Het weekend van Amke Bekhuis

WIERDEN – Het Kerst Pony Indoor in Wierden is uitgelopen op het weekend van Amke Bekhuis. De vijftienjarige amazone uit Langeveen won zondag nog eens drie keer nadat ze zaterdag al een rubriek op haar naam had geschreven en een keer tweede was geworden. Met als fraaie apotheose de zege met Temptation in de Junior Grote Prijs van Wierden, de afsluitende hoofdrubriek. Die leverde haar een kostbaar Stübben-zadel op ter waarde van liefst 2200 euro.

In de barrage van de Grote Prijs opende Ties Rothstegge als eerste van zeven starters met Orchid’s Onyx foutloos in 36,51 seconde. Hij werd royaal van de eerste plek verdreven door Paris Morssinkhof met Golden Future die al na 34,31 seconde binnen was. Claudia Morsink kon met Verolina geen greep naar de macht doen en eindigde als zesde. Laurie Touw was, met Berkzicht Rob, wel rapper dan Ties Rothstegge (35,12). Maar het echte geweld kwam van de laatste combinatie die binnenreed. Amke Bekhuis en Temptation raasden in 33,08 seconde naar de hoofdprijs.

“Het waren een paar ongelooflijke dagen”, bekende Amke Bekhuis. “Voor de Grote Prijs verwachtte ik er eigenlijk niet zo heel veel van. Daarom ben ik er vrij nuchter aan begonnen. Maar zoals het hele weekend al sprong hij weer goed. In het basisparcours was Temptation niet heel voorzichtig, maar wel safe. Daarom ging ik wel met een goed gevoel de barrage in. Ik denk dat ik de winst heb gepakt door van hindernis 5 naar 7 voor hindernis 1 langs te gaan, wat niemand anders deed en door in de landing direct verder te rijden, kort te draaien en toch te proberen het ritme te houden.”

In de ochtend had ze met dezelfde Temptation ook al een rubriek naar haar hand gezet en was ze verder niet te stuiten in de wedstrijd over six bars. Daarvoor maakte ze gebruik van de diensten van Vida Loca, die normaliter Britt Wiefferink als berijdster heeft. Vida Loca werd haar te leen aangeboden door Eric Wiefferink, bij wie Amke Bekhuis enige tijd een leerzame stage volgde. Een oefenrondje hors concours in de klasse B bood voldoende vertrouwen om als gelegenheidsduo aan een aantal hoge sprongen te beginnen. Sterker nog, op een hoogte van 1,60 meter gaf Bekhuis met haar tijdelijke pony geen krimp, waar haar laatste concurrente het moest laten afweten.

Tegenover al dat succes stond de recente verkoop van Diva, waarmee Amke Bekhuis twee jaar lang behoorlijke prestaties kon overleggen. De elfjarige dochter van Marome(x Hamilton) uit de stallen van Gert-Jan Bruggink verhuisde twee weken geleden naar de jonge Griekse amazone Anna Danelis, die in 2014 met haar het EK children in Arezzo hoopt af te werken.

“Het is jammer dat ze weg is”, vindt Amke Bekhuis, “want het was een superpaard waarmee ik als junior onder meer de Masters in Geesteren en Tubbergen heb gereden. Maar ik denk ook dat ik met haar het hoogtepunt wel heb bereikt en er heb kunnen uithalen wat er in zit. En er kwam iemand voor haar, die er veel van kan leren.”

Amke Bekhuis  mag echter nog een heel jaar bij de pony’s meedoen en daar zal ze zich moeiteloos in schikken als ze onverhoopt voor Diva niet op redelijke termijn een geschikte opvolger vindt. “Want bij de pony’s is het nog altijd heel mooi en ook gezellig.”

Bovendien heeft ze komend jaar ook nog het eindexamen vmbo-t aan het Canisius in Almelo voor de boeg. “Natuurlijk zou het super zijn om echt de topsport in te kunnen gaan. Maar daarvoor heb je prima paarden en goede mensen om je heen nodig en die heb je niet zomaar. Ik wil er trouwens in elk geval een beroep naast doen, want er kan je als ruiter zomaar iets overkomen en dan is het prettig als je iets achter de hand hebt.”

Foto Amke Bekhuis met Tempation van www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)