik nog een nachtje slapen."

Paraplu
Kirsten Rikkert was in de eerste omloop niet in haar beste vorm. Zelf weet ze het onder meer aan een paraplu waarvan Sorrento was geschrokken, maar ze trok ook het boetekleed aan. "Die eerste manche had beter gekund en ging het niet zo fijn. Bij de eerste fout kwam ik niet zo goed uit door het schrikken van Sorrento, bij de driesprong was ik iets te snel bij de hindernis. De tweede ronde giong het een stuk beter en was Sorrento erg goed. De fout die we toen maakten, was puur mijn eigen schuld en niet die van mijn paard." Er stond vandaag wel echt een landenproef, technisch moeilijk en hoog. Zo hoort het ook bij een Nations Cup."

Spannende strijd met Italië
Het werd een spannende strijd tussen Italië en Nederland. Na de eerste manche gingen de Italianen aan de leiding met negen strafpunten en Nederland stond tweede met tien strafpunten. Toen de eerste starter van Italië 13 strafpunten noteerde en Romp foutloos was gebleven begon er hoop te gloren voor een Nederlandse zege. Kirsten Rikkert hield de schade in de tweede ronde met Sorrento dus beperkt tot vier strafpunten.

Toen moest Bart Lips met Zidane foutloos blijven om de Italianen onder druk te zetten. Door een springfout van hem kregen die echter lucht en die ruimte werd nog groter toen Kevin Jochems met Willem ook een paaltje afwierp. De enige hoop voor Nederland was dat de laatste Italiaanse amazone Francesca Ciriesi met Que Sera twee fouten zou maken. Maar dit is een fantastisch springpaard, dat niet in de buurt van het hout wenste te komen en zij bleven foutloos.

Roelof Bril: "Voor dit team is deze prestatie eigenlijk best goed. Maar om te winnen heb je nulrondes nodig en die hebben we te weinig gereden."

Het Dutch Youngster Festival duurt tot en met zaterdag. Op vrijdag staat de landenwedstrijd voor de junioren op het programma, met Veronique Morsink. Zaterdag wordt er in alle drie groepen gestreden om de Grote Prijzen.

Uitslag Nations Cup young riders
1) Italië - 13
2) Nederland - 18
- Jesper Romp (Tubbergen) - Balouska (Stakkato Gold x Pluspunt) - 1 en 0
- Kirsten Rikkert (Enter) - Sorrento (Kingston x Faram) - (8) en 4
- Bart Lips (Biest-Houtakker) - Zidane (Oklund x Legaat) - 5 en 4
- Kevin Jochems (Asten) - Willem (Regino Adelheid x Lorenz) - 4 en (4)
3) Duitsland - 21
4) België - 23
5) Spanje - 71

Foto Nederlands team van www.fototrailer.nl

 

Meer Springen

»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)